hirdetés

Hogyan élhet 27 évig egy kutya? Megfejtették a hosszú élet titkát

Ferenczi Deborah

2021. október 4

Megdöbbentő módon léteznek olyan kutyák, akik majdhogynem képesek megélni a krisztusi kort is. Buksi, az ország, de valószínűleg a világ legöregebb kutyája 27 évesen hunyt el.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a kutyák átlagéletkora 10-12 év körül van, léteznek olyan kutyusok, akik bőven megélik a 20, sőt majdnem a 30 éves kort is. Ilyen volt az ausztrál kutyus, aki 30 éves korában pusztult el, és hasonlóan hosszan élt Buksi is, aki 27 éves korában hagyta el a világot.

A világ legöregebb kutyáinak titka

Mégis hogyan létezik az, hogy a világ legöregebb kutyái ennyire kiemelkedően hosszú ideig élnek? Az ELTE kutatói olyan génváltozatokat azonosítottak kutatásuk során, melyek eddig teljesen ismeretlenek voltak idős kutyusokban. Az nyilvánvaló, hogy a genetikai tényezők annál jelentősebbek, minél idősebb korba lép a kutya. Azon ebek géntartománya, akik hosszú életkort élnek meg, halmozottan tartalmaz élettartamot növelő génváltozatokat. Ezek pedig olyan funkciókat látnak el, mint az DNS hibáinak javítása és a sejtek energiatermelése.

A különleges gén

Az ELTE Etológiai tanszéke a kutatás során két matuzsálemi kort megélő eb teljes analízisét vette vizsgálat alá, szemben 850 teljesen átlagos kort megélt kutyáéval. A kutatás alanyaivá a már előbbiekben említett Buksi és a 22 évet megélt Kedves váltak. A genetikai kutatáshoz a szájnyálkahártyáról vett minta mellett vérre is szükség volt, ugyanis a vizsgálat a lehető legmegbízhatóbban az abból izolált DNS-ből kivitelezhető. A kapott adatokat szuperszámítógépek segítségével elemezték ki. A fő szempont az volt, hogy megtalálják azt a genetikai variánst, ami kifejezetten az ilyen matuzsálemi korú ebeknél létezik. Így a két kutya vizsgált génjei között próbáltak átfedést találni.

A környezet jelentős szerepet játszhat

A két kutya esetében összesen 24 olyan különbözőséget mutató variánst találtak, amelyek összefüggésbe hozható azzal, hogy ilyen szép kort éltek meg. A kutatások többek között arra is rámutattak, hogy mindkét kutya esetében jelentős szerepet játszott a környezetük.

„Buksit és Kedvest is meglátogattuk. Mindketten vidéken, teljesen szabadon éltek és sok kutyával, emberrel voltak kapcsolatban. Ebben hasonlítottak a 29,5 évet élt világcsúcstartó ausztrál matuzsálemhez, Bluey-hez. Táplálkozásukat tekintve viszont különbözött a helyzet. Buksit egész életében nyers csirkével és háztáji maradékkal etették, fiatalabb korában ürgékre és pockokra is vadászott a pusztán, míg Kedves ugyanazt ette, amit az ócsai állatotthon többi lakója.”-nyilatkozták a kutatók.

Buksi, aki rövid ideig a világ legöregebb kutyája lehetett

Buksi nem csupán az ország legöregebb kutyája volt, hanem rövid ideig a világ legidősebb ebe is lehetett. Amikor Bluey, a 30 éves ausztrál pásztorkutya elhunyt, a 27 életévével Buksi vált a legöregebb ebbé. A keverék kan egész életében a sárrétudvari Pegazus lovardában élt, és 2017 augusztus 26.-án este távozott el az örök vadászmezőkre.

(Képek: Getty Images Hungary)

Guinness-rekord hosszú életű kutyák kutya egészség kutya öregedés világ legöregebb kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink