hirdetés

Miért marad meg egyes kutyáknak a jó illata fürdetés után, míg mások szinte azonnal szaglani kezdenek?

Hangai Lilla

2024. április 21 - Képek: Az Én Kutyám

Bár az még a legrendesebb ebekkel is megesik, hogy valami undiba lépnek vagy fekszenek, és emiatt szaglanak, tagadhatatlanul vannak olyan kutyák, akiknek szinte mindig van enyhébb vagy erősebb bukéjuk. Ez pedig általában egy okra vezethető vissza.

hirdetés

Elnézést a sarkos megfogalmazásért, reméljük, nem sértünk meg senkit, de ha mondjuk ki, rendszeresen büdös a kutya, annak feltehetően az az oka, hogy a bőrének a mikrobiomja, vagyis a bőrflórája nincs egyensúlyban. A következőkben azt is elmondjuk, mit tehetsz ennek fenntartása érdekében.

Ha sokat van vízben a kutya, a bőrének, szőrzetének ápolására is nagyobb figyelmet kell fordítani /Fotó: Az Én Kutyám

Mi az a bőrflóra?

Az emberek és a kutyák bőrének felületén is nyüzsögnek a mikroorganizmusok (legnagyobb részük baktérium), több milliárd, amelynek összetétele a testtájéktól függően változik. A kutyák bőrének mikrobiomja is kölcsönhatásban áll a külvilággal, fontos tényezői a kórokozókkal szembeni védelemnek, és segítik az immunrendszer működését is.

A kutyák bőrét emellett olajok is fedik, amelyek szintén úgy funkcionálnak, akár egy láthatatlan páncél. Nem csupán a szőrzet fényét biztosítják, de megakadályozzák a szennyeződések, allergének és baktériumok bejutását is a bőrbe. Ha azonban ez a védelem lemosódik a sok úszásnak vagy samponozásnak köszönhetően, akkor a bőr kiszárad, és a kórokozók egyenes utat nyernek a bőr mélyebb rétegeibe. Ennek eredményeképpen azok a baktériumok, amelyek egészséges számban voltak eddig jelen, elkezdenek ellenőrizhetetlenül szaporodni. Főleg, ha meleg, párás az idő, vagy a szőrzet nedves lesz. A nedves kutyaszag ezután pedig egyik pillanatról a másikra a kutya állandó szagává válik.

Készülj fel, a szagot tehát ezeknek a mikroorganizmusoknak a gázai okozzák, melyet szaporodás közben termelnek. Minél szagosabb az eb, annál több szaporodó mikroorganizmus ereget rajta. Hiába vagyunk elvileg felnőtt emberek, nem tagadjuk, van ebben valami elemien vicces. Komolyra fordítva azonban a szót, persze felelős újságíróként szeretnénk tanácsot adni azzal kapcsolatban is, mit tegyél és mit ne tegyél, hogy javíts a helyzeten.

Az önfeledt játék után néha elkerülhetetlen a fürdetés, de nem mindegy, hogyan és mivel teszed ezt /Fotó: Az Én Kutyám

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezt tedd és ne tedd, ha büdös a kutya

Ahogy már sejtheted, a kulcs ebben az esetben az egyensúly visszaállítása lesz a bőrön még aktív életmód mellett is.

Ne próbáld elfedni az illatokat parfümökkel, kölnikkel! Főleg ne olyanokkal, amelyek emberek számára készültek! Egyrészt nem fog sikerülni, másrészt ez stresszelheti az ebet, ami azt eredményezheti, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elfedje ezt az ismeretlen szagot azzal, hogy belefekszik valami büdibe.

Használj gyengéd, kifejezetten kutyák számára készült sampont. Még jobb, ha érzékeny (sensitive) változatot vásárolsz. Ebben gyengédebbek a felületaktív anyagok, amelyek a szennyeződések és az olaj feloldásához szükségesek, így nem távolítanak el minden olajat. Ha biztosra szeretnél menni, érdemes lehet kondicionálót is használni a fürdetés után, aminek nem csupán az a funkciója, hogy puhítsa a bundát, hanem hogy ápolja a bőrt is, ne hagyja kiszáradni. Amennyiben bizonytalan vagy, bátran kérd ki az állatorvos vagy a kutyakozmetikus véleményét.

Keress bőrérzékenységre és allergiára utaló figyelmeztető jeleket, mint például a lábnyalogatás, a vörös, gyulladt has és az irritált fülek. Az allergia és különböző gyulladások, betegségek gyakran súlyosbítják a megjelenő szagokat. Ha ilyen tünetekre leszel figyelmes, mindenképpen vidd el kedvencedet az állatorvoshoz!

Így csobban egy gyönyörű olasz vizsla

Fontos megjegyezni, hogy azt, hogy egy kutyának mennyire van kutyaszaga, a bőrön található faggyúmirigyek száma is befolyásolja. Számos olyan fajta létezik, melyek szőrzetének víz- és időjárásállónak kell lennie, így több olajat is termelnek. Ez teljesen normális. Ha szeretnél a témáról többet megtudni, valamint megismerni azokat a fajtákat, amelyeknek a legkevésbé van kutyaszaga, akkor kattints ide.

bőr bőrfertőzés bőrflóra büdös a kutya kutyaszag kutyaszag ellen miért

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink