hirdetés

10 alig ismert érdekesség a csivavákról: az extrém hosszú életű apróságot egy reklám tette világhírűvé

Szénási Szimonetta

2022. október 7 - Képek: Getty Images Hungary

A csivava, ez a kicsi, kissé mókás külsejű, de annál karakteresebb jószág egyike a legnépszerűbb kutyafajtáknak a világon. Hogy miben rejlik a varázsa? 10 pontba szedtük!

hirdetés

Ha tartasz, szeretnél, vagy csak tetszik, akkor is érdemes elolvasnod az alábbi cikket, hiszen van egy csomó érdekesség a csivavákról, amiket csak kevesen tudnak! Kezdjük a származásával, mert már a fajta indulása sem mondható szokványosnak.

1.) A csivavák eredete

Az eredettörténetük szerint a Mexikóból származó csivavák őse a techichi. Vad kutyák voltak egészen addig, míg a helyi indiánok, a toltékok nem háziasították őket. Az indián törzs a 10-12. században élt, egyike a Kolumbusz előtti civilizációknak.

2.) Nem is csivavának hívják

A csivaváknak nemcsak a származása, de a nevük eredete is kalandos. Ugyanis az az általunk használt formában nem helyes. A csivavák pontos származási helye a mexikói Chihuahua állam. A fajta megnevezése pedig eredetileg chihuahueño lenne. Azonban az állam után chihuahua, magyarosan csivava lett belőle.

3.) Okosak és bátrak

Bár aprócskák, mégis nagyon bátor kutyák, emellett a csivaváknak az eszük is a helyén van. A magas intelligencia mellett éber figyelem és élénk természet jellemzi őket. Szeretik a társaságot, a gazdájukhoz pedig nagyon ragaszkodnak. Ebből adódóan módfelett hűséges jószágok, de roppant féltékenyek is.

4.) Vacogó blökik

A csivava az egyik olyan kutyafajta, amelyiknél nem divathóbort az öltöztetés. Ezek a kis ebek ugyanis nagyon fázósak, emiatt gyakran reszketnek.

Nemcsak az alacsony hőmérséklet képes remegést kiváltani náluk, hanem az intenzív érzelmek is, például a hazatérés vagy a játék öröme. Bizonyos esetekben azonban valamilyen betegség, például alacsony vércukorszint (hipoglikémia) áll a túlzott vacogás hátterében, ezért ha úgy ítéled meg, hogy kedvenced a szokottnál is többet didereg, vidd el orvoshoz!

5.) Van kutacsa

Nem igazán ismert érdekesség a csivavákról, hogy akárcsak a gyerekeknek, nekik is van kutacsuk, azaz születésükkor a koponyacsontok még nincsenek összeforrva.

6.) A legkisebb a világon

Mind súlyukat, mind magasságukat tekintve a csivava a legkisebb kutyafajta. A Guinness-rekordok könyve szerint a legapróbb jószág egy Floridában élő szuka, Brandy, aki a pofájától a farka végéig mindössze 15,24 centiméter. A magasságot tekintve pedig egy másik nőstény, a Puerto Rico-beli Doradóban élő Miracle Milly vezet, aki csupán 9,65 centiméter

7.) Jól kijön a fajtársaival

Ha jól szocializálják, akkor a csivava gond nélkül elvan más fajtájú kutyákkal, sőt a macskákkal is. Azonban igazán fajtatársaival szereti múlatni az időt. Ezt vedd figyelembe, ha társat szeretnél pici barátod mellé!

8.) Sztárság a köbön

Nemcsak a legkisebbek, de a legnépszerűbbek is! A csivava igazi sztár fajta, nem egy híresség karján láttuk már őket viszont. Paris Hilton, Britney Spears és Madonna is „csivavás”.

A reklámfilmeseknek köszönhető a nagy népszerűség: a Taco Bell – egy igen közkedvelt amerikai gyorsétteremlánc – csivavával hirdetett, azóta pedig a kis blökinek nincs megállás a csillagporos úton.

9.) Számos színváltozat

A csivava szó szerint színes egyéniség, az egyik legváltozatosabb színű fajták közé tartozik. Amellett, hogy szinte minden színben előfordul, lehet rövid vagy hosszú szőrű is. Kivétel a megengedett színek alól a merle – ez egyfajta foltos jegy –, ezen felül csupaszok sem lehetnek.

10.) Matuzsálemi kor

Utolsó, de nagyon is lényeges érdekesség a csivaváról, hogy az egyik leghosszabb várható élettartamú kutyafajta. Egészen a közelmúltig azt hitték, hogy egy csivava 12 -18 év között életkort érhet meg, de mostanra több olyan példány is ismeretes, akik túl vannak a 20. születésnapjukon.

csivava érdekességek érdekességek kutyafajtákról Guinness-rekord híres kutya híres kutyák kutyák a reklámokban legkisebb kutya legkisebb kutyafajták sztárok kutyái világ legöregebb kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink