hirdetés

10 jele annak, hogy a kutyád biztonságban érzi magát melletted

Mádi-Krezinger Cintia

2024. február 7 - Képek: Az Én Kutyám

Gazdiként az egyik legfontosabb dolog a számunkra az, hogy a kutyánk tudja, hogy szeretjük és védelmezzük őt, és bármi is történjen, mellette leszünk. De honnan lehetünk biztosak abban, hogy a szeretett négylábúnk tényleg tisztában van ezzel? Mutatjuk a jeleket.

hirdetés

Biztosan te is feltetted már magadnak a kérdést, hogy vajon a kutyád tudja-e, mennyire szereted, és melletted biztonságban lehet? Nos, van egy jó hírünk: tudja, és a viselkedésével ezt a tudtodra is adja. Az alábbiakban összegyűjtöttük 10 biztos jelét annak, hogy a kutyád biztonságban érzi magát melletted. Ha ezeket tapasztalod a kedvenceden, nem kell amiatt aggódnod, hogy a kutya bizalma nem a tiéd.

1. Fizikai kontaktus kezdeményezése

Ha a kedvenced keresi az érintésedet, neked dől, a fejét a combodra teszi vagy a mancsával paskol téged, nyert ügyed van. A kutyák ugyanis csak azzal a személlyel – vagy másik állattal – kerülnek szívesen fizikai kontaktusba, akiben megbíznak. Ez a kapcsolat kialakításának és elmélyítésének egyik fontos eszköze, amit csak akkor alkalmaznak, ha nem éreznek fenyegetést.

2. Játékosság, huncutkodás

Lehet, hogy egy idő után kissé bosszantó, ha a kutyád állandóan a csipogó játékát harapdálja, miközben te koncentrálni próbálsz valamire. Ám nagyon jó jel, ha az eb a jelenlétedben játszik. Egy pajkos kutya, aki például körbeugrál vagy ötvenedszerre is a lábad elé dobja a kedvenc apportírozó játékát, egyértelműen azt szeretné kifejezni, hogy jól érzi magát a társaságodban.

3. Nyugodt étkezés

Azok a kutyák, akik biztonságban érzik magukat, hezitálás vagy szorongás nélkül állnak neki, hogy elpusztítsák az etetőtál tartalmát. A nyugodt étkezés bizalmat mutat a környezet iránt – az állat pontosan tudja, hogy a gazdija mindig gondoskodni fog a táplálékról.

4. Farokcsóválás

A kutyák rengeteg mindent mondanak nekünk a farkuk különböző mozgásaival. Mivel nem beszélünk egy nyelvet, a testbeszéd az, amivel a kedvencünk a leginkább ki tudja fejezni magát. A farok csóválásának sebessége és magassága különböző érzéseket mutat. Egy elégedett, boldog, barátságos kutya lazán, szabadon csóválja a farkát – sőt, még a popóját is hozzá riszálhatja.

5. Vidám hangok

A testbeszéd mellett a kutyák másik fontos kommunikációs eszköze az ugatás. Ám a hangadás tekintetében sem mindegy, milyen is az a vakkantás, amit a kedvenced hallat. Ha azt tapasztalod, hogy a kutyád a jelenlétedben csak ritkán ugat, és akkor is magasabb hangon, rövid ideig, akkor vállon veregetheted magad. Az ilyen típusú ugatás ugyanis abszolút azt jelzi, hogy az állat biztonságban érzi magát veled.

6. Árulkodó fülek

A kutyák testbeszédében a farok mellett a fülek is rengeteg mindent elárulnak az eb érzéseiről. A fülek esetében akkor lehetsz nyugodt, ha azt látod, hogy – bármilyen furán is hangzik – a kutya nem csinál vele semmit. Nem húzza hátra, nem mozgatja állandóan ide-oda; lazán tartja, és maximum akkor kezdi el hegyezni, amikor hallja, hogy nyílik a tápos zsákja.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

7. Nyalogatás

A kutyák gyakran alkalmazzák a nyalogatást a szeretet és a bizalom kifejezésének eszközeként. Ez a viselkedés ösztönös – a kölykök is így kommunikálnak az anyjukkal. Amikor a kutyád néha kedvesen megnyal, az a kötődés és nyugalom jele.

8. Szemkontaktus

A szemkontaktus a kutyák esetében rendkívül fontos, hiszen egy nagyon erős kommunikációs forma az ebek világában. Ha a kedvenced hosszan a szemedbe néz, rendkívül erős köztetek a kötelék, az állat pedig száz százalékosan megbízik benned. Kutyanyelven ugyanis a hosszú szemkontaktus alapvetően egy fenyegető magatartás, amelyet a kutyák az esetek nagy részében kerülnek.

9. Nyugodt alvás

Ha a kedvenced szívesen alszik el a közeledben, akkor téged tekint a biztonság és a védelem forrásának. A kutyákban erős a falkaösztön – közel lenni a falkavezérhez egyet jelent a biztonsággal.

10. Kényes területek

A bizalom egyik legárulkodóbb jele az, ha a kutyád előszeretettel alszik a hátán, a hasát közszemlére téve. Mivel ez egy érzékeny terület, ha az állat egy kicsit is bizonytalan, inkább elrejti, nehogy támadás érje. A pocak szabadon hagyása – és a simogatás, vakargatás kérése ezen a területen – egyértelműen azt mutatja, hogy a kutyád vakon bízik benned.

Ha a fentiek közül akad még olyan terület, ami egy kis támogatásra szorul, olvasd el cikkünket, amelyben tippeket találsz arra, hogyan nyerheted el a kutyád bizalmát.

bizalom bizalom jele ember és kutya kötődés farokcsóválás kutya szeretet jele ugatás jelentése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!