hirdetés

A kutyasimogatás az őszi-téli depresszió egyik szuper ellenszere, sőt az immunrendszeredet is erősíti

Szénási Szimonetta

2022. szeptember 27 - Képek: Getty Images Hungary

Már pusztán az, hogy kutyát tartasz, számos pozitív hatással jár az egészségedre nézve. Vegyük sorra, milyen testi-lelki változásokat köszönhetsz négylábúdnak.

hirdetés

Többnyire arról beszélünk, hogy a kutyatartás miként hat az ember lelkére. Azon túl, hogy a köztetek levő kapcsolat csodálatos – hiszen szeretni, és szeretve lenni az egyik legfontosabb dolog az életben –, bizonyítottan jó irányba befolyásol bizonyos mentális betegségeket is, emellett a fizikai egészségedért is sokat tesz. Úgy is mondhatnánk, a kutyasimogatás olyan, mint egy sokoldalú gyógyszer.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A kutyasimogatás egyik legnagyobb pozitívuma, hogy csökkenti a stresszt és a szorongást a szervezetben. Ráadásul ez a fantasztikus hatás kölcsönös: te is, kutyád is megnyugszik, amikor cirógatod. Ennek oka, hogy a gyakran stresszhormonként is emlegetett kortizol csökkenésével összefüggő agyhullámok gyakorisága jelentősen megnő a jószág simogatása közben.

Sandra Baker amerikai pszichiáter vizsgálta a jelenséget, és kutatásában arra az eredményre jutott, hogy azok a gyerekek és felnőttek, akik gyakran érintkeznek kutyákkal, általában kevésbé stresszesek. Emiatt a jótékony hatás miatt egyes országokban azt is megengedik, hogy a dolgozók magukkal vigyék kedvencüket a munkahelyükre.

A szívproblémák is megelőzhetők általa

Több nemzetközi tanulmány, köztük az American Heart Association által végzett kutatás is alátámasztja, hogy az ebek simogatása közben javul a szívritmus és a vérnyomás is. Ugyanezt a hatást váltja ki az is, ha négylábúddal beszélgetsz. Ennek magyarázata, hogy mindkét tevékenység közben ellazulsz. Emellett a szívre gyakorolt pozitív hatások közé sorolható a kutyasétáltatás is, hiszen a rendszeres mozgás köztudottan keringésjavító hatással bír.

Ellenállóbb immunrendszer

Jószágodnak hála az immunrendszered is sokkal ellenálóbb lesz, jobban véd a betegségekkel szemben és az allergiától is. Az ok pedig az állaton élő baktériumokban keresendő. Manapság túlsterilizált környezetben élünk, otthonunkat rendszeresen fertőtlenítjük, ezzel elpusztítva valamennyi kórokozót és mikroorganizmust. Azonban ennek hátránya is van: szervezetünk minél kevesebb kórokozóval találkozik, annál kevésbé lesz ellenálló velük szemben. A kutyád által behurcolt baktériumok azonban segítenek „visszabillenteni a mérleget”.

Ezt a hatást a kutatások is alátámasztják. Egyes vizsgálatok szerint azok a gyerekek, akik kutyával érintkezve nőttek fel, kevésbé hajlamosak a különféle allergiák vagy az asztma kialakulására. Ez a hatás főként akkor érvényesül, ha a kicsi már 6 hónapos kora előtt kapcsolatba került állatokkal.

Aktívabb életmód és minőségibb kapcsolatok

A kutyasimogatás mellett a rendszeres kutyasétáltatásnak is remek hozadékai vannak. A korábban már említett szívre gyakorolt pozitív hatás mellett kedvencednek hála kevesebbet ülsz a számítógép vagy a tévé előtt. Napjaink egyik nagy problémája, hogy egyre több emberre jellemző az ülő életmód. A többség a munkájából kifolyólag ül hosszú, akár napi 6-8 órát is a kompjúter előtt, és gyakran kikapcsolódásként is a televíziót vagy az interneten való böngészést válasszák. Ebből a roppant egészségtelen körből segít kiszakadni a séta.

A közös barangolás másik hozadéka, hogy közben kapcsolatba kerülsz más emberekkel is. A gépek előtt erre sincs mód. Ennek hála pedig javul az embertársaiddal való kommunikációs készséged, sőt barátokra is szert tehetsz útközben.

Hangulatjavító

A mozgás és a másokkal való interakció is sokat tesznek a jó hangulatért, de már maga a kutyával való foglalatoskodás, kedvenced gondozása és szeretgetése is endorfint szabadít fel a szervezetben, amitől boldogabb és nyugodtabb leszel, ráadásul ez az élettartamodat is megnövelheti, azaz tovább élhetsz. Ezen okokból depresszióban szenvedőknek, magányosan élőknek és idősebbeknek különösképp ajánlott a háziállat tartása.

Egyes terápiák támogatása

Az előző pontban ismertetett pozitív hatások miatt a kutyák remekül alkalmazhatók bizonyos terápiák során, például az autizmussal élő személyek vagy egyes pszichológiai betegségbe szenvedők esetében.

Hogyan simogasd a kutyát?

Mint láthatod, a kutyasimogatás fantasztikus hatásokkal bír, ám fontos, hogy ez kétirányú folyamat legyen, és kedvenced is élvezze! Ezért nem mindegy, hogy nyúlsz az ebhez: nyugodtan, finoman simogasd, sose légy vele durva, és ne kapkodj. Ezek ugyanis felingerlik az állatot. Ezen túl az sem mindegy, hol simogatod. Vannak kifejezetten kedvelt testrészek, mint a pocak vagy a fülek töve, míg a farok vagy a mancsok általában tabuk. Figyelj barátod jelzéseire, hogy tudd, mi esik jól neki!

depresszió egészség endorfin kortizol szint kutya depresszió ellen kutya ember kapcsolat kutya és gazda kutya immunrendszer kutyasétáltatás kutyatartás séta sétáltatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink