hirdetés

Így működnek ma a kutyaviadalok Magyarországon

Gerhát Petra

2023. december 21 - Képek forrása: Az én kutyám; Getty Images Hungary

A kutyaviadalok az emberiséggel egyidős szórakozási és fajta szelekciós formák, melyek még mindig nagyon népszerűek Magyarországon is. A DOGZ podcast 4. évadának 5. részében nem csak a pitek titkos világába pillanthatunk bele, de megismerkedhetünk a cirkuszi kutyákkal és a versenyagarakkal is.

hirdetés

Az emberiség és a kutyák története több tízezer évvel ezelőtt fonódott össze, a kényszerű együttélésből hamarosan kapcsolat vált. Ez azonban nem mindig volt kiegyensúlyozott. Már a római birodalom idején tartottak ebeket kifejezetten az emberek szórakoztatására. 

Kenyeret és cirkuszt?

A kutyaversenyek, viadalok, szórakoztató kutyák története egy jó ideig azonos mesgyén haladt, aztán a kutyafajták kialakulásával a tulajdonságok is szelektálódtak. A cirkuszi manézsokban megmaradtak a vicces vagy éppen ügyes, technikásabb ebek, míg a gyorsabb négylábúak sebességét igyekeztek a végletekig fokozni. Az pedig, hogy mennyire voltak harcedzettek, egy újfajta szórakozási útvonalat nyitott meg az emberek pénztárcája előtt, melynek nem egy esetben az állatok áldozataivá is váltak. 

Hogy miként, azt podcastunk legújabb adásában megnézheted itt:

Vagy meg is hallgathatod:

S míg korábban a tenyésztők és szaporítók kifejezetten azért engedték össze a különböző egyedeket, hogy kiderüljön, melyikük az életképesebb, egy idő után ez valóságos viadallá vált. A DOGZ podcast 4. évadának utolsó előtti részében Gerhát Petra Az én kutyám magazin újságírója és vendégei

igyekszik a mai napig élő kutyás szórakozási lehetőségek változásaival és hazai helyzetébe bevezetni a nézőket, hallgatókat. 

A podcast 5. részéből kiderül, hogyan alakult a cirkuszi állatok sorsa az elmúlt évek állatvédelmi gyakorlatának köszönhetően, s mit keres egy etológus a Fővárosi Nagycirkusz porondja mögött. Miért csak háziállatokkal dolgoznak együtt egy ideje a magyar cirkusz társadalom prominensei? Vajon mi lesz, ha az állatok nem végzik el a feladatukat? Hogyan lett az egykor állatkínzó szórakozási formából gyermekeket edukációjában oroszlánrészt vállaló, etológus szakemberekkel együtt az állatok jólétét kereső, a kutyák számára is élvezhető játék?

Képünk illusztráció

Miként alakultak ki a világ legnagyobb sebességű kutyafajtái, az agarak? Humánus-e vadászni velük, s miben különbözik az éles bevetésektől egy agárverseny? 

Miért fontos a kutyák számára az aktívan töltött szabadidő és milyen lehetőségek vannak erre? Vajon valóban kell a harc és az adrenalin a bull típusú fajtáknak? Hogyan tudjuk lefárasztani kutyáinkat, ha a játékra való hajlamot a napi séta nem elégíti ki?

Éles bevetésen: a kutyaviadalok ma

A ketreces kutya harc, a kutyaviadalok tovább élnek a tiltás ellenére hazánkban. A mai napig illegális harcokon tépik szét egymást és a felkészülés közben a kisebb, gyengébb fizikumú ebeket is a pit bullok. A kutyaviadalok felszámolására tett kísérletekben a Szurkolók az állatokért keménymagja és a rendőrség vállvetve igyekszik egy lépéssel a viadalra nevelt kutyák gazdái előtt járni. De hogyan épülnek be az illegális csoportokba azok, akiknek a bűnözők lefülelését köszönhetjük, miként zajlik élesben egy ilyen akció és mi az oka annak, hogy vannak, akik arccal és névvel vállalják a maffiaszerűen működő közösségek elleni harcot? Ha érdekel a kutyatartás egyik szürke zónája, mindenképp hallgasd meg a legújabb DOGZ podcastot. 

Ha pedig arra vagy kíváncsi, mely tulajdonságok alapján és miként szelektálódtak a kutyafajták a különféle feladatokra, ezt a részt is érdemes elindítanod. 

Kövess minket, hogy ne maradj le csütörtökönként megjelenő adásainkról, melyekben ismert kutyás szakértőkkel beszélgetünk fontos témákról!

agár agarászat agárverseny amstaff bull terrier cirkuszi kutyák kutyaviadal lovak és kutyák pit bull szurkolók az állatokért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!