hirdetés

Kutyát szeretnél, de nem lehet? Gyere te is sétáltatni!

Vermes Nikolett

2023. június 21 - Fotó: GettyImages

Az önkéntes kutyasétáltatás egyszerre segít állatnak és embernek is. Egyes helyeken kifejezetten kettős céllal hirdetik. Naponta egy óra egész hétre elegendő boldogsággal tölti fel azokat, akik csatlakoznak.

hirdetés

Ahogy beírjuk a keresőbe, hogy „kutyasétáltatás” a fizetett hirdetések között eltűnnek az önkéntes sétáltatási lehetőségek. Ugyanis mindenekelőtt két csoportot kell megkülönböztetni. Az egyik – többnyire szakképzett vagy nagy tapasztalattal rendelkező – kutyasétáltatókból áll, akik ezt a tevékenységet szolgáltatásként értékesítik. Így a napközben dolgozó gazdinak nincs más dolga, mint megbízni egy profi sétáltatót, aki foglalkozik a kedvencével, ameddig ő munkában van. A másik csoportba tartoznak az önkéntesek, akik a kevésbé szerencsés állatokat sétáltatják. Ők azok, akik a menhelyen élő nehéz sorsú kutyák életébe viszik el a séta örömét.

A szolgálatótk egyszerre több kutyát sétáltatnak

Egy menhelyen a séta a nap csúcspontja!

Budapesten és a vidéki városokban is bevett szokás, hogy az állatmenhelyek sétáltatási lehetőséget adnak azoknak az kutyabarátoknak, akik anyagiak helyett az idejükkel tudnak vagy szeretnének támogatást adni. A kennelben élő kutyáknak különösen fontos, hogy mindennap kielégítsék a mozgásigényüket. Ezért az önkéntes sétáltatás menete a következő. A jelentkező megérkezik a helyszínre, megkapja a pórázt és már mehet is az egyik ebhez, hogy egy nagyot sétáljon vele. Egy állatra általában fél óra jut. Az Én kutyám újságírójaként egy szekszárdi menhelyen vállalkoztam erre a feladatra. Érkezésemkor a menhely munkatársai úgy fogadtak, akár egy régi ismerőst és sorra mutatták, hogy melyik négylábúnál mire érdemes figyelni. „Csoki nagytestű németjuhász, de már idős, ezért biztos, hogy nem fog húzni, vele nyugodtan lehet menni. Morzsa egy kistestű terrier keverék, tele energiával, vele fárasztó sétálni. Itt van Mazsola, akit szörnyű körülmények közül menekítettünk ki, fél a póráztól, így vele legyél óvatos” – tanácsolta a gyepmester, majd ebben a sorrendben indultam az állatokkal a környező utcákba. Közel két óra után három csaholó kutya és egy elégedett kutyabarát állt a menhelyen.

Akik kutyát szeretnének, de nem lehet

Sokan azért vállalkoznak erre a feladatra, hogy lehetőséget kapjanak kutyás programokra, mivel valamilyen okból nem tarthatnak saját ebet. Vannak, akiknek a lakhatási feltételek nem engedik, hogy kutya tulajdonosok legyenek, mások a sok munka miatt mondanak le róla. A hazai művészvilágban Törőcsik Franciska színésznő is csatlakozott az önkéntes kutyasétáltatókhoz, mivel a forgatások miatt nem tarthat kutyát, viszont fontos számára az állatokért vállalt felelősség. A menhelyek is tárt karokkal várják azokat, akik ebből a célból döntenek a sétáltatás mellett. Tudják, hogy ez remek lehetőség arra, hogy kielégítsék a kutyák mozgásigényét, miközben a potenciális örökbefogadók száma is nő. De hogyan vihet haza valaki egy kutyát, ha ezt nem teszik lehetővé a személyes körülmények? A válasz a fotózásban van.

A séta során készülő kép a menhelyen élő kutyus örökbefogadását is segítheti

„Sétáltass, fotózz és közben segíts”

A fenti mottót használják azok a pécsi önkéntesek is, akik egyszerre 20-30 árván maradt kutyáról gondoskodnak egy telken. Facebook csoportjukban nap mint nap megosztják azokat a kutyusokat, akiket további önkéntesek sétáltatnak, miközben előnyös fotókat készítenek az állatokról. Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtunk róla, nagyon fontos egy jó kép, hiszen ezen múlhat az örökbeadás. Érthető, hogy azok az ebek előbb találnak gazdit, akiktől mindenki elolvad. Pontosan ezt az elvet kötik össze az önkéntes kutyasétáltatással. Az állatvédő szervezetek így három legyet ütnek egy csapásra. Először is a kennelben élő kutyákkal biztosan foglalkozik valaki. Másodszor, növelik a felelősségtudatot azokban a személyékben, akiknek még nem lehet kutyájuk, de a jövőben szeretnének. Harmadszor, segítenek gazdit találni a menhelyen élő állatoknak.

Hogyan csatlakozhatsz?

Amennyiben valaki szeretne csatlakozni az önkéntes sétáltatókhoz, keresse a közelében üzemelő állatvédő szervezetet és érdeklődjön a részletekről: mely napokon lehet menni, mennyi segítségre van szükség, milyen kutyákra kell számítani? Az állatvédők várják a jótevőket!

kutya sétáltatása kutyasétáltatás előnyei önkéntesség menhely

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink