hirdetés

A cukorbetegek leghűségesebb társai: kik azok a vércukorszint-jelző kutyák?

László Enikő

2021. november 1

A kutyák remek szimatuknak köszönhetően szinte bármit képesek kiszagolni. Nemcsak különböző személyek, tárgyak rejtekhelyeit, hanem betegségeket is. Ezáltal tudják jelezni gazdáik számára, ha baj van.

hirdetés

1674-ben Thomas Willis orvos-anatómus felfigyelt rá, hogy a diabéteszesek vizeletének édes a szaga és az íze, ezért a betegség nevéhez hozzácsapta a „mellitus” utótagot – a szó töve latinul mézet jelent. (Olvasható Maria Goodavage: Gyógyító kutyák című könyvében, melyben számos segítőkutyáról beszámol, köztük a vércukorszint-jelző négylábúkról is.) Thomas Willisen kívül számos orvos megállapította már, hogy a diabéteszesek vizelete édeskés szagú, még az ember is érzi. Hát még akkor egy kutya! A diagnózis felállításához azonban nincs szükség rájuk, sokkal inkább akkor, amikor a gazdának jelezni kell, ha túl magas vagy éppen túl alacsony a vércukra.

Vércukorszint-jelző uszkár.

Ha egy egészséges ember vércukra alacsony, remegés, izzadás, zavartság lehet a tünete. A cukorbetegeknél azonban rohamok vagy akár kóma is beállhat. Ezért rendkívül fontos a kutyák szerepe, hiszen ha előre jeleznek, a gazda tud tenni a roham ellen. Ilyenkor megméri vércukorszintjét, és ha az például rohamos tempóban süllyed, iszik egy üdítőt vagy eszik egy kis csokoládét.

Hogyan dolgozik egy ilyen kutya?

A vércukorszint-jelző kutyák akkor jeleznek, amikor a vércukorszint ingadozni kezd. Ezt pedig képesek kiszagolni, és még időben figyelmeztetik gazdáikat, amikor roham közeleg. Ezzel nagymértékben növelik a diabéteszesek önbizalmát és biztonságérzetét, hiszen nem éri őket váratlanul a rosszullét, és tudnak időben tenni ellene. Ez rendkívül fontos, hiszen egyes esetekben a hipoglikémia (abnormálisan alacsony vércukorszint) akár kómát is okozhat. Így a kutyák akár életeket menthetnek.

Az alábbi videóban megtekinthető, hogyan zajlik egy ilyen kutya kiképzése:

Többféleképpen is jelezhetnek, ez attól függ, hogyan képezték ki őket. Egyesek meghajolnak, mások felugranak gazdáikra vagy oda visznek neki egy játékot, amit csak ebben az esetben mozgósítanak. Néhány kutya arra is meg van tanítva, hogy jelezzenek a családtagoknak is, illetve odavigyék a szükséges eszközöket a gazda számára. Különösen éjszaka rendkívül hasznos egy ilyen eb, hiszen álmából is felriasztja az embert, ha baj lenne.

Armstrong, az első vércukorszint-jelző kutya

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült labrador retriever, Armstrong a világ első vércukorszint-jelző kutyája. A 2003-ban kiképzett eb képes volt kiszagolni a gazdája testében végbemenő kémiai folyamatokat, ezáltal előre tudta jelezni, ha valaki vércukorszintje ingadozni kezdett.

Keksz, a hazai vércukorszint-jelző kutya

Hazánkban körülbelül 3500 gyermek szenved 1-es típusú cukorbetegségben. Hangát, a 7 éves kislányt 2 éves korában diagnosztizálták diabétesszel. Hű társa, Keksz három évvel ezelőtt szegődött mellé mint az ország első vércukorszint-jelző kutyája. Kiképzése két éven át tartott, és közel kétmillió forintba került.

A törpe uszkárt a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület képezte ki külföldi séma alapján. A tréning során a kislány nyálmintáit kellett beazonosítania, és jelezni, ha túlságosan alacsony a vércukra. Azóta el sem mozdul Hanga mellől, és mindig jelez, ha valami nincsen rendben.

(Képek: Getty Images Hungary, Facebook)

cukorbetegség rohamjelző kutya segítőkutya személyi segítőkutya vércukorszint-jelző kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink