hirdetés

Íme a 12 legaranyosabb kutyafajta: a yorkshire terrier és a francia bulldog vezeti a listát

Ferenczi Deborah

2022. január 21 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kistestű kutya képes egészen elvarázsolni az embereket. Az alábbiakban a 12 legnépszerűbb fajtát mutatjuk be.

hirdetés

Azt fontos leszögezni, hogy minden gazdinak a saját kutyája a kedvence, így nem általánosítás céljából hoztuk az alábbi listát. A nagyközönség az, amely ezeket a fajtákat előnyben részesíti.

1. A cavalier king charles spániel

Egészen biztos, hogy téged is elvarázsol el ez az örömteli, rendkívül szelíd kutya. A fajta sajátossága, hogy egy kifejezetten boldog, egészen sokféle életritmushoz könnyen alkalmazkodó állat. Tökéletes családi kutya, játékos, gyerekszerető, okos, könnyen tanul.

2. A bichon havanese

Kuba nemzeti kutyája világszerte népszerű páratlan bája, játékossága és intelligenciája folytán. Selymes bundája, ívelt farka és rugalmas járása csak növeli elbűvölőségét. Kedves, játékos, ragaszkodó társ, aki nagyon tud szeretni. Mindig jókedvű, bármikor kapható egy kis játékra, és nem igényel rengeteg mozgást. Intelligens, könnyen tanítható. Ugyanakkor a havanese lendületes, és kiválóan teljesít az olyan kutyasportokban, mint az agility és a rally.

3. A mopsz

Minden mopsztulajdonos pontosan tudja, mennyire nehéz végigmenni az utcán anélkül, hogy valaki lehajolna a kutyájához és megszeretgetné. Ez annak is köszönhető, hogy napjainkra különös népszerűségnek örvend a fajta. Kiegyensúlyozott és szinte mindenkivel szemben barátságos. Természetesen nem véletlen, hogy szinte lehetetlen nekik ellenállni, ugyanis aranyos kis arca, zömök teste és huncut, szeretnivaló személyisége szinte minden embert elvarázsol. Ellenben kölyökként komoly nevelést igényel, mivel makacs lehet. Továbbá semmiképpen sem szabad alábecsülni, ugyanis a tévhitekkel ellentétben okos, és az érzelmi intelligenciája is magas.

4. A bichon frise

Kevés aranyosabb kutya van ennél a kis szőrgombócnál. Sötét, érdeklődő szemeivel, vidámságával és jó kedélyével a bichon frise egyszerűen ellenállhatatlan. Ami pedig nagyon különlegessé teszi, hogy hipoallergén. Puha szőre kevéssé hullik, de ez nem jelenti azt, hogy ne kéne rendszeresen kozmetikushoz vinni.

5. A kis olasz agár

Míg egyeseket a bolyhos, szőrgombóc kutyák vonzanak, mások úgy találják, hogy a karcsú és elegáns olasz agár sokkal aranyosabb. Ez a kistestű agár alig több mint 30 centiméter magas, de ízig-vérig tele van kecsességgel, bájjal és szeretettel.

6. A papillon

A papillon különleges pillangófüleiről vált híressé. Külseje mellett boldog és éber személyisége is magával ragadó. A fajta a finomság, az elegancia és az élénkség tökéletes csomagja, mondhatni a francia vér megtestesítője. Szereti a gyermekeket és a kutyasportokat, előszeretettel tanul új trükköket, és segítőtársad lehet majdhogynem mindenben. Bundája nem igényel komolyabb ápolást, ugyanis alig vedlik, viszont a rendszeres fésülés elengedhetetlen része az ápolási procedúrának.

7. A norfolk terrier

Meglehetősen apró termetű kutya, ez mégsem jelenti azt, hogy öleb. A kártevők és kisállatok vadászatára tenyésztették ki, szívós, sportos alkattal. Kifejező szemével és drótszőrével nem csupán elbűvölő, de vidám és barátságos társ is, aki egyébként roppantmód szereti a gyermekeket, és otthonosan mozog a társaságukban.

8. A boston terrier

Aki úgy gondolja, hogy nem igazán hozzá illők a kistestű kutyák, az még nem találkozott boston terrierrel. Ritkán találsz ilyen mulatságos és intelligens kutyatársat. Ennek a kompakt kis testnek – amely legfeljebb 25 kilogrammot nyom – egyedi szmokingkabátja van, és a kifejező, sötét, kerek szemei. Végtelenül ragaszkodó, emberközpontú kutya, aki nagyon intelligens. Könnyen nevelhető, de sok mozgásra van szüksége, imád játszani. Sokan úgy vélik, a boston terrier személyisége sokkal inkább a bulldogé, mintsem a terrieré.

9. A yorkshire terrier

Nem meglepő, hogy ez az egyik legnépszerűbb fajta az AKC kutatásai szerint. Összetett, sokrétű személyiséggel rendelkezik. Élénk, érdeklődő és energikus, aki egészen biztosan bearanyozza a mindennapjaidat, annak ellenére, hogy tud akaratos is lenni. Játékos, tanulékony, időnként makacs teremtés, ezért fontos a megfelelő nevelés. Gazdájához viszont rendkívül ragaszkodik.

10. A pomerániai törpespicc

Extrovertált, úgy tűnik, hogy mindig mosolyog. Ebből adódóan pedig talán nem is létezik olyan ember, aki ne találná imádnivalónak. Élénk és mozgékony, akinek személyisége sokkal hatalmasabb és sokrétűbb, mint kicsiny termete. Általában nagy öntudatosságot és olykor némi arroganciát sugároz. Valójában csak éber, de nem agresszív. Általában jókedve van, és mindig kapható egy kis játékra. A vadászösztön egyáltalán nem jellemző rá.

11. A francia bulldog

A francia bulldog nem véletlen az egyik legnépszerűbb fajta napjainkra, ugyanis egyenesen ellenállhatatlan. Annyira játékos, ragaszkodó és okos, hogy bárkit a fajta rajongójává tehet. Zömök, ugyanakkor izmos teste bűbájos, személyisége pedig egyenesen imádnivaló, kifejezetten társnak lett tenyésztve. Makacs természetű lehet, szeret a középpontban lenni. Nem ajánlott hosszabb időre magára hagyni, ugyanis könnyen szeparációs szorongás törhet rá.

12. A japán csin

Ez a kutya annyira imádnivaló, hogy talán nem bánod, hogy azt hiszi, ő a főnököd. Egyenes, selymes bundájával és tollas farkával úgy néz ki, mint egy kis arisztokrata, akit egyfajta megmagyarázhatatlan nemesség ölel körül. Ettől függetlenül egy csomag öröm és báj, emellett szerető, hűséges és érzékeny. Rendkívül jól kijön a gyerekekkel és más kutyákkal, sőt még akár más állatokkal is, így azok mellé is kiváló társ lehet.

aranyos kutyák bichon havanese cavalier king charles spániel kistestű kutya legnépszerűbb kutyák mopsz népszerű kutyák papillon yorkshire terrier

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink