hirdetés

Roselle, 911 egyik négylábú hőse, aki vak gazdáját 78 emelet magasból hozta le épségben

Szénási Szimonetta

2023. január 23 - Képek: YouTube

Roselle, a vakvezető labrador a World Trade Center egyik tornyának 78. emeletéről vezette le gazdáját a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás idején.

hirdetés

A 2001. szeptember 11-én történt amerikai terrortámadás megrázta a világot. A tragikus napon az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképének számító World Trade Center tornyaiba csapódott be két eltérített utasszállító repülőgép, romba döntve az épületeket. A terrorcselekmény rengeteg áldozatot követelt, a mentési munkálatok pedig napokig eltartottak. Sok önkéntes vett részt a túlélők felkutatásában, köztük négylábú segítők is. Ám volt olyan négylábú, aki maga is az egyik toronyházban tartózkodott a becsapódás idején, és neki hála vak gazdája élve jutott ki az égő épületből. Ő volt Roselle.

Michael Hingson az életét köszönheti vakvezető labradorjának, Rosellenek./Kép: YouTube

78 emeletnyi bizonytalanság

Számos felvétel került napvilágra a terrortámadást követően, amelyeket a televíziók világszerte közvetítettek. Így azok is maguk elé tudják idézni a katasztrófa megrázó képeit, akik több ezer kilométerre értesültek a tragikus eseményről, vagy csak évekkel a tragédia után születtek.

Emiatt nem kell részletekbe bocsátkozni, micsoda pánik uralkodott el az épületben és annak környékén, mikor a repülőgépek becsapódtak. Roselle és gazdája, Michael Hingson is az egyik toronyban tartózkodott, a 78. emeleten. A repülő a fejük felett 18 emelettel szállt bele az épületbe. Mivel Michael vak, így számára még megrázóbb lehetett átélni a teljes káoszt és fejvesztettséget.

Michael minden helyzetben számíthatott labradorjára./Kép: YouTube

Bízhatott kutyája lélekjelenlétében

Vakvezető labrador retrieverjének hála azonban mégsem volt teljesen elveszve. Roselle ráadásul az abszolút abnormális helyzetben is meg tudta őrizni a lélekjelenlétét, és egyetlen cél lebegett a szeme előtt: biztonságba juttatni szeretett gazdáját. Higgadtan vezette emeletről emeletre egyre lejjebb Hingsont, aki végig bízhatott négylábú társában.

A másik torony leomlott

A labradort még az sem ingathatta meg, amikor a szomszédos toronyház leomlott. Mennie kellett rendíthetetlenül. Mint a férfi később visszaemlékezett ezekre a kritikus percekre, elmondta, hogy nemcsak a szokatlan zajok és szagok, de a többi ember félelme is felkavarta a kutyát, így neki kellett nyugtatnia és bátorítania társát.

Michael Hingson az alábbi angol nyelvű riportban idézi fel a történteket.

Több mint egy órába telt

Rosellenek és gazdájának több mint egy órába telt, mire kijutottak a sérült épületből. A kutya épségben átvezette Michael Hingsont a rengeteg törmeléken és a hatalmas füstön, majd egészen a közeli metróállomásig mentek. Itt a férfi felszállt egy érkező metrókocsira, és egy 40 háztömbnyire lakó barátjához sietett.

Új élet Kaliforniában

A rettenetes események után érthető, hogy Hingson nem akart New Yorkban maradni. Rosellelel Kaliforniába költöztek. Hingsont társa helytállása arra motiválta, hogy kezdjen el komolyabban foglalkozni a vakvezető kutyákkal. Így nemcsak új helyszínen, de új hivatással folytatta életét. Lenyűgöző történetükről pedig könyv is született.

Rosellet többszörösen kitüntették hősies helytállásáért./Kép: YouTube

Többszörösen kitüntetett eb

Roselle hősies magatartásáért 2002-ben megkapta az AKC Humane Fund Awards for Canine Excellence (ACE) díját, 2011. június 26-án bekövetkezett halála után pedig posztumusz a 2011-es Hero Dogs Award-ot az American Humane Association nevű szervezettől.

Salty

Nem Roselle volt az egyetlen vakvezető kutya, aki aznap megmentette gazdája életét. Omar Rivera és segítőkutyája, Salty, valamint a férfit támogató Donna Enright a 71. emeleten tartózkodtak a robbanáskor. A New York-i Guilding Eyes for the Blind nevű iskolában tanult négylábú képzésének része volt a metrón való utazás elsajátítása és a nagyvárosi forgalom megszokása is. Ennek köszönhetően a rendkívüli helyzetet is jól kezelte.

Olyannyira rendíthetetlen volt, hogy az irodaház egyik segítségükre siető dolgozóját is elutasította: hiába akarta kivezetni a kutyát, Salty egy lépésre sem nem volt hajlandó eltávolodni szeretett gazdájától. Végül mind épségben kijutottak az épületből.

911 életmentés hős kutya hős kutyák labrador labrador retriever mentés terrortámadás vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!