hirdetés

Különösen bújós a kutyád? 8 gyakori ok a kedves szokás mögött

Ferenczi Deborah, 2022. június 15 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordulhatnak olyan időszakok, mikor a kutyusod hirtelen sokkal bújósabbá válik, mint az addigiakban. Ennek számos indoka lehet, többek között akár a gazdinak egy hosszabb távolléte, de az is elképzelhető, hogy az eltelt idő során sokkal szorosabb kötődés alakult ki a tulajdonos és az eb között.

hirdetés

Amennyiben azt figyelted meg, hogy a kutyusod az elmúlt időszakban sokkal bújósabb, mint korábban, akkor érdemes lehet megvizsgálnod, vajon mi állhat a változás hátterében. Az alábbiakban összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb indokot.

1. Hiányzol a kutyusnak

Az első és talán legkézenfekvőbb indok az lehet, hogy szimplán csak nagyon hiányozol kedvencednek, aki ezért megragad minden alkalmat arra, hogy a közeledben lehessen. Ez különösen igaz lehet olyan esetekre, mikor esetleg huzamosabb ideig voltál távol tőle vagy nem volt elegendő időd vele foglalkozni.

2. Unatkozik és így akarja felhívni magára a figyelmet

Szintén kiváltó indoka lehet a túlzott bújásnak az, ha a kutyád nagyon unatkozik, magányosnak érzi magát. Ugyanis ebben az esetben megpróbálhatja ilyen módon felhívni magára a figyelmet. Ilyenkor észreveheted, hogy bármennyire is ellenkezel, szinte már-már erőszakosan akar a közeledben lenni.

3. Lehet, hogy babát vársz

Meglepő indoka lehet a bújásnak az is, ha terhes vagy, ugyanis kismamák beszámolója szerint az ebek ilyenkor extra bújósok lesznek. Ennek az indoka, hogy képesek megérezni azt, hogy a gazdájuk várandós. Ilyenkor pedig hajlamosak extra figyelmet és szeretetet adni a gazdi számára, vagy várni azt.

4. Kellemetlenül érzi magát

Sok esetben akkor is megfigyelhető ez a mechanizmus a kutyák esetében, ha kellemetlenül érzik magukat, esetleg valamilyen jelenség vagy személy szorongást vált ki belőlük. Természetesen amennyiben ez a kiváltó oka az adott viselkedésnek, az könnyedén beazonosítható, ugyanis ilyenkor a kutyus meglehetősen félénken viselkedik, és felfedezhetőek rajta a szorongás jelei is. Ilyenkor azt akarja számodra üzenni, hogy a helyzet nem komfortos számára, és mielőbb szeretne onnan elmenni.

5. Stresszhelyzetben van

Szintén kiváltó ok lehet, ha a kutyusod nagyon fél valamitől. Ezt okozhatják a viharok, petárdák, esetleg a tűzijáték. Ilyenkor általánosan jellemző viselkedés, hogy gyorsan odabújnak a gazdájukhoz annak reményében, hogy biztonságot és szeretetet nyújt számukra az ijesztő külvilág elől. Ebbe a kategóriába tartozik az is, ha valamitől különösen feszült az állat.

6. Szeretetre vágyik

Elképzelhető, hogy a bújásnak kizárólag annyi az oka, hogy a kutyus szeretetre vágyik, és ezért keresi annyira a közelségedet. Az állatok számára legalább olyan fontos az érintés, a simogatás, a szeretet kifejezése, mint az emberek esetében egy szeretetkapcsolatban. Így jól teszed, hogy erre is hangsúlyt helyezel.

7. Betegséggel küzd

Abban az esetben, ha beteg a kutyusod, szintén jellemző, hogy hirtelen nagyon bújóssá válik. Ilyenkor védelemre, biztonságra, ápolásra vágyik, melyet a gazdi képes maximálisan megadni. Ám ha nagyon rossz az állat közérzete, esetleg kifejezetten gyenge, akkor nem elég a szeretgetés, érdemes mihamarabb állatorvoshoz fordulni.

8. Öregszik

Megfigyelhető, hogy az idősebb kutyusok sokkal jobban igénylik a gazdi közelségét, illetve az öleléseit, mint a fiatalabb társaik. Így amennyiben már idősebb a kutyusod, könnyedén lehet, hogy szimplán az öregedésével együtt járó jelenségről van szó.

Europa Event Center
2023. október 28.

A DOGZ konferencia hiánypótló a maga nemében: kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör, 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével.

Részletek
Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
További cikkeink

Keresés az oldalon