hirdetés

Labrador retriever fajtaleírás: az emberek leghűségesebb segítőtársa

László Enikő

2020. november 20

A labrador a világ egyik legnépszerűbb kedvence. Kiváló munkakutya, aki szereti, ha mindig van feladata. A vízimádó négylábú a segítőkutyák egyik leghíresebb képviselője, több területen is tökéletesen megállja a helyét.

hirdetés

Az eredetileg munkakutyának tenyésztett labrador mára már milliók családi kedvencévé vált. Mindig gazdája kedvében akar járni, emellett szinte a nap minden percében feladatra kész, ez pedig tökéletes segítőkutyává teszi. Intelligenciája, tanulékonysága és barátságossága mindenkit elbűvöl.

A gyerekeket is szereti.

Eredete

Elterjedt legenda, hogy a labrador az újfundlandi és a vidra (jellegzetes farka és vízszeretete miatt) keresztezéséből jött létre. Ez természetesen nem így van, de annyi igaz, hogy az újfundlandi ősének nagy valószínűséggel köze van a fajtához, bár akkoriban egy-egy típus igen eltérő kutyákat jelölt. Később ezekből két ma is létező eb alakult ki, az újfundlandi és a labrador. Ahogy nevéből következtetnénk, nem Labrador félszigetéről, hanem Új-Fundlandról származik. Feltételezett őse a St. John’s kutya, aminek utolsó ismert példánya az 1980-as években pusztult el. A sziget lakosai ezt a fajtát, később pedig a labradort használták arra, hogy az elejtett vízimadarakat, halászhálókat a vadászhoz vigyék. Vastag, vízhatlan bundája igen hasznos is erre a feladatra. Az eleinte csak kis újfundlandinak nevezett kutyákat a 19. században sok halász vitte magával Angliába, ahol mai nevét kapta. A retriever név pedig a retrive angol szóra utal, ami magyarul visszahozást jelent. A labrador úgynevezett puha szájjal rendelkezik, ezáltal fogása finom, könnyű és nem sérti fel vele a zsákmány testét.

St. John’s vízikutya.

Az Angol Kennel Klub 1903-ban ismerte el hivatalos fajtaként. A britek munkakutyának tenyésztették, ennek köszönhetően maradt fent mára is ez a típus. Ugyanis a labrador kétféle változata is ismert (bár hivatalosan csak egyféle labrador létezik). Az előbb említett vadászatra, vízimunkára, kutyás sportokra alkalmas. Testfelépítése könnyebb, feje keskenyebb. A show típusú labradorok kissé zömökebb alkatúak, jellemzően házi kedvencként tartják őket. Érdekesség, hogy a sárga és barna színű egyedeket eleinte hibának vélték, manapság viszont a sárga változat az egyik legelterjedtebb a fekete mellett. Az utóbbi évtizedekben a labradorok a világ legnépszerűbb kutyáivá váltak, szinte nincs olyan, aki ne ismerné. Sajnos ennek  – illetve annak, hogy jellemzően nagy egyedszámú almok születnek – az lett a következménye, hogy számos szaporító kezdett labradorok pároztatásába. Ennek pedig sok egyed szenvedte kárát.

A labradorok három színváltozata.

Fajtastandard

A labrador retriever egy erős felépítésű, élénk, kiegyensúlyozott eb. Bundája rövid és vastag, nem hullámos, időjárásálló aljszőrzettel. Színe lehet fekete, sárga vagy barna. Színöröklését három génpár határozza meg. Marmagassága nemtől függően 54-57 cm. Testtömege változó, átlagosan 30-35 kg. Feje széles, jól formált. Szeme közepes nagyságú, barna vagy mogyorószínű. Tekintete jóindulatot sugároz. Fülei szorosan a fejhez simulnak, magasan tűzöttek, lefelé lógnak. Járása szabad, térnyerő. Várható élettartama 10-12 év. Kutatások úgy tartják, hogy a barna színű egyedek rövidebb ideig élnek.

Jelleme

A labrador jellemzően barátságos, kiegyensúlyozott, vízimádó kutya. Intelligens, munkaszerető és szolgálatkész, éppen ezért is használják vadász-, segítő-, mentő- vagy terápiás kutyaként. Vérében van a munka, ezért akkor is érdemes feladatokat adni számára, mentálisan fárasztani, amikor csak családi kutyaként tartják. Csalhatatlan szimattal és rendkívül jó memóriával rendelkezik. Szeret örömet szerezni gazdájának, megfelelő nevelés mellett szófogadó és igen barátságos. Egy megbízható tenyészetből származó labrador agressziótól mentes és nem félénk. Imádja a vizet, de kutyás sportokhoz is tökéletes társ. Ez az igazán sokoldalú fajta mindig gazdája kedvére akar tenni, nagyon hűséges és ragaszkodó eb akár munkakutyaként, akár családtagként tartják.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanulója Morze, a labrador. /Fotó: Jóvári Krisztina

Ideális környezet

Főként aktív gazda mellé ajánlott. Szereti, ha van feladata, használhatja az eszét. Agility-hez, flyballhoz és egyéb kutyás sportokhoz is ideális társ. Gyermekszerető, türelmes játszópajtás. Igényli a foglalkozást, semmiképpen sem javasolt kennelben tartása, hiszen nagyon embercentrikus. Tipikus munkakutya, legjobb tulajdonságai akkor nyilvánulnak meg, amikor feladatokat kap.

A labradorok imádják a vizet.

Ápolás

A labradorokat viszonylag könnyű ápolni. Érdemes gumikefével heti néhány alkalommal fésülni, különösen a vedlési időszakban. Bundáját nem kell vágni, csak a talppárnák közötti szőrszálakat. Füleit és szemeit is fontos mindig tisztán tartani.

Gyakori egészségügyi problémák

Fiatal korában nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy ne legyen túlterhelve, illetve korának megfelelően táplálja gazdája. A fajtára jellemzőek az öröklődő szembetegségek és a diszplázia. Emiatt is nagyon fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől vásárolj, aki genetikai tesztekkel szűri a betegségeket. A labrador viszonylag könnyen elhízhat, ezért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségi táplálása. A halott farok szindróma is előfordulhat náluk, ami gyakran a hideggel és a fizikai megterheléssel áll összefüggésben.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina, Wikipédia: St. John’s water dog)

közepes testű kutya labrador labrador retriever mozgássérült-segítő kutya vadászkutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!