hirdetés

Miért szeretik a kutyák a büdös dolgokat?

Szénási Szimonetta

2024. április 27 - Képek: Getty Images Hungary

Kedvenced is rajong a bűzös holmikért, sőt, bele is hempereg számodra gusztustalan dolgokba? Eláruljuk, nem ő az egyetlen eb; azt is elmondjuk, mi áll a viselkedés hátterében.

hirdetés

Haltetem, rothadó étel, lócitrom, macskapiszok – hogy csak néhányat említsünk azok közül, amikért a legtöbb eb odavan. De miért vonzó egy-egy büdös dolog a kutya számára? Jól sejted, köze van az ösztönökhöz.

Gyakori, hogy az ebek szagos dolgokba hempergőznek

Rejtőzködés és területjelölés, na meg az ízlés

Az egyik mögöttes ok, hogy kedvenced belehempergőzik az emberi orr számára undorító foltokba, hogy elfedje a szagát. Őseik, a farkasok is ezzel a módszerrel élnek, mielőtt vadászni indulnak. Az más kérdés, hogy Buksi valószínűleg ezt követően nem a préda után, hanem a zuhany alá indul…

A területjelöléshez is köze van a viselkedésnek; a kutyák dörgölőzéssel jelölik meg a saját határaikat. Ha egy idegen eb szagát érzik, ekképp írják azt felül.

Ami neked büdös, az kedvencednek lehet illatos

A harmadik oka a rajongásnak, hogy a nekünk büdös szag a kutya számára mennyei illat. El kell fogadni, hogy az ő ízlésük jelentősen eltér a mienktől ezen a téren. (Ugyanez fordítva is áll: ami számodra kellemes aroma, például egy samponé vagy parfümé, az az állatnak zavaró. Kedvencednek ezért válassz illatanyagmentes termékeket, és a holmijait se mosd illatos mosószerrel, illetve öblítőt se használj – főleg, mert ezek bőrirritációt is kiválthatnak nála.)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Veszélyeket is rejt a nyakatekert rajongás

Éppen e miatt az ízlésbeli különbség miatt nem irtóznak például a romlott ételektől, aminek a szaga az emberi orr számára azonnal figyelmeztető. Főleg az utcán ügyelj rá, hogy kedvenced nehogy felegyen olyan ételmaradékot, ami már megromlott, penészes. Ételmérgezés, gyomorártalmak és penészmérgezés lehet a következménye.

Más állatok ürülékétől is tartsd távol az ebet, ugyanis könnyen parazitafertőzést kaphat a piszoktól.

A hempergőzés mellett az is viszonylag gyakori, hogy a kutya megeszi a saját, a fajtatársai, vagy épp a macskák (és bizony az emberek) végtermékét. A jelenség neve koprofágia, és ez sem kevésbé veszélyes, mint a rothadó ételek elfogyasztása. A jelenségről, illetve okairól ebben a cikkben írtunk bővebben.

büdös a kutya farkas koprofágia miért ösztönök penész szaglás területjelölés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink