hirdetés

Amikor ásítasz, a kutyád is ásít? Tudtad, hogy ez csak akkor történik meg, ha igazán erős a kötődés köztetek?

Ferenczi Deborah

2022. június 13 - Képek: Getty Images Hungary

Sok kutyatulajdonos állítja, hogy erős szimbiózisban van kedvencével. Érzi, hogy éppen mire gondol a kutyus, vagy épp az állat adja jelét a "gondolatolvasásnak". Tudományos kutatások kimutatták, hogy a nagyon erős kutya-gazdi kötelékkel rendelkező tulajdonosoknál még az ásítás is képes terjedni.

hirdetés

Sok kutatás arra eredményre jutott, hogy a kutyák nagyobb valószínűséggel ásítanak, amikor a gazdáik ezt teszik, abban az esetben, ha erős a kötődés. Alapvetően azok az emberek, akikre átterjed egy másik személy ásítása, sokkal jobb szociális képességekkel rendelkeznek, sőt hajlamosabbak az empátiára. Ez a kutyákra is  igaz, ugyanis azok az ebek, akik komolyabb összhangban élnek a gazdájukkal, nagyobb esélyben veszik át annak viselkedését, mozdulatait.

Miért ásítanak a kutyák, amikor a gazdijuk is ásít?

A Tokiói Egyetem tanulmányából kiderül, hogy a megfigyelt kutyák alig több mint fele ásított, miután mellette a gazdája ugyanezt tette. Ezek után megpróbálták ugyanezt a folyamatot idegen emberekkel is, amikor már csak a kutyák egynegyede ásított, tehát látványosan csökkent a szám az ismeretlenek esetében. A Portugál Egyetem tanulmánya szerint viszont 29 kutya közül 12 ásított, amikor meghallotta a gazdája ásításáról készült felvételt. Teresa Romero, a Tokiói Egyetemen végzett állatviselkedés-kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy az emberek és kutyáik közötti érzelmi kötődés nem csupán kölcsönös lehet, de az is feltételezhető, hogy akik ásítottak, érzelmileg jobban kötődtek a gazdájukhoz.

A kutya ásításának evolúciós okai is lehetnek

Romero szerint a „ragadós” ásítás nem csupán a kötődést képes megmutatni, hanem annak is lehet a módja, hogy az együtt élő állatok össze tudják hangolni a tevékenységüket. Fontos tudni, hogy ez mélyen gyökerezik a kutyák evolúciós történetében. Miután több ezer éve társai az embereknek, ösztönösen képesek megérteni őket. Ez különösen igaz akkor, ha szoros szimbiózisban vannak. Hare, aki a Duke Canine Cognition Centerben tanulmányozta a kutyák ásítását, azt találta, hogy mindössze 5 százalékuk másolja ezt a viselkedést. Adatai azonban egy online, otthon végzett kutyás intelligenciateszt eredményeiből származnak. Ez egy úgynevezett „Dognition” felmérés. A Dognition adatai olyan tudósoktól származnak, akik otthon tesztelik kutyáikat, tehát meglehetősen hasonló a rendes kutatásokhoz, viszont hiányzik a laboratórium által biztosított kontroll. A Dognition teszt során a gazdik mindössze két percig figyelik a kutyákat, hogy lássák, nem ásítanak-e utánuk. Más kutyás vizsgálatok öt percig is figyelték az ebet.

Tényleg értenek minket a kutyáink?

Egy szoros kötődéssel rendelkező kutya-gazdi kapcsolatban az eb képes arra, hogy megérezze a gazdája aktuális hangulatát. Elképzelhető, hogy már tapasztaltad, hogy amikor rosszkedved volt, kutyádra is átragadt a hangulatod, és szomorkás lett, vagy éppen csak meg akart téged vigasztalni. Ennek az oka abban keresendő, hogy a kutya, mely ragaszkodik a gazdájához, már egészen pontosan képes érzékelni annak hangulatát. Sok esetben, ha például az szomorú, vagy depressziós, együttérez vele, és minden módon megpróbálja megvigasztalni. Ez az együttérzés pedig akkor is igaz lehet, ha például a gazdi álmos, és ásít egy nagyot. Ha szoros a kapcsolat kettejük között könnyen megeshet, hogy a kutyus is elálmosodik gazdájával egyetemben, de legalábbis utánozza a mozdulatot.

ásítás ember és kutya barátság ember és kutya kapcsolat ember és kutya kötődés kutya ásítása az álmosságon kívül

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink