Csak felnőtteknek!

18

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

hirdetés

Kutyaviadalok és bűnözők Magyarországon

Gerhát Petra

2024. március 13 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Ha kutyákkal foglalkozunk, kutyák iránt érdeklődünk, előbb-utóbb szóba kerülnek a kutyaviadalok. Bár ma már tilos egymásra ereszteni a bevadított ebeket, azonban még most is sokan élnek ebből, hazánkban is.

hirdetés

Bár az emberiség ez esetben rossz értelemben vett civilizálódásával egyidősek az állatokat kihasználó szórakozási formák, botorság lenne azt hinni, hogy az állatvédelem kiküszöbölte ezek jelenlétét. Napjainkban is zajlanak kutyaviadalok Magyarországon.

Kutyaviadalok: a drogok és a bűnözés melegágya

Egy korábbi DOGZ Podcast során beszélgettünk már a kutyaviadalok hazai helyzetéről Kapin Richárddal, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány ügyvezetőjével. Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a magyar bíróságok jelenleg is tárgyalják az eddig felderített esetek feltételezett elkövetőinek ügyét.

Tudtátok, hogy akár 5 év letöltendő börtön is járhat azért, hogyha állatkínzó módon, kutyája testi egészségét károsítva valaki hagyja, hogy megsebesüljön? Ez ugyan egészen ritka az ítélkezési gyakorlatban, azonban ha szervezett körülmények között, netán szerencsejáték, pénzszerzés céljából ereszti össze harcra edzett ebeit másokkal, még ennél is magasabb lehet a letöltendő évek száma. 

A kutyaviadalok ugyanis nem pusztán látványosságok. A résztvevő emberek számára szórakoztató programok sok esetben a résztvevő kutyák sebesülésével, sőt, halálával járnak. Néha pedig csaliebeket is bevetnek, akik pusztán az edzés kedvéért pusztulnak el a zsargonnyelven kockának nevezett ringben.

Nem ma kezdődött

Egy korábban pitbullokkal is foglalkozó hazai tenyésztő beavatott minket a kutyaviadalok történetének alakulásába: már a 80-as években sem volt ritka, hogy a szerencsejátékok szürke zónájában válogatott, ekkoriban még leginkább keverék kutyákat eresztettek össze annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik az erősebb.

Az első, fajtatiszta pitbull hazánkba érkezésének időpontja is ismert: 1989-ben költözött Nyugat-Európából Magyarországra, s a fajta magyar története, tenyésztése is vele kezdődött el hazánkban. A pitbulltenyésztés pedig óhatatlanul elhozta a kutyaviadalokban résztvevő ebeket tekintve is a változást. A kifáraszthatatlan, akár több órán keresztül a zsákmányát el nem eresztő, magas gameness-szel bíró példányok aranyat értek. A magyar kutyák mellett az egykori Jugoszláviában tenyésztett, kiváló vérvonalú, és a viadalokhoz megfelelő vadsággal bíró bullok ekkor lettek igazán keresettek,

a tenyésztésben a legfontosabb szempont az agresszivitás volt.

Olyannyira nem volt szabályozva a kutyaviadalok léte és az állatvédelem sem a rendszerváltást követően, hogy kutyás szaklapokban, megyei újságokban hirdették „hiperagresszív” kutyáikat fedeztetésre a gazdák. Nyilván sejtjük, milyen célból.

Míg egy keverék vagy akár egyéb terrier vérvonalú kutya pár tíz perc után kifulladt a kockában a harc során, ezek a kutyák, akik évszázadok óta erre szelektálódtak, órákon át szolgáltattak bizarr és véres szórakozást a nézőknek.

Ők azok, akik bármit feláldoznának a győzelemért, akár a saját életüket is

– mondta Az Én Kutyámnak nyilatkozó szakértő. 

S bár azt hihetnénk, hogy a szórakozás ezen formája borítékolhatóan a képzetlenebb, szocializálatlanabb, agresszív emberek, főként férfiak kedvelt időtöltése, nagyot tévedünk! A manapság megszervezett viadalokon kicsiny gyerekek, családok is részt vesznek országszerte.

A hosszas bevezető után elárulhatjuk, hogy a DOGZ Podcast második, exkluzív adása erről szól. Lapunk újságírója, Gerhát Petra beszélgetett Kapin Richárddal, a Szurkolók az Állatokért Alapítvány ügyvezetőjével, akinek nem újdonság a kockák világa. Évek óta dolgozik kollégáival és a Magyar Rendőrséggel karöltve annak érdekében, hogy ne érje meg viadalt szervezni, viadalra kutyát tenyészteni, vagy azon részt venni. 

Nem csak a kutyákról gondoskodnak a mentést követően, közreműködnek a felderítésben, értesítik a rendőrséget, jelen vannak a razzia közben, és a tárgyalásokon is. A beszélgetés során Richárd mesél legutóbbi razziájuk eredményéről, arról, hogyan tudják sakkban tartani a viadal részvevőit a mindennapokban, miként jutnak hozzá az aktuális hírekhez, és bizony a szörnyű részletekbe is betekintést nyerhetünk exkluzív felvételeik által, ahol élesben megtekinthetik erős idegzetű, felnőtt olvasóink, mi is történik valójában egy viadal során a kutyákkal.

A Kutyaviadalok és bűnözők: ez a magyar valóság című epizód nem véletlenül csak Az Én Kutyán YouTube csatornájának előfizetői számára érhető el, ez felnőtt tartalom. Megtekintését csak erős idegzetű olvasóink számára javasoljuk.

A DOGZ Podcast legújabb adását megnézheted itt, amennyiben már előfizető vagy:

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

állatkínzás American staffordshire terrier amstaff dogz dogz podcast extra kutyaviadal pit bull Podcast szerencsejáték tenyésztés viadal YouTube

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink