hirdetés

Miért kötődik az emberhez ennyire a kutya? Nem egészen úgy különleges a kapcsolatunk, mint ahogy gondoljuk

Ferenczi Deborah

2022. február 12

Az embereket és a kutyákat évezredek óta különleges kötelék fűzi egymáshoz. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy ez akkor alakult ki, amikor a farkas, a kutya őse és az ember kapcsolatba kerültek egymással.

hirdetés

Senki sem vitatja, hogy a kutyák egyértelműen kötődnek az emberhez. Egyes kutatók úgy érvelnek, hogy ennek köze van a kutya kognitív képességeihez, mások azonban úgy vélik, hogy az intelligenciának és a barátságosságnak sokkal nagyobb szerepe van. Egyes kutatók a „hiperszociabilitás” kifejezést használták ennek a tulajdonságnak a leírására.

Mi történik a kutya agyában?

Gregory Berns, az Emory Egyetem idegkutatója MRI felvételeket használt annak nyomon követésére, hogy mi történik a kutya agyában az emberekkel való interakció során. Megállapította, hogy az eb jutalmazó központja ugyanolyan aktív, amikor dicsérik, mint amikor ételt kap. Egy további kutatás során Dr. Berns kimutatta, hogy egyes kutyák – feltéve, hogy szabadon dönthetnek – a gazdájukat részesítik előnyben a táplálékkal szemben. Emellett a szeretett kétlábú hangjának hallatára az eb agyának azon része működik élénken, ami az embereknél akkor aktív, ha szeretett személyek társaságát élvezik.

A kutya képes érzelmi kapcsolatot kialakítani?

Dr. Clive Wynne, az Arizonai Állami Egyetem pszichológusa szerint az érzelmek fontosabbak a kognitív képességeknél. A „Dog is Love: Why and How Your Dog Loves You” című könyvében azt állítja, hogy a kutya képes érzelmileg kapcsolatba lépni más fajokkal. Ezt „fajok közötti szeretetnek” nevezi, és úgy gondolja, hogy a kutyák evolúciójuk egy bizonyos pontján olyan genetikai változásokon mentek keresztül, amelyek barátságossá tették őket másokkal szemben.

Egyedülálló lenne a kutya-ember kötelék?

Itt csalódást okozhatunk néhány kutyabarát számára: az ebek nem csak az emberekhez kötődnek. Dr. Bridgett von Holdt princetoni biológus úgy találta, hogy a kutyáknak vannak bizonyos génjei, amelyek az emberekben a ritka genetikai rendellenességhez, a Williams-szindrómához kapcsolódnak. Ennek tünete a „válogatás nélküli barátságosság”. A kutyák képesek kötődni más állatokhoz. Nevelj fel egy kölyköt egy kecskével, és kecskékkel fog kötődni. Raymond és Lorna Coppinger biológusok példákat dokumentáltak olyan kölykökről, amelyeket úgy neveltek fel, hogy juhokhoz kötődtek.

Bármilyen állat megfelel?

Bill Costanzo a Texas A&M AgriLife Kutatóközpontban pont a kötődési folyamattal kapcsolatban végez kutatásokat. Körülbelül három hónapos korukban a kölyköket egy hektáros területen együtt neveli egy-egy más faj egyedeivel. Miután kialakult a kötődés, nagyobb legelőkre költözteti a csapatot. Costanzo úgy nyilatkozott az Állattudományi Tanszéknek adott interjújában, hogy a baromfival például kiválóan jó kapcsolatot építettek, de a kecskéket is terelték és megvédték őket.

Miért kötődnek a kutyák?

Dr. Stanley Coren, a British Columbia Egyetem pszichológiaprofesszora sokat kutatott és írt a kutyákról, beleértve a „Miért viselkedik így a kutyám?” című könyvét. Úgy véli, hogy ennek a fajok közötti elfogadásnak az az oka, hogy mi, emberek évszázadok óta tenyésztettük a kutyákat, hogy erős kötődést alakítsanak ki, ami természetesen átterjed más fajokra is. Dr. Coren szerint a feromonok fontos szerepet játszanak a folyamatban. A fiatal emlősök feromonokat bocsátanak ki – „babaszagot” –, ami arra készteti a nőstény kutyákat, hogy ösztönösen reagáljanak, mintha azok a saját kölykeik lennének. Ez egy erős anya-gyermek köteléket hoz létre, amely van, hogy egy életen át tart. Amikor pedig két különböző faj egyedei együtt nevelkednek, akkor is erős kapcsolódás alakulhat ki, még erősebb, mint a későbbi tanulás során.

A kutyák ragaszkodásának magyarázata

A tudományos közösség megosztott a témában, egyértelmű magyarázatunk tehát nincs. Egyesek úgy vélik, hogy az a kognitív képességük teszi ezt lehetővé, aminek segítségével megértik az embert és kommunikálnak vele. Meggyőző bizonyítékokat viszont arra nézve is találunk, hogy ez inkább érzelmi, mint kognitív kötődés. Az egyik olyan tényező, amely az érzelmi szál mellett szól, az a gyorsaság és hajlandóság, amellyel a kutyák más fajokkal jó viszonyt alakítanak ki.

hogyan szeret a kutya kötődés kutya kötődés rajong a kutya szeret a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink