hirdetés

Szerinted elég naponta egyszer sétáltatni a kutyádat? Ennyi az ideális mennyiség

Ferenczi Deborah

2022. január 4 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb gazdinak komoly dilemmát okoz, hogy eldöntse, mennyi időt kellene sétáltatnia a kutyáját ahhoz, hogy az egészséges legyen számára. Ez számos tényezőtől függ, ugyanakkor az általános standard a legalább heti 150 perc mozgás, egységesen rövidebb intervallumokra elosztva a hét különböző napjain.

hirdetés

A kutyasétáltatás gyakoriságának meghatározása számos tényezőtől függ, beleértve a kutya fajtáját, életkorát és energiaszintjét. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy a különféle szempontok miként befolyásolják a séta mennyiségének meghatározását.

Kutyafajta

Először is a legfontosabb, hogy milyen fajtájú a kutya. A sport- vagy munkafajták, mint például a collie-k és a juhászkutyák nagyobb edzésigényűek lehetnek, mint a tibeti spánielek vagy a csivavák. Egyes kutyák természetes sportolók, míg mások többnyire lustábbak. Ennek oka lehet az eb fajtája, vagy csak egyéni preferenciája is. A legtöbb ember nem gondolná, hogy a basset hound a tökéletes kocogótárs lehet, mégis lehet találkozni olyanokkal közülük, akik nagyon aktív életet élnek gazdáikkal.

Életkor

A fiatalabb kutyáknak több energiájuk van, és általában több mozgásra van szükségük, mint a középkorú (5-8 éves) és az idősebb (9 évestől felfelé) ebeknek. A fiatalabbak több időt töltenek játékkal, mint az idősebbek, bár természetesen mindig vannak kivételek a szabály alól. Azért ne feledd, hogy a középkorú és idősebb kutyáknak ízületi gyulladása, izomsorvadása, egyéb olyan betegségei lehetnek, mint például a pajzsmirigy-alulműködés vagy a cukorbetegség, amelyek csökkentik az állóképességüket. Lelkileg alig várják, hogy menjenek, de fizikailag nem tudnak lépést tartani.

Mennyi mozgásra van szüksége kutyádnak?

A legtöbb kutya elviseli a napi akár többszöri 20-30 perces, vagy ennél hosszabb ideig tartó kutyasétáltatást, ha viszonylag jó a fizikai állapota. A túlsúlyos ebek számára már nehéz lehet 10 percet sétálni anélkül, hogy többször szünetet tartanának, vagy erősen lihegnének a megerőltetés miatt. Annak megállapításához, hogy kedvenced jelenlegi egészségi állapotának mennyi mozgás felel meg, figyeld az energiaszintjét. Ha lendületes tempóban indul, de 25-30 perccel a séta után lassulni kezd, akkor elfáradt. Ilyenkor indulj el hazafelé, és figyeld a tempóját. Még jobban lelassul, vagy tudja tartani magát? Ha még tovább lassít, az azt jelenti, hogy túl messzire ment, és ennél sokkal kevesebbet bír. Azaz legközelebb a sétának rövidebbnek kell lennie. Emellett figyelj az otthoni viselkedésére is. Ha vizet iszik, azonnal lefekszik, és órákig nem mozdul, sántikál, akkor lehet, hogy túlterhelte magát.

A teherbírás növelhető

A kutya mozgástűrő képessége növelhető, amíg egészséges. Ám ahogyan nem csatlakozna senki a maratonhoz, aki nem futott évek óta, úgy a kutyától sem várhatod el, hogy órákig sétáljon, fusson vagy túrázzon, ha hónapokig vagy évekig ült eddig. Nyugodtan növeld hétről hétre a séta mennyiségét. Ha lassan fejleszted az állóképességét, megfelelően kondicionálod és semmit sem kapkodsz el, elkerülheted a sérüléseket.

A CDC szerint az embereknek legalább heti 150 perc edzés javasolt. Ha igyekszel hetente legalább ennyit terhelni kedvencedet, akkor már jó úton jársz az egészséges életmód felé vezető úton. Persze ez a gazdi időbeosztásától is függ, hiszen sokan a munka miatt nem rendelkeznek ennyi szabadidővel. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy kutyasétáltatót bérelj, célozd meg napi 10-15 perces sétát, de legalább heti 2-3 alkalommal. Kutyád edzését kiegészítheted az udvaron történő játékkal is. A lényeg az, hogy kedvenced csak akkor lesz egészséges, ha testileg és mentálisan is lefárasztod minden egyes nap.

Hányszor sétáltasd a kutyádat?

Miután a sétáltatás célja nem csupán a mozgás, hanem az is, hogy az állat kint végezze el a dolgát az utcán, így sem a napi 1, sem a 2 nem optimális megoldás, az ideális a napi 3 séta, nagyjából 8 óránként elosztva. Természetesen ezt sem szükséges túlgondolni, nem arról van szó, hogy napi többször kilométeres túrákra lenne szüksége az állatnak. Elegendő napi egyszer egy körülbelül 30-40 perces séta, és még kétszer egy rövidebb 15-20 perces levegőzés, ami során el tudja végezni a kutyus a dolgát, és egy kicsit még futkározik is.

egészséges életmód egészséges testmozgás kutyasétáltatás mozgás sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink