hirdetés

Világsiker: magyar orvos növesztett állkapcsot egy kutyának

Gerhát Petra

2024. február 15 - Képek forrása: Az én kutyám

Miközben egyre nő a kutyák száma Magyarországon, s a kutyatartók is egyre tudatosabbak kedvenceik orvosi ellátását tekintve, az állatgyógyászattal foglalkozó orvosok is egyre több új kihívással szembesülnek. A DOGZ podcast legújabb adásában az izgalmas kihívások mellett egy világsikerről is beszámolunk, ugyanis egyedülálló implantátummal mentették meg egy magyar kutya életét nemrég. Táti leszakadt állkapcsának újra növesztése olyan szenzáció, ami az általános embergyógyászatra is hatással lehet. 

hirdetés

Sokszor találkoznak a hazai állatmentők elképesztő esetekkel. Amikor az Állatmentő Szolgálat Alapítvány vezetőjét, Némedi Edinát felkeresték a Szurkolók az állatokért Alapítvány képviselői egyik mentvényükkel kapcsolatban, bizony hatalmas feladatot kaptak. Táti, az egykori kóbor kutya brutális sérüléseket szenvedett, megmenekülése kifejezetten a gyors reakciónak, a hatékony közös munkának és a merész, innovációktól nem visszariadó sebészorvos áldozatos munkájárak volt köszönhető. A DOGZ Podcast 5. évadának 2. részében nem csak Tátit, és az őt megmentő dr Ipolyi Tamás sebészorvost, s azóta is gondozó Némedi Edinát ismerhetitek meg, de betekintést nyerhettek abba is, miként alakult át gyökeresen az állatorvoslás az elmúlt évek során.

 

Nézd meg a legújabb részt itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast és a Google podcast felületein is.

Gerhát Petra, Az én kutyám újságírója és vendégei:

Némedi Edina, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntese és

dr. Ipolyi Tamás, a Fuziovet Állatkórház és az Állatorvostudományi egyetem kisállatgyógyász-sebész szakemberével

nem csak Táti, az állkapcsát vesztett kutya kezeléséről, de az állatorvosok munkájában bekövetkezett változásokról, illetve az állatorvoslás fejlődésének az emberek gyógyítására gyakorolt következményeiről beszélgetett.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Táti olyan beavatkozást élt túl, mint még senki

A mentett kutyus, Táti jelenleg Edinával él, állandó felügyeletet igényel. Szomorú élettörténetét és gyógyításának nehézségeit a podcastben megismerheted, annyit azonban elárulunk, hogy az Állatorvosi Egyetem klinikáján egy teljes állkapcsolt pótoltak vissza annak érdekében, hogy életben maradjon. A műtét után vagyunk egy hónappal, már szilárd falatokat is képes enni, igaz, a teljes állkapocs-visszanövesztés még csak részben sikerült, azonban egy őssejtteráppiának köszönhetően nem csak a csont, de az idegek és a vérerek is visszanőnek majd, ha vége a kezelésnek.

Az implantátum csak egy a számtalan siker között, melyet a klinika sebészei elértek az elmúlt hónapok során, ezekről is hallhatsz majd a podcastben, ahogy végére járunk annak is, miben más most állatorvosnak, sebésznek lenni, mint tíz-húsz évvel ezelőtt. Miért fordulnak gyakrabban és egészen új betegségekkel orvoshoz a kutyatartók, s miként lehet az igényekkel lépést tartani? Ha kíváncsi vagy, hallgasd meg a beszélgetést!

Ha érdekel, mi az egyik leggyakoribb sérülés a kutaknál és mitől alakul ki, ide kattintva tovább olvashatsz.

Állatmentő Szolgálat Alapítvány állatorvos dogz dogz podcast dr Ipolyi Tamás implantátum kóbor kutya kutya gyógyítása mentett kutya Némedi Edina Podcast végtagvesztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink