hirdetés

Mindent a strandetikettről: így viselkedj, hogy máskor is beengedjenek kutyáddal

Ferenczi Deborah

2021. augusztus 9

Annak ellenére, hogy beköszöntött a nyár utolsó hónapja, remélhetőleg sokat fogunk strandolni még az idén. Szerencsére már rengeteg kutyabarát strand létezik hazánkban, így kis kedvencünket sem kell otthon hagynunk. Ezeknek a specifikus strandoknak hála a négylábúak is ki tudják venni a részüket a fürdőzés örömeiből.

hirdetés

Amennyiben azt szeretnénk, hogy még hosszú ideig elkísérhessen a kutyusunk strandolni, akkor fontos azokat az illemszabályokat betartani, melyek a mi biztonságunkat és mások nyugalmát hivatottak szolgálni. Sosem szabad elfelejteni, hogy a szabályok nem ellenünk, hanem értünk vannak.

Ahhoz, hogy mindenki számára élmény legyen a standolás, szükséges odafigyelni az etikettre.

A higiénia

A strandolás legalapvetőbb feltétele a higiénia. Amennyiben a kutyánkkal megyünk strandolni, ügyeljünk arra, hogy bundája tiszta legyen. A második nagyon fontos dolog, hogy az ott töltött idő alatt figyeljünk arra, hogy a kutyánk nem piszkított-e valahova. Amennyiben ez megtörtént, akkor mindenképpen szedjük össze az ürüléket. Nem várhatjuk el mástól, hogy ezt megtegye, és ott sem hagyhatjuk, hiszen fokozottan kellemetlen a strandon kakit találni. Szintén oda kell figyelni arra, hogy ne szemeteljünk, és kordában tartsuk a kutyát. Bármennyire is élvezi a gazdi a fürdőzést, semmiképpen ne hagyja a parton egyedül a kutyát, mivel ez zavarhatja a környezetetét.

Nagyon oda kell figyelni arra, hogy ha játszik is egymással két kutya, azok ne zavarják mások jelenlétét.

A kommunikáció

Annak ellenére, hogy kutyabarát strandról beszélünk, ajánlott megkérdezni a közelben elhelyezkedőket, hogy zavarja-e őket a kutya jelenléte. Kizárólag abban az esetben telepedjünk le mellettük, ha nyugtázták kedvencünk jelenlétét, így elkerülhető a felesleges konfliktus. Amennyiben van más kutya is a strandon, akkor fokozottan figyeljünk a sajátunkra, nehogy probléma adódjon. Abban az esetben pedig, ha elkezdene játszani a két kutyus, figyeljünk arra, hogy játékukkal ne zavarják meg a környezetüket. Egyébként javasolt pórázon tartani a strandolás nagy részében az állatot, ugyanis így garantáltan nem okoz problémát.

Figyeljünk oda másokra!

Ne engedjük, hogy a kutya véletlen áttaposson mások cuccán, vagy túl közel menjen a napozókhoz, hiszen ez ellenkező esetben minket is nagyon zavarna. Tartsuk magunk mellett egész idő alatt, sose hagyjuk sem a parton, sem a vízben egyedül. A legfontosabb alapszabály, hogy valaki mindenképpen folyamatosan legyen a kutya mellett, ugyanis annyi újfajta inger éri az állatot, hogy nem feltétlen tudjuk kiszámítani a viselkedését. Amennyiben még nem találkozott vízzel, akkor fokozatosan szoktassuk hozzá, és egy percre se hagyjuk magára, ugyanis csak így érzi magát biztonságban.

Ami pedig a legfontosabb, hogy csakis egészséges, oltási könyvvel rendelkező kutyával menjünk közösségbe. Ez nem csupán a többi kutya és gazdi érdeke, hanem a miénk is. Amennyiben ezeket az alapvető és egyszerű illemszabályokat betartjuk, illetve figyelünk a környezetünkre, akkor a strandolás hatalmas élmény lesz nekünk és a kutyánknak is.

(Képek: Getty Images Hungary)

etikett kutya úszik kutyabarát strand kutyás strand strandolás kutyával

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink