hirdetés

Itt rejtőzködött három hétig a reptéren elvesztett kutya

Gerhát Petra

2023. szeptember 13 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Rémálomba illő esemény rázta meg a kutyások világát, amikor három héttel ezelőtt a delta Airlines egy poggyászként szállított kutyust elveszített. A kis csivava három hét után került elő, megdöbbentő, mi történt vele közben.

hirdetés

Az atlantai reptéren veszett nyoma még augusztusban  Paula Rodriguez 6 éves kutyájának. A világ legforgalmasabb légi kikötőjében a reptér dolgozói egyszerűen elhagyták az utazóboxban repülő Maia -t. Paula Rodriguez a Dominikai Köztársaságban lévő otthonából kéthetes nyaralásra utazott  volna Kaliforniába hatéves kutyájával, Maiával még augusztus 18-án. Az elveszett kutya a reptér területén kóborolt egészen mostanáig.

A kutya nem mehetett gazdájával a határrendészetre, itt kezdődtek a problémák

A gazdi atlanai átszállással érte volna el végcélját, azonban a turistavízumával valami gond adódott és nem engedték felszállni a csatlakozó gépre, sőt, azt az éjszakát a reptéren, a határrendészeti állomáson kellett töltenie, míg a papírjait intézték. Kutyája azonban nem mehetett vele ideiglenes szállására, a reptér munkatársai azonban megnyugtatták, hogy megfelelő helyen tölti majd az eb is az éjszakát.

Kitoloncolták és a kutyáját is elveszítette

„Azt mondta, ne aggódjak, mert olyan intézménybe viszik, ahol erre kiképzett személyzet van. Hogy enni és vizet adnak neki, és vigyáznak rá. Nem ez volt a vágyam, de megértettem. Nem tehettem semmit, és megbíztam bennük – mesélte később.

Rodriguez járata, vissza Dominikára  másnap délelőtt indult. A határrendészeti állomásról a reptérre visszaérkezve azonban az előzetes várakozásokkal ellentétben a kutyus nem érkezett meg. A gazdi nagyon megijedt, ráadásul szerette volna még megtisztítani a szállító kennelt is, mert a kutyus már az előző út idején is hasmenéssel küzdött, de a feszes időbeosztás nem tette ezt lehetővé. A reptér dolgozói egy időre ugyan megnyugtatták, hogy a kapunál találkozhat kedvencével, de nem így történt. Mivel vízumproblémák miatt vették korábban őrizetbe a határrendészet munkatársai, nem volt lehetősége arra, hogy megkeresse kutyáját vagy későbbi repülőgéppel térjen haza, muszáj volt egyedül felszállnia a gépre. Ilyen esetben 24 órán belül el kell hagyni az országot. Senki nem tudta megmondani, Maia merre lehet, az idő pedig lassan lejárt. A reptéri dolgozók egymásra mutogattak, s tanácstalanul telefonálgattak, ám a kutyus nem került elő.

 

Rodriguez elmondása szerint pánikrohamot kapott a háromórás Punta Canába tartó repülőút során. Ő és Maia alig töltöttek perceket egymástól távol, mióta Rodriguez, aki amúgy kóbor kutyákat mentett és segítette nekik új otthonra lelni, pár hónapos kiskutyaként rátalált.

„Mindenki, aki ismer, tudja, mit jelent számomra. Nem megyek sehova nélküle. Annyira jól viselkedik, hogy elviszem éttermekbe, szó szerint mindenhova. Mindenben a társam” – mondta a CNN-nek.  Miután leszállt Punta Canában, feljelentést tett.

„Felhívtam a Deltát, az atlantai repülőteret, sőt még San Franciscót is. Minden lehetséges igényt benyújtottam. Felhívtam az összes menhelyet és állatorvosi rendelőt Atlantában. Két napig gyötrődtem, válasz nélkül” – mesélte. Két nappal azután, hogy a kutya eltűnt, felhívták a légitársaságtól, hogy a kutyája a géphez szállítás közben, a kifutón megszökött, amikor valamiért kinyitották a kennelét. Bár megpróbálták elkapni, Maia elszökött. A 4000 hektáros reptéren bőven volt lehetősége elbújni. A mikrochipje alapján igyekeztek a környező menhelyeken és állatorvosi rendelőkben utánajárni, hátha bevinne valakinek, de nem jártak sikerrel.

Három hétnek kellett eltelnie, mire előkerült. 

Maia egyszerűen kiszökött a kifutó kellős közepén, majd három hétig bujkált a reptéren

A reptér területén maradt az elveszett kutya

Maiat három hét után, a North Cargo egyik létesítmény közelében találták meg. A helyi állatvédők plakátokat helyeztek ki a kutyus képével, ami alapján értesítették őket, hogy merre látták. Végül egy kültéri rakodóállvány alatt leltek rá, és a rémült,  legyengült – de amúgy egészséges kutyust sikerült is befogniuk. Most egy állatorvosnál várja, hogy mindent rendben találjanak, aztán hamarosan hazarepülhet szerető gazdájához. Az külön figyelemre méltó, hogy a talppárnáin nem voltak égési sérülések. Ebből arra lehet következtetni, hogy valószínűleg éjjel derítette fel a környéket, ami nagyban megnehezítette a megtalálását az egyébként is hatalmas területen.

 

állatorvos amerika chip csivava elveszett mentely mikrochip repül repülés kutyával szállítóbox

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink