hirdetés

Hogyan tedd még izgalmasabbá a kutyasétáltatást? 6 ötlet, amivel feldobhatod!

László Enikő

2021. augusztus 29

A kutyasétáltatásra nem érdemes úgy tekinteni, mintha csak házimunka lenne, vagy egy dolog, amin túl kell esni és meg kell csinálni. Ha így állsz hozzá, kutyád számára sem lesz élvezetes a séta. Pedig neki ez a nap fénypontja. Mutatunk néhány ötletet, amik által feldobhatod a programot!

hirdetés

Biztosan minden gazdi érezte már legalább egyszer, hogy semmi kedve kivinni kedvencét, szívesebben ülne otthon a kanapén. De amit muszáj, azt muszáj. Természetesen ennek ellenére is megragadod a pórázt, és irány az utca. Azonban, ha közben nem figyelsz kedvencedre, telefonozol és csak rövid időt szánsz rá, számára sem lesz élvezetes a kikapcsolódás. A sok új inger ellenére pedig kutyád is közömbös lehet idővel a séta iránt, ha nem engeded szimatolni, folyton ugyanazt a rövid útvonalat járjátok be. Mutatunk néhány tippet, amivel felpezsdítheted a közös sétát!

1. Fedezzetek fel új helyeket

Sok gazdi elköveti azt a hibát, hogy minden egyes séta alkalmával ugyanazt az útvonalat járja be kedvencével. Azonban akármennyire is szeretik a kutyák a közös sétálást, ráunhatnak, ha napjában többször is ugyanazt az ösvényt róják. Számukra hihetetlenül sok információval bír az a milliónyi illat, amit éreznek eközben. Minél gyakrabban váltogatod az útvonalakat, kedvenced annál jobban fogja élvezni a sétát, hiszen annál több érdekes inger éri.

2. Engedd szimatolni

Az előző ponttal párosul az is, hogy engedd kutyádat szaglászni. Ha csak rövid pórázon magad mellett tartod, nincs lehetősége megismerkedni a rengeteg új illattal. Pedig a sétának ez is az egyik célja, egy nagyon fontos része. Gondolj csak bele, te hány különböző forrásból tájékozódsz a világ dolgairól. Közhely, de valóban nekik olyan a séta, mint neked az, hogy reggel elolvasod a híreket.

3. Hagyd, hogy játsszon a többi kutyával

Bár kedvenced bizonyára minden fajtársánál előbb választana téged, szüksége van a más ebekkel való játékra. Ha egy barátságos kutyával találkoztok, és gazdája is benne van, engedd, hogy kedvenced hancúrozzon vele egy nagyot!

4. Használj applikációt!

Hasznos lehet, ha viszel magaddal egy kedves ismerőst, pláne, ha olyat, akinek kutyája is van. Így kedvenced és te is jól elszórakozhattok. Ha viszont nincs ilyen ismerősöd a közelben, próbálj ki néhány applikációt. Már számos ilyen telefonos program létezik, ilyen például a Kutyatali. Az applikáción láthatod a környékeden sétáló gazdákat, akikkel gyorsan felveheted a kapcsolatot és kedvenced igényeinek megfelelő sétapartnert találhatsz. Hasonló elven működik a dogGo is, ami szintén remek lehetőséget nyújt arra, hogy másokkal közösen induljatok el felfedezni a környéket. A Kutyatárs appal pedig nemcsak sétapartnert, hanem közeli kutyabarát helyeket és szállásokat is találhatsz.

A Tinder kutyás változata a Tindog.

5. Tanuljatok új trükköket

Séta közben is lehet tanulni, a friss levegőn pedig talán kedvenced esze is élesebb. Néhány új trükk elsajátításával elméjét is lefárasztod, nem csak testét. Így a séta végén egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb kedvencet kapsz.

6. Hozd magad formába séta közben

A sétát testmozgásnak is fel lehet fogni, amire az energikusabb fajtáknak nagy szüksége van. Kocogj, labdázz kedvenceddel, de más gyakorlatokat is végezhetsz, amiket ebben a cikkben gyűjtöttünk össze. Ha nagy mozgásigényű ebbel élsz együtt, bizonyára ő is élvezni fogja az újítást. Azonban fontos, hogy ekkor se feledkezz meg arról, hogy kutyád igényli a szimatolást!

Ne feledd, hogy a séta kedvenced napjának fénypontja, és egy közös program, amiben mindkettőtöknek részt kell vennetek nemcsak testileg, de szellemileg is. Figyelj kedvencedre, játssz vele, érezze, hogy te is ott vagy vele. Így mindkettőtök számára élvezetesebb lesz az együtt töltött idő.

(Képek: Getty Images Hungary)

edzés kutyasétáltatással edzés kutyával futás kutyával kutya szaglása kutyás applikáció kutyasétáltatás mobilalkalmazás sétáltatás szimat trükkök

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink