hirdetés

13 ragaszkodó kutyafajta, aki nem fél kimutatni irántad érzett szeretetét: több magyar fajta is a listán!

László Enikő

2022. szeptember 30 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyára sok kutyabarát egyetért abban, hogy az ebeknél ragaszkodóbb és hűségesebb állatfaj nem létezik. De még közülük is vannak olyanok, akik kimagaslanak. Mutatjuk, kik ők!

hirdetés

A kutyákra általánosságban igaz, hogy hűségesek és ragaszkodnak gazdájukhoz, családjukhoz. De vannak olyan ebek, akik ezt már szinte mesterfokon űzik, és jelentősen kitűnnek szeretetteljes ragaszkodásukkal. A következőkben őket vesszük sorra.

Puli, pumi és mudi

A magyar fajták közül talán a terelőkutyák a leghűségesebbek, legragaszkodóbbak (bár egy magyar vizsla szeretete is lehengerlő!). A pásztorok úgy tartják, a terelőkutyák magához az emberhez, azaz a pásztorhoz, a juhászkutyák pedig a nyájhoz hűségesek. Ha a pásztornak másfelé akadt dolga, a pulik, pumik vagy mudik vele mentek, és mást kellett megbízni a tereléssel. A juhászkutyák viszont mindig a nyáj mellett voltak, akármi is történt. De eme három fajta kedvencként tartva is legalább ilyen ragaszkodó. Mindig éberen figyelik, mi történik, mit csinál gazdájuk. Ha kell, egy helyre terelik a családtagokat, és tapodtat sem mozdulnak mellőlük. Nagyon emberközpontúak, mindenük a gazdájuk.

Merle mudi.

Német boxer

Néha kissé morcosnak tűnhetnek, de a boxerek arról ismertek, hogy szokatlanul mély és erős kötelékeket alakítanak ki családjukkal. Ez azt jelenti, hogy több figyelmet és törődést igényelnek, mint más kutyák, de ezt tízszeresen visszakapja a gazdi!

Labrador retriever

A segítőkutyák első számú képviselője, aki élete végéig hűséggel és odaadással szolgálja gazdáját. Rendkívül ragaszkodó és nem mellesleg okos kutya, aki emberszeretete miatt gyorsan és viszonylag könnyen képezhető. Nem makacskodik, csak azt teszi, amit tőle elvárnak.

Golden retriever

A világ egyik legnépszerűbb kutyafajtája, a megható kutyás filmek állandó főszereplője. Ki ne szeretné a goldeneket? És ők is legalább ennyire szeretik az embereket. Rendkívül ragaszkodó ebek, végtelen türelemmel és kedvességgel megáldva. Szinte már nem is evilági, amit ők éreznek gazdáik iránt!

Cavalier King Charles spániel

A Cavalier King Charles spánielt gyakran emlegetik tökéletes családi kutyaként, hiszen minden ehhez szükséges tulajdonság megvan benne. Kedves, ragaszkodó, szeretetteljes és hűséges társ, aki nem okoz sok kellemetlenséget gazdájának, csupán végtelen szeretettel árasztja el. Egyetlen hátránya a fajtának, hogy kimagaslóan gyakoriak a szívproblémák esetükben, a legtöbb egyednél 10 éves korára már előjön ez a betegség.

Bichon havanese

A bichonokról általánosságban elmondható, hogy hihetetlenül ragaszkodó és szeretetteljes kutyák. Mindenük a gazda és a család, kedves természetükkel pedig azonnal vidámságot és jókedvet visznek a szürke hétköznapokba. Nagyon igénylik gazdájuk közelségét és végtelenül ragaszkodnak hozzá.

Leonbergi

A leonbergi számára a család a mindenség. A nagy mackónak hatalmas szíve van, amiben sokak számára van elegendő hely. Rendkívül higgadt, ragaszkodó és hűséges kutya, akinek érzékeny lelke van. Nagyon emberközpontú, imád gazdája közelében lenni ez a kedves mackó.

Újfundlandi

Nem véletlenül rokon az újfundlandi a leonbergivel: karakterük igen hasonló, ugyanis az újfundlandi is egy igazi kedves maci, aki mélyen kötődik gazdájához. Nagyon szerethető, hiszen rendkívül hűséges és ragaszkodó eb, igazi társra lel benne az, aki olyan szerencsésnek mondhatja magát, hogy egy ilyen kutyával él együtt.

Jack russell terrier

Ez a tűzről pattant öntudat valójában rendkívül ragaszkodik családjához és nagyon hűséges is hozzá. Mindenhová követi gazdáját, mindenről tudnia kell, és ha kell, akár megvédeni is kész szeretteit. Ha pedig nem éppen ezerrel pörög, szívesen elnyúlik a kanapén egy kis pocakvakargatásra, csak hogy még jobban mélyítse a kötődést!

Mopsz

A mopsz egy nagyon szerethető egyéniség, akinek évszázadok óta csak az a dolga, hogy szeresse gazdáit. Ezt pedig ő is mesterfokon űzi! Ragaszkodó, hűséges és kedves társ, aki mindig készen áll arra, hogy mosolyt csaljon családja arcára.

Yorkshire terrier

A yorkie egyáltalán nem egy selyempárnán ücsörgő díszkutya, sokkal inkább egy öntudatos kis szobacirkáló, aki ha épp nem azt mutatja, hogy mennyire magabiztos, akkor mindenki láthatja, hogy egy érzékeny kis teremtés, aki végtelenül ragaszkodik gazdájához. Jó terrierhez hűen mindenről tudni akar, mindenhol ott van, de a legfontosabb számára az, hogy szeretett kétlábúja sarkában lehessen.

bichon havanese boxer cavalier king charles spániel golden retriever hűséges kutya jack russell terrier labrador labrador retriever leonbergi mopsz mudi német boxer puli pumi ragaszkodás ragaszkodó kutya szeretet toplista újfundlandi yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!