hirdetés

7 gazdiszokás, amit utálnak a kutyák: az öltöztetés dobogós helyen szerepel

Buzgó Csilla

2020. szeptember 29

Bár az emberek talán kedvesnek, mókásnak vagy kifejezőnek tarthatják az itt felsorolt tevékenységeket, a kutyáknak gyakran a könyökükön jön ki a sok sületlenség.

hirdetés

A kutyák elsősorban metakommunikáció útján fejezik ki érzéseiket, szándékaikat. Talán nem is sejted, de egyes megmozdulásaid nem azokat a szeretetteljes érzelmeket váltják ki kedvencedből, amiket belőled. Íme azon gyakori szokások gyűjteménye – a teljesség igénye nélkül -, melyektől gyakran borsódzik az ebek háta.

Indokolatlan öltöztetés

Hacsak nem a farkasordító hideg miatt adod rá kutyusodra a jó meleg kabátkát, a jelmezek, a különböző unikornisszarvas, szívecskés vagy csillámos fejdíszek és angyalszárnyak az őrületbe kergetik az ebeket. Szinte látni ilyenkor az arcukon a szenvedést, mintha azt üzennék: “Valaki mentsen ki innen!”

Természetesen lehetséges, hogy a te kedvenced képviseli a ritka kivételt, ám a legtöbben inkább köszönik, de kihagynák az életükből a jelmezbált.

Túl szoros ölelés

Bár lehet, hogy a te kutyád kifejezetten kedveli az érzelmek kinyilvánításának ezen formáját, egy idegen, bizalmatlan kutya zokon veheti, ha hirtelen szorongatni kezded.

Szakértők inkább azt javasolják, hogy dőljetek egymásnak, pihenjetek együtt ebben a bensőséges és kényelmes pozitúrában! Ez ugyanis sokkal közelebb áll a kutyák ösztönös szeretetnyilvánításához.

A szimatolás akadályozása

“Miért megyünk sétálni, ha egyszer nem szedhetem össze az összes rendelkezésre álló információt a környezetemből?”- jajdulhatnának fel egyes ebek. Sok gazdi úgy véli, elég csak addig sétálni, amíg kedvencük el nem végzi a dolgát, kicsit kifutkározza magát, és már mehetnek is haza, hogy folytathassák otthoni teendőiket.

A mentális stimuláció ugyanolyan fontos egy kutya számára, mint a fizikai. Ha ezt nem kapja meg napi szinten, elfásul, rosszkedvű, sőt, a későbbiek folyamán akár depressziós is lehet.

Következetlen nevelés

Akárcsak a kisgyerekeknek, a kutyáknak is szükségük van szabályokra. Persze nem az ordítozással kísért spártai nevelésre gondolunk, hanem a stabil napi rutinra és a kutya teendőinek feladatokba foglalására. Például fitten tarthatod kedvenced elméjét oly módon, hogy minden etetés előtt adsz neki valamilyen megoldandó feladatot, például üljön vagy feküdjön le, járjon körbe téged, a lényeg, hogy érezze, hogy dolgoznia kell az élelemért!

Ha egyszer bevezettél egy szabályt, ahhoz minden esetben tartsd magad, ne légy engedékeny! Fontos, hogy a család többi tagját is ugyanígy instruáld, különben káoszba fullad a kutyanevelés.

Túlzott illatszerhasználat

Képzelheted, mekkora szimatsokkot jelent egy eb számára, akinek az orra fényévekkel érzékenyebb, mint az emberé, ha állandóan erősen parfümözött egyénekkel van körülvéve. Igaz, léteznek olyan, általunk is kellemesnek tartott illatok, amelyeket megfelelő koncentrációban a kutya is szeret, ilyen például a vanília vagy a levendula.

Azonban kutatások kimutatták, hogy a kutyák agyának jutalomközpontját leginkább a gazdi saját testi kipárolgása aktiválja. Tehát teljesen felesleges otthonra is beillatoznod magad, ha csak a kutyusod társaságát élvezed. Ő pont úgy szeret téged, ahogy vagy.

A testbeszéd hanyagolása

Meglepő, de állítólag az emberek kommunikációjának 65, egyes források szerint azonban 93%-át is alkothatja a metakommunikáció  – a verbalitás rovására. Társadalmilag mégis úgy rendezkedtünk be, hogy néha elveszünk a szavak labirintusában, és az igazán lényeges információk elúsznak beszélgetés közben.

A kutyákat azonban nem lehet becsapni. Mesterien olvasnak a testbeszéd mozzanataiban, és ők is inkább azt szeretik, ha gazdijuk azt alkalmazza, amikor kommunikál velük.

A barátkozás erőltetése más kutyákkal

Talán neked is vannak ilyen gyerekkori emlékeid: szüleid vagy nagyszüleid megpróbáltak összeboronálni egy másik gyerekkel, mert szerintük pont egymáshoz illettetek volna. Esetleg az ő szüleikkel voltak jóban, azért kellett velük játszanod, de ez gyakran borzasztó unalmas és kellemetlen volt számodra.

A kutyád is ezt érezheti, ha szándékosan megpróbálod összebarátkoztatni egy olyan társával, akit valamiért nem csíp. Természetesen idővel össze lehet szoktatni két állatot, de ez türelmet, tudatos odafigyelést és kemény munkát igényelhet. Öt perc alatt semmiképp sem lesznek kenyeres pajtások.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya ölelgetése kutyák öltöztetése kutyaparfüm szokás testbeszéd viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink