hirdetés

Tudtad, hogy a kutyák nem érzik a sós ízt? 7 érdekes tény kedvenced ízleléséről

Szénási Szimonetta

2022. október 5 - Képek: Getty Images Hungary

Gondos gazdiként biztosan neked is kulcsfontosságú, hogy mindig megfelelő tápértékű, emellett finom falatokkal etesd kedvencedet. De azt tudtad, hogy az ő ízérzékelése eltér a tiedtől? Az alábbi cikkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a kutyák ízleléséről.

hirdetés

A kutyák ízlelése merőben eltér az emberekétől. Így, ami neked a legfinomabb falat, az lehet, hogy kedvencednek semmilyen különösebb ízélményt nem ad. Megfordítva is igaz lehet a dolog, sőt vannak kifejezetten undorító dolgok, amik négylábúdat azonban teljes lázba hozzák.

1.) Nem érzik a sós ízt

Egyes tanulmányok szerint a kutyák nem érzik a sós ízeket. Meg tudják különböztetni az édeset, a keserűt, a savanyút és az úgynevezett umamit – az ötödikként számontartott alapíz, erőteljes, kellemes, többek között a sajtokban vagy paradicsomban is érezhető –, azonban a sósat nem. Ennek oka, hogy az ebeknek kevesebb az ízlelőbimbója, mint az embereknek.

2.) Az orrukkal is éreznek

Az embereknél is fontos szerepe van a szaglásnak az ízek élvezetében – gondolj csak arra, mikor meg vagy fázva, és semminek nem érzed az ízét –, azonban négylábúd esetében ez hatványozottan igaz. Az a szakirodalom számára is kérdőjeles, hogy a kutyák ízlelése kapcsán az ízlelőbimbók vagy a szaglás szerepe-e a nagyobb, de annyi bizonyos, hogy ha valaminek a szaga elrettentő az állat számára, azt biztosan nem fogja megenni.

A vizsgálatok során azt tapasztalták, hogy egyes, az emberek számára erőteljes ízekre sajátosan reagálnak, ami megerősíti, hogy az ízlelésük másként működik. Emellett olyan dolgokra is reagálnak, amelyek a gazdáik számára szagtalanok. Ebből az következik, hogy a szaglásunk is eltérő, az övék jelentősen jobb, mint a miénk.

3.) Okkal nyálaznak

Ahhoz, hogy valaminek érezd az ízét, a szilárd, folyékony vagy légnemű anyagnak fel kell oldódnia a nyálban. Mivel a kutyák ízlelése rosszabb, így több nyálra is van szükségük. Ez a nyáladzás gyakran szemmel is jól látható.

4.) Gyorsabb ízérzékelés

Bár az ebek ízérzékelése kevésbé fejlett, mégis gyorsabb, mint a gazdáiké. Míg az ember sokáig forgatja a szájában a finom falatot, hogy annak minden egyes aromáját kinyerje és kiélvezze, addig a blökik gyorsan eltüntetik még a kedvencüket is. Nem azért, mert nem eléggé kifinomultak, hanem mert rövidebb idő alatt képesek átélni a teljes ízélményt.

Arra azonban ügyelj, nehogy állatorvos legyen a nagy habzsolás vége! Ugyanis a túl gyorsan, rágás nélkül lenyelt táplálék felsértheti a nyelőcsövet, rosszabb esetben megakadhat, ami fulladást okozhat! Emellett az állatok gyakran visszaöklendezik a nem megfelelően megrágott ételt, a gyakori hányás, és a feljövő gyomorsav pedig szintén ártalmas a nyelőcsőnek.

5.) Nem csak az íz a fontos

A kutyák számára nem pusztán az étel íze, de az illata, a nedvességtartalma és a hőmérséklete is kulcsfontosságú az élvezeti érték szempontjából.

6.) Bizarr ízlés

Előfordul, hogy kutyusod furcsa dolgokat kíván meg. Ennek is megvan a szaknyelvi megnevezése: ezt hívják perverz étvágynak. Ebben az esetben a kutya gyakran pótolni szeretne valamilyen hiányzó ásványi anyagot. Más esetben valamilyen pszichés gond, például elhanyagoltság-érzet vagy unalom áll a háttérben. Ilyenkor nem ritka, hogy az eb követ kezd rágni, aminek súlyos egészségügyi következményei lehetnek, esetenként életveszélyes állapotba is kerülhet az állat, így nem szabad elhanyagolni a problémát!

Az ürülékevésnek (koprofágia) is nagy a szakirodalma. Ez a gusztustalan, ám nagyon gyakori jelenség is hordoz veszélyeket, hiszen kutyád számos fertőzést szedhet össze más állatok széklete által, így jobb mielőbb leszoktatni erről is.

7.) Megeszi azt is, ami veszélyes

Sajnos négylábúd nem olyan okos, hogy belássa, bizonyos ételek hiába finomak, veszélyesek rá nézve. Tipikus példa erre a csokoládé, amit a legtöbb kutya nagy élvezettel fogyaszt el, ha módja van rá, ám már egy kis mennyiség is komoly mérgezést okoz náluk! Éppen ezért felelős gazdaként neked kell tisztában lenned azzal, mit adhatsz, és mitől tiltsd hű társadat, megóvva ezzel az egészségét.

csokoládé étel etetés habzsolás koprofágia kutya érzékszervei kutya habzsol kutya ízlelése kutya szaglása mérgező ételek szaglás szaglászás tiltott ételek ürülékevés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!