hirdetés

Kell-e a kutyának útlevél, és ha igen, hova? Így utazhat veled kedvenced a külföldi nyaralásra

Pető Blanka

2022. április 30 - Képek: Getty Images Hungary

Kutyás utazás esetén nemcsak a saját papírjainkról kell gondoskodnunk, hanem négylábú társunkat is fel kell készítenünk a kiruccanásra. Attól függően, hogy mi a célország, és hogy mi honnan indulunk, szükségünk lehet kisállatútlevélre, állategészségügyi bizonyítványra, mikrochipre és a megfelelő oltásokra is, de megfontolhatjuk a biztosítás lehetőségét is.

hirdetés

Az idei nyár úgy néz ki, végre komolyabb vírushelyzet nélkül telhet. Feloldották a korlátozásokat, így ha van érvényes védettségi igazolványunk, előttünk a nagyvilág. Két évnyi, lezárásokkal és stresszhelyzetekkel teli időszak után mindenki ki van éhezve egy külföldi kiruccanásra, sőt, még az is megfordulhat a fejünkben, hogy a lezárások alatt úgy hozzánk nőtt kedvencünket is magunkkal visszük.

Kell a kutyának útlevél?

Az Európai Unión belül úgynevezett Európai kisállatútlevélre van szükség, melyben szerepelnek a kutya adatai: neme, neve, tulajdonosa, a mikrochipjének (vagy 2011 július 3. előtt megjelölt állat esetében tetoválásának) kódja, oltásai és orvosa neve. Ezeket az okmányokat minden olyan állatorvos ki tudja állítani, aki erre kapott engedélyt az illetékes hatóságtól. Egészen addig utazhat vele négylábú társunk, amíg van érvényes veszettség elleni oltása.

Ha viszont nem az EU-n belülről indulunk útnak, akkor Uniós állategészségügyi bizonyítványra van szükségünk. Ezt az indulási ország egyik állatorvosa állítja elő az utazás előtt legfeljebb tíz nappal. Érvényessége négy hónapig tart, vagy ha a veszettség elleni védőoltás érvényessége veszik el hamarabb, akkor annak időpontjáig. A bizonyítvány mellé még csatolni kell egy nyilatkozatot is arról, hogy nem kereskedelmi célból utaznak a kedvenccel.

Teljes felkészülés

Az útlevél nem az egyetlen feltétel, aminek meg kell felelni a határátlépéskor. A kutyának kötelező mikrochippel, vagy 2011 július 3. előtt készített jól olvasható tetoválással rendelkeznie. Emellett gondoskodnunk kell a veszettség elleni védőoltás meglétéről és ha a célország Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország vagy Norvégia, Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelést is el kell végezni, mivel ezekben az országokban nem található meg ez a féregfajta.

Ha a kutyád mással utazik

Bár ritkább esetben fordul elő ilyen, de ha valakit megkérnénk, hogy hozza utánunk külföldre a kutyánkat, ezt öt napja van megtenni. Az ebnek általános körülmények között mindig a gazdájával kell tartózkodnia. Ettől eltérő esetben felhatalmazást kell írni a kutyával utazó személy számára.

A fentebbi szabályokon kívül érdemes utánanézni a célország saját szabályainak is, mert előfordulhat, hogy külön kritériumoknak kell megfelelni a beutazásnál. Erről részletes információkat az europa.eu oldalon találhatunk.

Biztosítás kedvencednek is

Talán kevesen tudják, de az utasbiztosítás mellé gyakran kisállatbiztosítást is lehet kötni. Ez igen hasznos, hiszen egy bizonyos összegig fedezi a kutyánk állatorvosi ellátását sérülés vagy betegség esetén. Külföldön gyakrabban érhetnek minket váratlan helyzetek. Például a nyári forró beton, vagy sziklák felsérthetik az eb talpát, kimerül a szokatlanul sok sétálásban, megeszik valamit, amivel eddig nem találkozott, és kiderül, hogy allergiás, stb. Számtalan olyan eset adódhat, ami itthon eszünkbe sem jutna, mégis érdemes felkészülni rá. A biztosítás mellett annak is utánanézhetünk, hogy az adott országban van-e olyan betegség, ami itt nem elterjedt, és hogy ajánlott-e beoltatni a kutyát ellene még az utazás előtt.

Ha a papírok megvannak, utánanéztél az ország szabályainak és lehetséges veszélyeinek, már csak a megfelelő strandokat, hegyeket és városokat kell kiszemelni, és mind te, mind kutyusod készen álltok a nagy kalandra, hogy egy felejthetetlen élménnyel legyetek gazdagabbak.

állatútlevél kutya nyaralás kutya útlevél utazás utazás kutyával útlevél kutyának

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink