hirdetés

Kinek érdemes szólni, ha valaki soha nem szedi fel a kutyapiszkot? Dr. Kajó Cecília jogász válaszol

Buzgó Csilla

2021. március 2

Kevés vérlázítóbb objektum csúfíthatja el egy utca harmóniáját - már ha van neki olyan -, mint egy darab hanyagul otthagyott kutyapiszok. Kutyást - nem kutyást egyaránt az őrületbe tud kergetni ez a jelenség.

hirdetés

Tény, hogy az egyik legvitatottabb téma gazdik és kutyátlanok között a kutyapiszok fel nem szedése. Természetesen minden ebtulaj azt állítja, hogy ő bizony mindig magánál hordja az ürülékes zacskógurigát, egy lépést nem tesz nélküle, és használja is. Akkor hogy lehet, hogy egyes gazdik úgy érzik, rájuk nem érvényes a jogszabály?

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el. Kutyák iránt közömbös vagy kifejezetten állatbarát embereket is kutyaellenessé tehetünk, ha ezt az egyszerű együttélési szabályt nem tartjuk tiszteletben.

írja a NÉBIH Kutyakötelesség című hivatalos útmutatója a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz.

Természetesen mindig lesznek nehezítő tényezők, például előfordul, hogy nincs a környéken szemetes, a nyugdíjas néni derekába épp akkor nyilall bele a fájdalom, és képtelen lehajolni, elszalad a kutya, és már nincs lehetőség visszamenni, stb.

Minden gazdinak tudnia kell azonban, hogy hiába a gondos oltási program és a féreghajtás, a kutyaürülék fertőző hulladékként lehet jelen az utcán, így nem csak esztétikai, de egészségügyi problémát is jelent.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára segít a lelkiismeretes gazdiknak a szabályok betartatásában.

Kinek lehet szólni, ha ismerjük a hanyag gazdát?

Amint a cikk bevezetőjében olvashatod, az, aki nem távolítja el a kutya ürülékét közterületről, szabálysértést követ el. Korábban ezek a szabálysértések a kormányhivatalokhoz tartoztak, de tavaly április óta a rendőrség lett az általános eljáró hatóság ezekben az ügyekben.

Ha tehát rendszeresen ilyet tapasztalsz és bosszantónak érzed, a rendőrségen kell szabálysértési feljelentést tenned. Talán viccesnek hangzik, hogy a rendőrséghez fordulj ilyen dologgal, de egy jól megszervezett közterület-felügyelet, vagy éppen állatvédelmi járőrszolgálat segítségével kiegészítve a bírságolás kellő visszatartó erőt jelenthet.

Ami talán a legfontosabb más közigazgatási szabályszegésekhez képest, hogy a szabálysértési bírság meg nem fizetése esetén az nem letiltásra kerül a jövedelemből, hanem elzárásra változtathatják át. Amennyiben egy nagyon rövid határidő alatt nem intézkedik az illető a közérdekű munkára történő átváltoztatásról, végső esetben akár le is ülheti ezt a bírságösszeget.

Mit lehet tenni, ha nem látjuk az elkövetőt?

2012-ben egy jeruzsálemi újságban jelent meg, hogy a város vezetése DNS-adatbankot hoz létre a 11 ezer regisztrált kutya nyálmintájából és az adatbázis segítségével fognak lecsapni az utcát szennyezetten hagyó állattartókra. Persze csak az ürülékből vett minta elemzése és az adatbanki nyilvántartással való összevetése után.

A magyar hatóságok még nem rendelkeznek ilyen csúcstechnikával. Így ha a hagyományos bizonyítási eszközök nem állnak rendelkezésre, pl. köztéri kamerafelvétel, tanúk, tettenérés, stb., akkor a helyzet megoldatlan marad. Érdekesség, hogy maga a szabálysértési törvény kommentárjának szerzői is fejtegetik, hogy a köztisztasági szabálysértés ezen részének végrehajtása akkor reális és célszerű, ha az adott településen kiépült a sokak számára elérhető kutyafuttató helyek rendszere.

Továbbá vannak kutya-illemhelyek (ezeket főleg a belvárosi kerületekben láthatjuk, egy kis homokkal felszórt négyzetről van szó az utca szélén, ahol rendszeresen cserélik a homokot). Sok helyen elérhető a kutyaürülék-gyűjtő edény is a hozzá való zacskóval.

Milyen büntetést kaphat az, aki nem takarít fel kedvence után?

A köztisztasági szabálysértés bírsággal fenyegetett cselekmény, a bírság összege attól függ, hogy  a szabálysértési nyilvántartási rendszerben az elmúlt két évben szerepel-e az állattartó korábbi szabálysértéssel, hányadik szabálysértése ez (folyamatosan emelkedő összegű bírságot szab ki a hatóság).

Ami fontos és amit mindig hangsúlyozok, bármilyen téma kapcsán is kerüljön elő a szabálysértési jog: ha meghallod a szabálysértés szót, különös gonddal figyelj oda az ügyintézésre! A közigazgatási szabályszegésekhez képest – ahol adók módjára tiltanak le jövedelemből meg nem fizetett bírságokat – a szabálysértési jogban nagyon rövid idő áll rendelkezésedre a “nemfizetés” után közérdekű munkára változtatás ügyében lépni. (Korábban ezt is a hatóság intézte, de ez megváltozott!). Ha nem figyelsz oda, a végén ilyen – ahogyan a büntetőjogászok hívják – bagatell bűncselekmény miatt kell elzárásban kitölteni a bírságösszeget.

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

(Képek: Getty Images Hungary) 

kutya sétáltatása kutya ürülék felszedése kutyagumi kutyapiszok zacskó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink