hirdetés

6 jel, hogy kutyád maximálisan megbízik benned: amikor tudja, hogy tökéletes a kötelék közöttetek

László Enikő

2022. július 17 - Képek: Getty Images Hungary

Legyünk őszinték: valószínűleg jobban szereted a kutyádat, mint néhány embert. Szabadidőd nagy részét a vele való játékkal vagy simogatással töltöd. Úgy beszélsz vele, mint a legjobb barátoddal – szabadon, anélkül, hogy félnél, hogy ítélkezne. A kedvenced iránt érzett szeretet és bizalom szintje nem különbözik attól, amit bármely más családtagod irányába érzel. De kölcsönös az érzés? A következőkből megtudhatod!

hirdetés

A kutya és gazdája közötti köteléket nem szabad alábecsülni. A kölcsönös szereteten, megbecsülésen és legfőképpen a bizalmon alapszik. A közhiedelemmel ellentétben egy kutya teljes bizalmát kivívni nem olyan egyszerű, mint adni neki néhány finomságot és megvakargatni a hasát. Ha azt szeretnéd, hogy a kutyád teljesen rád bízza az életét, meg kell erősíteni a közöttetek lévő köteléket. Ez egy kis időbe telhet, de tudni fogod, ha megtörtént. Mutatjuk, honnan!

1. A szemedbe néz

Számos különböző üzenetet küldhet a szemed egy másik embernek, de általában, ha valakinek a szemébe nézel, az azt jelzi, hogy koncentrálsz és figyelsz. A kutya testbeszédében a szemkontaktus a figyelem mellett akár fenyegetést is jelenthet (főleg két idegen eb között).

A kutyád általában nem néz egy másik eb szemébe, de te nem egy másik eb vagy. Te vagy az a személy, akiben jobban megbízik, mint bárki másban a világon. Alexandra Horowitz állatviselkedés-kutató az „Inside a Dog” című könyvében azt mondja, hogy a kutya azon képessége, hogy nem agresszív módon tud az ember szemébe nézni, volt az egyik első lépés a háziasítás felé. Valahogy megtanulták, hogy az emberek szeretik a szemkontaktust, és ha valaki szemébe néznek, jó kapcsolatot alakítanak ki. Ha te és kutyád szeretettel tudtok egymás szemébe nézni, az annak a jele, hogy kedvenced bízik benned.

2. Hozzád bújik

Könnyű természetesnek venni a kutyus hozzád bújását, ám ez egyértelműen a mély kötődés és a bizalom jele. Bár álmában megrúghat, vagy olyan hangosan horkolhat, hogy nem hallod a saját gondolataidat, de az, hogy először is veled alszik, jó jele annak, hogy kiérdemelted a teljes bizalmát. Mindenki akkor a legsebezhetőbb, amikor alszik. A farkasok és a vadkutyák céltudatosan alszanak kis, zárt területeken, olyan falkatagokkal, akikben megbíznak. Házi kedvenced tudja, hogy nem bántod, amíg alszik, tehát teljes mértékben megbízik benned, ha hozzád bújva elszenderül.

3. Magabiztos és nyugodt körülötted

A testbeszéde alapján sok mindent megtudhatsz arról, hogyan érzi magát a kutyád. Az ijedt vagy szorongó ebek ide-oda járkálnak, nyújtózkodnak, a farkukat a lábuk közé húzzák, a szájukat nyalják, ásítanak, túlzottan lihegnek, és a fülüket a fejükhöz szorítják. Normál körülmények között ezek a tevékenységek arra utalnak, hogy valami zavarja az állatot.

Az ásítás tipikus jele a stressznek.

Victoria Stilwell állatviselkedés-kutató szerint viszont az emberekben bízó kutyák gyakran magabiztos és nyugodt testtartást mutatnak. Szájukat enyhén nyitva tartják, gyakran pislognak, fülük előre áll, farkuk vagy csóvál, vagy hetyke és laza. Ez a fajta testbeszéd azt mondja, hogy a kutyád magabiztos melletted, és bízik abban, hogy kézben tartod a dolgokat.

4. Jól reagál a képzésre

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a kutya képzése az állatról szól, de valójában a póráz mindkét végén megosztott kötődésről. Ha az eb nem bízik a felvezetőjében, sokkal kevésbé valószínű, hogy jól reagál a kiképzésre. Egyes oktatók eredményeket érnek el a büntetésből és a félelem alapú leckékből, de a legtöbb viselkedéskutató egyetért abban, hogy ez a fajta „engedelmesség” nem ugyanaz, mint az, amikor a kutya bizalom és tisztelet alapján reagál a jelzésekre.

Sokan, akik hazahoznak egy örökbefogadott kutyát, a bizalom miatt küzdenek a kiképzéssel. A mentett ebek az emberiség legkegyetlenebb oldalát látják a bántalmazáson és az elhanyagoláson keresztül, és új családjukban eleinte nehezen bízhatnak meg. Bár az azonnali betanítás fontos, néhány napba, hétbe vagy hónapba telhet, amíg rájön, hogy új családja állandó és szereti őt. Amint kicsit fellazul és kényelmesebben érzi magát, elkezdheted a bizalomépítést, és a képzés is sokkal gördülékenyebben megy majd. Ha kutyád lelkesnek és figyelmesnek tűnik a tréning során, az annak a jele, hogy tisztel téged és megbízik benned.

5. Nyugodt, amikor elmész

A szeparációs szorongás gyakori viselkedési probléma a kutyáknál. Ezek az ebek pánikba esnek, amikor családjuk magára hagyja őket, és komoly (gyakran veszélyes) bajba kerülnek. Még ha nem is küzd kedvenced ezzel a problémával, egyes ebek sírnak, nyafognak, és az ajtót kaparják, amikor kedvenc embereik eltűnnek. Ez néha azt jelenti, hogy csatlakozni szeretnének ahhoz a szórakozáshoz, amelyről lemaradnak. De ez azt is jelentheti, hogy nem teljesen biztosak abban, hogy az általuk szeretett emberek visszatérnek.

Ha kutyád 100%-ban megbízik benned, nem fogja kétségbe vonni, hogy végül visszatérsz hozzá. Lehet, hogy nem örül annak, hogy minden nap elmész dolgozni, de többnyire nyugodt marad. Türelmesen megvárja, hogy befejezd, amit el kell intézned, és ott lesz az ajtóban, hogy üdvözöljön, amikor hazaértél.

6. Megnyugtatást és útmutatást keres

Akár sétálsz, akár a parkban játszol, te és a kutyád egy csapatot alkottok. Lehet, hogy nem mindig értesz egyet abban, hogy melyik fát érdemes megszagolni, és mikor kell hazamenni, de az eb szívesen fedezi fel veled a külvilágot. A félénk kutyák számára különösen ijesztő lehet a szabadban, új környezetben való tartózkodás. Megnyugvást találnak abban, hogy tudják, egy megbízható ember támogatást nyújt nekik.

Még akkor is, ha kutyád általában nem szorong kint, elmondható, hogy megbízik benned, ha rendszeresen bejelentkezik, hogy megnézze, mit csinálsz. Ha pórázon sétál, akkor visszapillanthat az irányodba, hogy megbizonyosodjon arról, hogy még mindig ott vagy, és jóváhagyod a viselkedését. Ha a kutyafuttatóban tartózkodtok, és ő azzal van elfoglalva, hogy a legjobb barátaival birkózzon, akkor valószínűleg időnként megáll, hogy ellenőrizze, megvagy-e még.

Hihetetlen érzés tudni, hogy teljes mértékben megbízik benned kutyád. Ez azt jelenti, hogy valamit nagyon jól csinálsz, és közted és kedvenced között remek a kapcsolat. A kutya bizalma azonban nagy felelősség. Hozzád fog fordulni, ha szomorú és fél, és te leszel az első, akivel játszik, amikor boldog. Soha ne vedd természetesnek ezt az érzést!

bizalom jele bizalomű ember és kutya kötődés kötődés kutya bizalom kutya szemkontaktus szemkontaktus szeretet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink