hirdetés

Kutya a fedélzeten: tippek a biztonságos repüléshez

Ferenczi Deborah

2021. október 31

Egyre több kutyabarát szállást lehet találni külföldön is, amennyiben kedvenceddel szeretnél utazni. Így nemcsak az autós utazások kerülhetnek szóba, hanem akár olyan úticélok is, melyeket repülővel lehet elérni, hiszen mára már nyugodtan utazhatsz a kutyáddal repülőn is. Az alábbiakban különböző tippeket szedtünk össze arra az esetre, ha ezt a megoldást választanád.

hirdetés

Az nyilvánvaló, hogy kutyával repülni egyáltalán nem egyszerű dolog. Ugyanakkor sok gazdi úgy gondolja, hogy nem szeretne a kedvence nélkül eltölteni egyetlen napot sem, így a nyaralására is magával vinné. Állattal nyaralni meglehetősen komplikált, hiszen minden légitársaság más-más szabályzattal rendelkezik. Mégis érdemes megfogadni az alábbi tippeket abban az esetben, ha a kutyáddal utaznál.

A szigorú szabályok okai

Az elmúlt években némileg szigorodtak a repüléssel kapcsolatos szabályok. Ennek oka szimplán az, hogy vannak olyan kutyatípusok, akik a tapasztalat szerint sokkalta nehezebben bírják a repülést vagy a hosszabb utazást, és komolyabb kockázatot is jelent ez számukra. Ugyanakkor a tulajdonosokkal is akadtak már problémák, akik nem tudták az út ideje alatt kordában tartani állatukat. Sőt, miután fapados járatokra kizárólag segítőkutyákat engednek fel, így hirtelen rengeteg eb segítőkutyává manifesztálódott. Ennek okán kénytelenek voltak a légitársaságok szigorú keretrendszerek közé szorítani a szabályokat.

Vannak olyan légitársaságok, ahol a kutya utazhat az utastérben.

Milyen feltétlei vannak a repülős utazásnak kutyák esetében?

Amennyiben a kutyáddal szeretnél repülőn utazni, akkor feltétlenül fontos, hogy előtte menj el vele egy átfogó állatorvosi vizsgálatra, illetve feltétlen adasd be neki a kötelező oltásokat. Ugyanis ezek nélkül fel sem engedik az állatot a repülőre. Ezenfelül a legfontosabb az eb útlevelének megcsináltatása vagy érvényesítése, mely egyébként a veszettségi oltás lejáratától függ. Illetve jelentős a légitársaság kiválasztása, és annak a specifikus szabályai szerinti felkészülés az utazásra. Emellett érdemes tudni, hogy a rövid orrú kutyafajtákra olyan veszélyesnek tartják a repülést, hogy nem engedik őket fel a járatra. Szintén a veszélyeztetett kategóriába tartozik a si-cu, a boxer, a mopsz, a bulldog, a masztiff és a pekingi palotapincsi.

Jobb olyan légitársaságot választani, ahol a kutya az utastérben tud utazni.

Mire figyelj az utazás előtt?

Az állatorvosok szerint érdemes a repülést megelőző négy órában nem etetni az állatot. Illetve tilos bármi olyat adni neki, amit korábban nem evett, ugyanis ez nagyon felkavarhatja a gyomrát. Szintén ajánlott az utazást megelőzően nagyon lefárasztani a kutyát, mivel így a repülés jelentős részét át fogja aludni.

Fontos, hogy nálad legyen a kutya útlevele és oltási papírja, ugyanis anélkül nem engedik fel a gépre.

Amit ne hagyj otthon!

A legfontosabb, hogy bilétás nyakörv legyen az állaton rajta a telefonszámoddal, hogy ha elveszne, meg tudjanak találni téged. Egy ketrecet is be kell szerezned a megfelelő paraméterekkel, hogy engedélyezzék a szállítást. Magára a szállítóeszközre mindenképpen írd rá, hogy „Live Animal” és a címed, neved és telefonszámod is legyen rajta, arra az esetre, ha bármiféle komplikáció adódna. Amennyiben ezeket a tanácsokat megfogadod, akkor egészen biztosan pozitív élmény lesz számotokra a repülés.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatútlevél kutya a repülőn kutya utazása repülőn kutya útlevél repülés kutyával utazás kutyával utazási szabályok

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!