hirdetés

Roselle, 911 egyik négylábú hőse, aki vak gazdáját 78 emelet magasból hozta le épségben

Szénási Szimonetta, 2023. január 23 - Képek: YouTube

Roselle, a vakvezető labrador a World Trade Center egyik tornyának 78. emeletéről vezette le gazdáját a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás idején.

hirdetés

A 2001. szeptember 11-én történt amerikai terrortámadás megrázta a világot. A tragikus napon az Amerikai Egyesült Államok egyik jelképének számító World Trade Center tornyaiba csapódott be két eltérített utasszállító repülőgép, romba döntve az épületeket. A terrorcselekmény rengeteg áldozatot követelt, a mentési munkálatok pedig napokig eltartottak. Sok önkéntes vett részt a túlélők felkutatásában, köztük négylábú segítők is. Ám volt olyan négylábú, aki maga is az egyik toronyházban tartózkodott a becsapódás idején, és neki hála vak gazdája élve jutott ki az égő épületből. Ő volt Roselle.

Michael Hingson az életét köszönheti vakvezető labradorjának, Rosellenek./Kép: YouTube

78 emeletnyi bizonytalanság

Számos felvétel került napvilágra a terrortámadást követően, amelyeket a televíziók világszerte közvetítettek. Így azok is maguk elé tudják idézni a katasztrófa megrázó képeit, akik több ezer kilométerre értesültek a tragikus eseményről, vagy csak évekkel a tragédia után születtek.

Emiatt nem kell részletekbe bocsátkozni, micsoda pánik uralkodott el az épületben és annak környékén, mikor a repülőgépek becsapódtak. Roselle és gazdája, Michael Hingson is az egyik toronyban tartózkodott, a 78. emeleten. A repülő a fejük felett 18 emelettel szállt bele az épületbe. Mivel Michael vak, így számára még megrázóbb lehetett átélni a teljes káoszt és fejvesztettséget.

Michael minden helyzetben számíthatott labradorjára./Kép: YouTube

Bízhatott kutyája lélekjelenlétében

Vakvezető labrador retrieverjének hála azonban mégsem volt teljesen elveszve. Roselle ráadásul az abszolút abnormális helyzetben is meg tudta őrizni a lélekjelenlétét, és egyetlen cél lebegett a szeme előtt: biztonságba juttatni szeretett gazdáját. Higgadtan vezette emeletről emeletre egyre lejjebb Hingsont, aki végig bízhatott négylábú társában.

A másik torony leomlott

A labradort még az sem ingathatta meg, amikor a szomszédos toronyház leomlott. Mennie kellett rendíthetetlenül. Mint a férfi később visszaemlékezett ezekre a kritikus percekre, elmondta, hogy nemcsak a szokatlan zajok és szagok, de a többi ember félelme is felkavarta a kutyát, így neki kellett nyugtatnia és bátorítania társát.

Michael Hingson az alábbi angol nyelvű riportban idézi fel a történteket.

Több mint egy órába telt

Rosellenek és gazdájának több mint egy órába telt, mire kijutottak a sérült épületből. A kutya épségben átvezette Michael Hingsont a rengeteg törmeléken és a hatalmas füstön, majd egészen a közeli metróállomásig mentek. Itt a férfi felszállt egy érkező metrókocsira, és egy 40 háztömbnyire lakó barátjához sietett.

Új élet Kaliforniában

A rettenetes események után érthető, hogy Hingson nem akart New Yorkban maradni. Rosellelel Kaliforniába költöztek. Hingsont társa helytállása arra motiválta, hogy kezdjen el komolyabban foglalkozni a vakvezető kutyákkal. Így nemcsak új helyszínen, de új hivatással folytatta életét. Lenyűgöző történetükről pedig könyv is született.

Rosellet többszörösen kitüntették hősies helytállásáért./Kép: YouTube

Többszörösen kitüntetett eb

Roselle hősies magatartásáért 2002-ben megkapta az AKC Humane Fund Awards for Canine Excellence (ACE) díját, 2011. június 26-án bekövetkezett halála után pedig posztumusz a 2011-es Hero Dogs Award-ot az American Humane Association nevű szervezettől.

Salty

Nem Roselle volt az egyetlen vakvezető kutya, aki aznap megmentette gazdája életét. Omar Rivera és segítőkutyája, Salty, valamint a férfit támogató Donna Enright a 71. emeleten tartózkodtak a robbanáskor. A New York-i Guilding Eyes for the Blind nevű iskolában tanult négylábú képzésének része volt a metrón való utazás elsajátítása és a nagyvárosi forgalom megszokása is. Ennek köszönhetően a rendkívüli helyzetet is jól kezelte.

Olyannyira rendíthetetlen volt, hogy az irodaház egyik segítségükre siető dolgozóját is elutasította: hiába akarta kivezetni a kutyát, Salty egy lépésre sem nem volt hajlandó eltávolodni szeretett gazdájától. Végül mind épségben kijutottak az épületből.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon