hirdetés

Segíthetnek a kutyák a pánikroham legyőzésében? Ilyen terápiás hatásuk van

Ferenczi Deborah

2022. március 31 - Képek: Getty Images Hungary

Néha úgy tűnik, hogy a kutyáknak különleges képességük van arra, hogy úgy olvassák az embereket, ahogy azok magukat nem képesek. Kedvenceink meg tudják mondani, ha félünk, szorongunk, s néha azt is, ha roham közeleg.

hirdetés

A kutyaszeretet nyújtotta biztonság semmi máshoz nem hasonlítható. Miközben játszunk vagy csak pihenünk kedvencünkkel, testünk és lelkünk is megnyugszik.

Segíthetnek a kutyák a pánikrohamok felismerésében?

Éles szaglásuk, valamint testbeszédük és arckifejezések olvasására való képességük révén a kutyák képesek felismerni gazdáik sokféle szükségletét. Amikor az emberek félnek, több izzadságot termelnek, az érzelmi szabályozásért felelős kémiai anyagok összetétele is megváltozik (az adrenalinnak is külön szaga van), az ebek pedig megérzik ezt. Ezután fajtájuktól és személyiségüktől függően reagálnak. Egyes kutyák megpróbálják megnyugtatni a szorongó embert, míg mások átveszik annak félelmét és maguk is nyugtalanná válnak.

A testbeszédünk értelmezése a kulcs

Amikor szomorúak vagyunk, megváltozik a testtartásunk, az arckifejezésünk, hajlamosak vagyunk még görnyedtebbé válni. Sok kutya észreveszi ezt, és próbál segíteni, például odabújik. Szagunk, arcunk, viselkedésünk megváltozása már arról hírt adhat nekik, hogy roham közeleg, így van idő bevenni az orvos által felírt gyógyszert vagy elkezdeni a légzőgyakorlatot. Az ebek pedig testmelegükkel, az összebújással, kedvességükkel csökkentik a szorongást, segítik az oxitocin termelődését, ami nélkülük néha lehetetlennek tűnik egy pánikroham közepette.

Specifikus pszichiátriai segítség

Egyes kutyákat kifejezetten pszichiátriai szolgálati kutyáknak képeztek ki. Ez azt jelenti, hogy érzelmi támogatást nyújtanak azoknak, akik depressziótól, szorongástól és más mentális problémáktól szenvednek. Egyesek úgy tesznek, mintha ki kellene vinni őket, hogy gazdájuknak ürügye legyen a helyiség elhagyására. Megnyugtató ölelést adnak. Ehhez persze szükség van arra, hogy az eb és a gazdi jól ismerje egymást és szakember képezze ki a négylábút a feladatra. A következetes és rendszeres képzés során a kutyák fejlesztik készségeiket és intellektusukat. Ez segít abban, hogy jobban érzékeljék az őket körülvevő világot és pontosabban érezzék gazdájuk jelzéseit.

Az ember és a kutya történelme

Több mint 15 000 évvel ezelőtt virágzott ki a barátság ember és kutya között. A farkasok azt is megtanulták, hogy ha nem lennének fenyegetőek, az emberek lehetővé tennék számukra, hogy közelebb kerüljenek. Végül segítettek az embereknek vadászni és védelmet nyújtottak. Cserébe az emberek odaadták a farkasoknak a maradékot és menedéket adtak nekik. Ahogy a kutyák kialakultak, mindig azok a vérvonalak maradtak fenn, amelyeknek egyedei megfelelőbben tudtak reagálni az emberi társas jelzésekre. A kutyák a család részévé váltak, és az egyének elkezdték saját kedvenceiket kiválasztani. Az ebek kényelem és biztonság forrásává váltak az emberek számára.

kutya segít a pánikrohamon pánikroham pánikroham ellen kutya pánikroham kezelése pszichiátriai segítő kutyák segítő kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink