hirdetés

5 kutya, akit különleges tulajdonsága tett híressé az Instagramon, nem véletlenül

László Enikő

2020. augusztus 25

A legtöbb Instagram kutya azért lett népszerű, mert aranyos vagy különleges helyeken jár gazdájával. A következő ebek azonban kicsit mások, mint a megszokott sztárok.

hirdetés

Napjainkban nagyon elterjedt szokás, hogy a gazdák közösségi média profilt hoznak létre kedvenceiknek. Nincs is ezzel semmi baj, egészen addig, amíg át nem esnek a ló túloldalára és nem tesznek olyat, ami árthat az ebnek. A következő kutyák nem bájukkal, cuki pofijukkal szerezték követőiket, hanem különleges történetükkel, adottságukkal.

Jiffpom az Instagram legnépszerűbb kutyája, követőinek száma lassan eléri a 11 milliót.

Tuna

Tunát egykori gazdája nemes egyszerűséggel kitette az országút szélére. A túlharapásos tacskó-csivava keverék bizonyára már nem kellett neki. Jelenlegi gazdája egy termelői piacon látta meg és fogadta örökbe. Sohasem gondolta volna, hogy a kiskutyából ekkora sztár válhat. Egy évvel később gazdája, Courtney Dasher létrehozott az ebnek egy saját Instagram profilt. Az emberek hamar beleszerettek a bájos kinézetű Tunába, minden hibáját csodálják és igazi inspirációnak tekintik.

OJ és Dozer

OJ, a 14 éves vak tacskó és legjobb barátja, Dozer, a pitbull évek óta elválaszthatatlanok. Gazdájuk lakhatási problémák miatt volt kénytelen megválni a nem mindennapi duótól. Mivel OJ nagyrészt Dozerre támaszkodik, aki segíti a tájékozódásban, a virginiai menhely csak együtt adta őket örökbe. El is jött a csodás nap, amikor új gazdához kerültek. Csakhogy kis idő elteltével a vak tacskót egyedül találták meg, az út szélén csatangolva. Az állat visszakerült egyedül a menhelyre. Egy idő után a gazda belátta, hogy jobb, ha Dozert is visszaadja, mert OJ szíve összetörik barátja nélkül. Azóta a furcsa páros szerető otthonban éli mindennapjait. Együtt töltenek minden egyes percet, imádják egymást és új családjukat, akik Instagram oldalt is létrehoztak nekik.

Amerikában az eset hatalmas felháborodást keltett. Az oldal segítségével a rajongók, érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kutyák mindennapjaiba, és megbizonyosodhatnak arról, hogy nemhogy remekül vannak, de jobb dolguk nem is lehetne.

Maggie

A hatéves Maggie egy igazi csodakutya. Libanonban találtak rá láncra verve úgy, hogy egyik fülét levágták, állkapcsát eltörték és 17 lövés volt testén. Mindezek mellett szegény még vemhes is volt. Rátalálói írtak egy közösségi média posztot, hogy segítséget kérjenek Maggie számára, aki még életben volt ennyi szörnyűség után.

Egy londoni nő, amikor meglátta a bejegyzést, a Wild at the Heart Foundation segítségével azonnal indult érte. Maggie megmenekült. Rengeteg műtéten esett át, szemeit teljesen elveszítette, de élt és úgy tűnt, lelkileg is rendbe fog jönni. Nem sokkal később egy angliai hölgy örökbe fogadta és Instagram profilt is létrehozott számára. Akkora sikere lett, hogy ma már gazdája teljes állásban az oldal menedzselésével foglalkozik. Maggie-ből terápiás kutya vált, hogy másoknak is segíthessen. Idén pedig megjelent első könyve is.

Raylan

Raylan egy igazi cicaszitter kutya. A legtöbb eb egyáltalán nem kötődik ennyire a macskákhoz, mint ahogyan azt ő teszi. Rendszeresen gondoskodik árva kiscicákról, melléjük bújik, puszilgatja őket. Nemrégiben egy mosómedve kölyköt is szárnyai alá vett. Miután a babák felcseperednek, gazdája új otthont keres nekik. Rylant egy sintértelepről fogadták örökbe, ahol el akarták altatni, mivel senkinek sem kellett. Azt mondták rá, hogy túl sok az energiája és neveletlen. Tanítani persze nem próbálták.

A 9 éves eb 60-70 árvát nevelt fel élete során. Mindegyikről úgy gondoskodik, mintha saját kölyke lenne. Tisztogatja, hordozza őket és játszik velük. Ezzel szocializálja is a kicsiket, akik sok mindent tanulnak el pótpapájuktól. Sőt, Raylan nem hagyja a cicáknak, hogy karmukat a kanapén élesítsék. Gazdája szerint az eb sosem szomorú, ha egy macska új otthonba kerül, csupán akkor lesz rosszkedvű, ha utána nem érkezik hozzá egy újabb árva lélek.

TurboRoo

TurboRoo egy mellső lábak nélkül született csivava. Tenyésztője négy hetes korában leadta egy állatorvosi rendelőben, mert tudta, hogy nem fog tudni egész nap vele foglalkozni. Eleinte el akarták altatni, de szerencsére nem így tettek, és hamarosan rá is talált gazdája. Turbo a nevét a Turbó című animációs mesefilmről kapta, ahol egy csiga a világ leggyorsabb versenyzőjévé szeretne válni, és álma kis idővel valóra válik.

A csivava 3D nyomtatással készült kerekeket kapott mellső lábai helyére, de ezek nélkül is ügyesen tud közlekedni. Gazdájával Amerika-szerte tartanak motivációs előadásokat olyan emberek számára, akik elveszítették egy végtagjukat vagy baleset, betegség miatt újratanulnak járni. Turbonak már egy szintén kétlábú testvére is van, akit RubyRoo-nak neveztek el.

A fent említett kutyák – és természetesen még rajtuk kívül rengeteg más eb is  – hatalmas inspirációt jelentenek az embereknek. Példájukkal motiválnak arra, hogy sosem szabad feladni. A legnagyobb megpróbáltatások után is önzetlenek és kedvesek, sokat tanulhatnánk tőlük mi, emberek is.

(Kép: Getty Images Hungary)

csivava híres kutyák instagram különleges kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!