hirdetés

Mit jelent, ha kutyád sokszor ásít: az izgatottság és a stressz jele is lehet

László Enikő

2021. szeptember 29

Az ásításról leggyakrabban azt gondoljuk, hogy az álmosság jele, de ezen kívül másra is utalhat. Olyan szituációkban, amikor semmi sem indokolja a fáradtságot, általában nem azt jelenti, hogy kutyád egy kis pihenésre vágyik.

hirdetés

Az ásítás nem csak az álmosság kifejezésére alkalmas. A kutyák gyakran használják ezt a tevékenységet feszültséglevezetésre, fáradtságból adódóan pedig meglehetősen ritkán. Emellett a mi ásításunk rájuk is ragadós. Biztosan sokan átélték már, hogy amikor valaki ásít, mi is ingert érzünk erre. Ez pedig kedvencedben is jelentkezik.

Miért ásítunk?

Az ásítás ősi ösztön, ami állatoknál és embereknél egyaránt jelen van. A gyermekek már az anyaméhben is ásítanak, holott nem is szájon át lélegeznek. A tudósok évek óta kutatják ezt a tevékenységet, melynek számos indikátora lehet. Az embereknél leggyakrabban ez az unalom, fáradtság jele. Az állatok sokszor fejezik ki ezzel békülő szándékukat vagy udvarlási hajlandóságukat. De az ásításnak számos egyéb feltételezett oka lehet.

Az ásítás okai:

  • unalom, fáradtság,
  • izmok kinyújtóztatása, cselekvésre való készenlét (például állatoknál, hogy mindig akcióra kész állapotban legyenek a vadonban),
  • agy hőmérsékletének szabályozása (meleg szobában többet ásítunk, mint hidegben),
  • aggodalom, veszélyes szituáció,
  • hangulat összehangolása másokkal,
  • békítő szándék (így jelzik egy másik eb számára, hogy nem jelentenek veszélyt rá)

Fáradtság, unalom

Ébredés után az emberek és a kutyák is ásítanak, ebben nincs is semmi meglepő. Azonban fáradtság vagy unalom miatt az ebek ritkán tátják nagyra szájukat, nem úgy, mint mi.

Stresszlevezetés, feszültség

A szorongás, félelem, frusztráció igen gyakran vált ki ásítást a kutyáknál. Olyankor fordul elő, amikor számukra kellemetlen szituációban találják magukat. Például sok eb vagy ember között van egy félős négylábú vagy autóban utazik, állatorvosnál várakozik.

Bizonytalanság

Amikor egy eb össze van zavarodva, nem tudja, mit tegyen, ásíthat. Ez is egyfajta stresszlevezetés, hiszen frusztrálja, hogy nem tudja, hogyan kellene cselekednie, gazdája mit vár tőle. Ilyenkor nem tanácsos erőltetni azt, ami nem megy számára (például tréning közben). Hagyd egy kicsit pihenni vagy térj át olyan gyakorlatra, amit könnyebben tud teljesíteni.

Izgatottság

Az állatok gyakran ásítanak az izgatottság miatt. Az izmok megnyújtóztatásával készenlétbe helyezik testüket az akcióra. Legyen ez egy zsákmány levadászása vagy csupán labdázás a kertben.

Az empátia jele vagy sem?

Az ásítás ragadós. Nemcsak emberről emberre, de emberről kutyára, kutyáról emberre is – állítják a szakértők. Egy tavalyi kutatás bebizonyította, hogy az ásítás nem csak a főemlősök és az emberek között ragadós, hanem legjobb négylábú barátainkra, a kutyákra is hatással van. Ez azonban nem teljesen az empátia jele. Úgy vélik, az ásítás ragadóssága szerepet játszik abban, hogy át tudjuk érezni a másik helyzetét, átvegyük hangulatát. Ezáltal ez egy empatikus gesztus. Egyes kutatások szerint a kutyák is emiatt „kapják el” tőlünk az ásítást. Ezt azonban más tudósok cáfolják, mivel a vizsgált ebeknek teljesen mindegy volt, kedvelik-e az ásító illetőt vagy sem. Ennek ellenére a tesztek során hajlamosabbak voltak gazdáiktól átvenni az ásítást, mint az idegenektől.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásítás bizonytalanság kutya ásítása az álmosságon kívül kutya empátia kutya érzelmek kutya viselkedése stressz stressz jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!