hirdetés

A basenji segíthet a kutyák evolúciójának megértésében: az ősi fajta genomját vizsgálták kutatók

László Enikő

2021. június 2 - Forrás: MTI

Egy ausztrál szakemberek által vezetett kutatócsoport feltérképezte egy ősi kutyafajta, az Afrikából származó basenji teljes genomját, ami segítheti a kutyák evolúciójának, háziasításának és a fajtákra jellemző betegségeknek a jobb megértését.

hirdetés

A kistermetű basenji ma is együtt él és vadászik néhány afrikai törzs tagjaival – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. A BMC Genomics című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutyafajták családfájának törzsénél elhelyezkedő basenji genomja torzítatlan referenciaként fog szolgálni a különböző fajták jövőbeli összehasonlításakor.

A tanulmányt vezető Richard Edwards, az ausztrál Új-dél-walesi Egyetem munkatársa szerint a basenji genetikai térképe segíthet meghatározni a háziasítást és a későbbi tenyésztést kísérő genetikai változások idejét és irányát.

Kylie Cairns, az egyetem munkatársa szerint eredményeik segíthetik a kutyafajták kialakulásának, a háziasítás folyamatának és a betegségeknek a jobb megértését. A basenji genomja továbbá kulcsfontosságú viszonyítása alap lesz egyebek között a farkasok és dingók esetében.

„Nagyon sok ember nincs tisztában azzal, hogy a legtöbb kutyafajta az elmúlt 200-300 évben jelent meg” – mondta a szakember.

Egy olyan ősi fajta, mint a basenji genomja bepillantást enged a korai tenyésztési folyamat fejlődésébe. Emellett abba is, hogy az ember miként formálta a háziasított kutyákat az elmúlt néhány ezer évben.

(Képek: Getty Images Hungary)

basenji domesztikáció evolúció genetika háziasítás kutatás tudomány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink