hirdetés

4 viselkedés, amit gyakran félreértesz kutyádnál: ha őrült módjára üget és morog, az furcsa, de jót jelent

László Enikő

2022. július 4 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyáknak számtalan különös viselkedése van. Mindig képesek gazdáikat meglepni valamivel, és néhány viselkedést egyik napról a másikra sajátítanak el, míg mások kölyökkoruk óta rögzültek bennük.

hirdetés

Ámde néhány kutyaszokást még az ebekkel való hosszú együttélésünk után is hajlamosak vagyunk rosszul azonosítani. Egyes viselkedések aranyosnak és viccesnek tűnnek, de súlyos egészségügyi problémára utalnak. Míg mások meglehetősen furcsák és aggasztónak látszanak, de valójában ártalmatlanok vagy jót jeleznek. A következőkben a leggyakrabban félreértelmezett kutyaviselkedéseket vesszük sorra.

De cuki, kergeti a farkát!

Még a filmekben is klasszikus jelenetnek számít, amikor egy kutya kergeti a farkát, és a család olvadozva nézi, mennyire aranyos és vicces. Bár első ránézésre valóban az, és nem mindig jelez gondot, a túl gyakori farokkergetés komoly problémára utal. A kölyökkutyák viszonylag sokszor kezdik el farkukat kergetni, hiszen számukra minden új és szórakoztató, még a saját testük is. Ezt a viselkedést ideális esetben idővel kinövik, vagy felnőttként csak ritkán tanúsítják.

A rendszeres farokkergetés sokszor kényszeres cselekvés, ami lehet genetikai, veleszületett vagy trauma miatt kialakult. Utalhat pszichés zavarra, de bőrbetegségekre (különösen, ha az állat rágcsálja is). Az emberi OCD kutyás változata járhat farokkergetéssel, főleg akkor lehet ez a probléma, ha a kutya perceken keresztül csinálja. De fakadhat szeparációs szorongásból is. Ilyenkor is rághatja farkát az eb, és ez különösen aggasztó, mivel ilyenkor nem vagy otthon, hogy megakadályozd.

A rossz körülmények között, szűk helyen tartott kutyák is gyakran kergetik a farkukat, ilyenkor a probléma a trauma miatt alakul ki. De az is lehet, hogy kedvenced unatkozik, és azért csinálja. Ilyenkor játssz vele, vidd el sétálni vagy futni, dolgoztasd meg elméjét és testét egyaránt. Amennyiben csak ritkán fordul elő a viselkedés, nincs okod aggodalomra!

Őrült módjára rohangál és morog

Kedvenced olykor teljesen megőrül és eszeveszetten rohangál, miközben morog is? Nos, az esetek többségében ilyenkor nincs miért aggódnod, kutyád egyszerűen csak nagyon izgatott lett valamitől. Megfigyelhető, hogy az ebek akkor csinálják ezt, ha valami érdekes, örömteli dolog történt. Például hazaér a gazdi vagy épp már a vacsorát melegítik. De a felgyülemlett feszültség levezetésére is előfordulhat, például fürdetés után. Ilyenkor a kutyák hajlamosak megbolondulni, és hatalmas köröket futni. Ezt zoomies-nak hívják, és a legtöbbször nincs vele gond.

A szakértők úgy tartják, hogy a túlpörgés a felgyülemlett energia levezetésére szolgál. Egyes kutyák így vezetik le túlcsorduló izgalmukat. Ezt FRAP-nak, azaz frenetikus random aktivitási periódusnak is nevezik. Ebben az állapotban az ebek sokszor rosszalkodnak, például csipkelődnek, rohangálnak, felugrálnak a kanapéra. Ezáltal vezetik le a stresszt, a túltengő energiát vagy a kicsattanó örömmámor izgalmát. Aggodalomra akkor van okod, ha kedvenced nem mozog eleget. A zoomies intő jel is lehet az ebeknél, ha nem mozognak eleget. Ha a te kutyád rendszeresen le van fárasztva mentálisan és fizikálisan is, valószínűleg nem jelent problémát a fura viselkedés.

Mókás, amikor fenekét a földön húzza?

Sokan nevetnek rajta, amikor az ebek a földön húzzák feneküket. De ez nem olyan mókás akkor, ha tudod, milyen sok problémát jelezhet. A szánkázás vagy radírozás utalhat például bűzmirigy-gyulladásra vagy elzáródásra. De férgek jelenlétét is jelezheti, a kutya ilyenkor a szánkázással igyekszik csillapítani a kellemetlen érzetet. Az allergia esetében az állat így próbálja megszüntetni a kínzó viszketést, de a szennyezett farok- és béltájék is hasonló viselkedést válthat ki belőle. Ilyenkor az eb igyekszik eltávolítani magáról a bélsarat, de nyilvánvalóan erről a gazdának kell gondoskodnia, hiszen ellenkező esetben komoly egészségügyi következményei is lehetnek annak, ha a területről nincs eltávolítva a szőr, ezáltal pedig beleragad az ürülék.

Azért ásít, mert álmos?

Az emberek akkor ásítanak, amikor álmosak. Illetve, ha más is ásít. A viselkedés ugyanis ragadós. A szorosan kötődő kutyák esetében is megtörténhet ez, azonban ők az esetek többségében nem a fáradtságot, hanem a feszültséget fejezik ki vele. Persze felkelés után, nyújtózás közben ők is ásíthatnak, de sokszor inkább bizonytalan vagy stresszes helyzetben viselkednek így. Ilyenkor általában az ásítás több ideig is tart.

ásítás farokkergetés furcsa viselkedés kutya ásítása az álmosságon kívül kutya viselkedése radírozás szánkázás viselkedés zoomies

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink