hirdetés

Európa legrégibb kutyaleleteire bukkantak a paleontológusok: kapcsolatban állhattak az előemberek az ősi vadászkutyákkal?

László Enikő

2021. augusztus 6 - Forrás: MTI

Ősi vadászkutya maradványaira bukkant egy spanyol-olasz-grúziai paleontológuscsoport a grúz Dmanisi régészeti lelőhelyen.

hirdetés

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a kutatók leírják az általuk felfedezett fosszíliákat, a besorolásukra tett kísérleteiket és annak lehetőségét, hogy a térségben élt előemberek kapcsolatban állhattak-e a vadászkutyával.

A grúziai falu a paleoantropológusok egy fontos lelőhelye évtizedek óta. Itt találták meg a Homo erectus előember mintegy 1,8 millió éve élt egyik alfajának maradványait. A most feltárt ősi kutyamaradványok a kutatók szerint egy eurázsiai vadászkutyához (Canis (Xenocyon) lycaonoide) tartoznak, amely mintegy 1,8 millió éve jelent meg először és 800 ezer éve halt ki.

A megtalált csonttöredékek – fogak és egy állkapocs darab – alapján úgy vélik, hogy a kutya mintegy 30 kg súlyú lehetett, és egy fiatal egyed volt. A kutatók szerint Dmanisiben, ahol számos állat maradványait tárták már fel, először bukkantak eurázsiai kutya maradványaira, és ezek a leletek a valaha talált legöregebb ilyen fosszíliák európai lelőhelyen – olvasható a PhysOrg tudományos ismeretterjesztő hírportálon.

A szakértők megjegyezték, hogy a maradványok megtalálása nem jelenti azt, hogy a kutya háziasítva lett volna. Korábbi kutatások szerint az ember mintegy 40 ezer éve kezdett háziasítani bármely kutyafajtát. A kutya és az emberi fosszíliák közelsége azonban azt jelzi, hogy együtt éltek a térségben, és esetleg egymástól szereztek élelmet. Az ember és az ősi kutya valószínűleg akkor találkozhatott, amikor az eurázsiai vadászkutya délre, a Közel-Keletre és Afrikába vándorolt, és az emberek Afrikából északra, Európába és Ázsiába tartottak – írták a szakemberek.

(Kép: Getty Images Hungary)

domesztikáció háziasítás kutatás kutya és ember kutya történelem ősember őskutya tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink