hirdetés

Whippet fajtaleírás: szelíd, mint a bárány, de nyílként suhan a pályán

Buzgó Csilla

2020. december 29

Fenséges látvány, amikor ez a miniatűr, kecses teremtés úgy suhan végig a pályán, mintha a lábai nem is érnék a földet. A whippetet ősi vadászösztöne vezérli ezekben a percekben, mely bármikor előtörhet még a legbékésebb séták közben is.

hirdetés

Bár “nagy testvérei”, a többi agárfajta egészen az ókori civilizációk óta boldogítja az emberiséget, ez az újszerű, praktikus kis házikedvenc alig néhány száz éve vonult be a köztudatba. Kedves, simulékony természetével és szemrevaló külsejével számos háztartás ékévé vált.

Eredete

A kis angol agárként is ismert négylábút a tradicionális angol agár és gyors, hosszú lábú terrierek keresztezése által hozták létre az 1700-as évek végén Észak-Angliában, pontosabban Lancashire és Yorkshire környékén. A fajtát előszeretettel tartották orvvadászok, akik apróvad űzésére és elejtésére használták a kisméretű, mozgékony kutyákat.

A whippet később a “szegény ember agaraként” lett ismert, ugyanis a brit munkásosztály képviselői szabadidejükben szívesen rendeztek versenyeket, melyek keretében kutyáik képességeit mérték össze. Eleinte azzal szórakoztatták magukat, hogy futó- és nyúl-, vagy patkányvadász bajnokságokon indították háziállataikat. Ezután rájöttek, hogy erős vadászösztönének köszönhetően a whippet akár egy előtte vonszolt rongyot is képes izomszakadtáig üldözni, így népszerűvé váltak a “rongyversenyek”.

Ezen kifejezés után szabadon kapta egyik kevésbé hízelgő becenevét a villámgyors szépség: sokhelyütt csak “a rongyos kutyaként” utaltak rá.

Míg a munkások a whippet elméjét és fizikai képességeit tökéletesítették, a nemesek, akik szintén felfigyeltek az egyedi fajtára, egy csepp eleganciát is csempésztek megjelenésébe. Vérvonalát keresztezték az olasz agáréval, így alakult ki a whippet ma is ismert törékeny, pici, de izmos és teljesen agárszerű felépítése.

Érdekes módon az Egyesült Államokban hamarabb hagyták jóvá a fajtát, mint a névadó Angliában. Az American Kennel Club 1888-ban regisztrált egy Jack Dempsey nevű példányt, a szigetországban viszont csak 1891-ben vált elismert kutyafajtává a whippet.

Fajtastandard

A whippet esetében a szemléken nem csak az állat külső jegyeit bírálják, hanem már védjegyévé vált mozgását és elegáns kisugárzását is. A jól izmolt, kecses test a sebességet és a teljesítményt hivatott maximalizálni, lábainak egyenesnek, nyakának izmosnak és karcsúnak kell lennie.

A fej ék alakú, hosszúkás, fülei vékonyak és kicsik, az orrtükör fekete vagy kékes árnyalatú. A mellkas mély, a has és az ágyék pedig rendkívül ívelt. A faroknak szabályosnak és elvékonyodónak kell lennie, kicsivel a csánk alá érhet.

Szőrzete rövid, finom, sűrű, melynek minden színváltozata megengedett. Szukáknál az ideális marmagasság 45-53 cm, kanoknál 47-55 cm. Súlyuk 11-18 kg között mozog.

A viselkedésükre vonatkozóan általában nincs sok panasz, de a túlzottan agresszív, vagy félős példányokat a tenyésztésből ki kell zárni.

Jelleme

Tündéri, békés lelkivilág egy robbanékony szélvész testébe oltva. A whippetek kiváló családi kedvencek, imádják a gyerekeket, szívesen bújnak szeretett gazdijaikhoz, és az idegenekkel is barátságosak. Gyakorta szinte már túlságosan is azok, illetve nagyon csendes jószágok, tehát házőrzésre majdhogynem alkalmatlanok.

Amilyen kezes bárányként viselkednek otthon, a versenypályán vagy a kutyafuttatóban olyan vehemensen képesek üldözni bármit, ami bekattintja vadászösztönük kapcsolóját. Szakértők ezért nem is ajánlják a póráz nélküli sétáltatást még olyan helyen sem, ahol ez megengedett. Csak azokon a területeken szabad őt elengedni, amelyek megbízhatóan el vannak kerítve, mert még egy jólnevelt és engedelmes whippet is képes elrohanni gazdája mellől, ha meglát egy potenciális prédaállatot.

Számára elengedhetetlen a napi minimum egyórányi tempós séta többfelé osztva, ez lehetőleg a futást is foglalja magába. A megfelelően lemozgatott whippettel alig lesz gondod napközben, viszont cicával vagy más kisebb házikedvenccel nem szabad egyedül hagyni, mert bármikor előbújhat belőle a prédaösztön, és meg is ölheti a másik kisállatot.

Ápolás

A kis angol agár szőre nem igényel kifejezetten komoly ápolási rutint, hiszen ez a kutyus alig vedlik. Heti egyszer dörzsöld át kefével, és csak akkor fürdesd, ha kifejezetten összekoszolta magát. Leheletvékony bundája miatt azonban hajlamos kisebb sérüléseket, vágásokat összeszedni érzékeny bőrén, melyet rendszeresen vizsgálj át, hátha komolyabb beavatkozás, pl. fertőtlenítés vagy pár öltés szükséges a regeneráláshoz.

Vékony kültakarója hűvös időben sajnos nem képes őt érdemben melegíteni, tehát még a rövid séták alkalmával is adj rá kutyaruhát, nehogy fázni kezdjen!

Ideális környezet

A whippetek finom, rövid szőrzete és alacsony testzsírszázaléka nem teszi lehetővé a fajta “ridegtartását”. Személyiségükből kifolyólag sem alkalmasak a kinti életre, hiszen imádnak gazdijuk közelében időzni, könnyen depresszióssá válhatnak, ha hosszú időre kizárják őket a házból.

Ügyelj arra, hogy kedvenced fekhelye kényelmesen párnázott legyen, hiszen jól izmolt, vékony kis teste sajogni kezdhet, ha rendszeresen a kemény padlón kell pihennie. Ha elég nagy kerttel rendelkezel a futtatáshoz, a kerítés minimum másfél méteres legyen, ezen már valószínűleg nem tud átugrani.

A szakértők óva intenek az ún. láthatatlan, azaz a villanykerítés használatától, mert a csekély elektromos impulzus aligha fogja megakadályozni a vérszemet kapott whippetet prédája üldözésében.

Gyakori egészségügyi problémák

Szerencsére a whippet kifejezetten egészséges kutyafajta, alig hajlamos néhány betegségre, és azok is csak nagyon ritkán fordulnak elő náluk. Érdemes odafigyelni a szívük és a szemük állapotára, illetve megfigyelték náluk a von Willebrand-szindróma nevű véralvadási zavart is.

Mint minden agár, a csekély mértékű testzsírszázalék és a gyors anyagcsere folytán ő is érzékeny lehet az érzéstelenítők és az altatók adagolására. Akárcsak a kistermetű fajták esetében, a whippetnél szintén vigyázni kell, nehogy túl sokat kapjon az adott orvosságból, ezért mindenképp olyan szakemberhez vidd kezelésre, aki kellő tapasztalattal rendelkezik az agárfélék gyógyítását illetően!

(Képek: Getty Images Hungary)

agárverseny fajtaleírás kis angol agár szegény ember agara whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink