hirdetés

Miért esznek kakit a kutyák? A szakértő szerint így szoktathatod le kedvencedet a gusztustalan viselkedésről

László Enikő

2022. április 22 - Forrás: Pippa Mattinson /Képek: Gabo, Getty Images Hungary

A kutyáknak bizony van néhány bizarr, sőt gusztustalan szokása, amik egy újdonsült gazdinak megdöbbentőek lehetnek. A következőben a szakértő ad tanácsot azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha kedvenced ürüléket eszik.

hirdetés

Pippa Mattinson legújabb könyvében, a Boldog kölyökkorban részletesen megismerteti az olvasót a kölyökkor rejtelmeivel. A kiskutya érkezésének előkészületeitől kezdve egészen az ürülékevésig és a furcsa szokásokig. A következő részletből kiderül, van-e okod az aggodalomra, ha kedvenced koprofág, és ad néhány tippet, hogyan szoktathatod le furcsa szokásáról kutyádat.

Székletevés

„Az újdonsült gazdik néha megbotránkozva veszik észre, hogy a gyönyörű kiskutyájuk megkedvelte a saját székletét. A székletevés, más néven koprofágia olyan gyakori a kölyökkutyák között, hogy a tapasztalt tenyésztők végül is normálisnak tartják. Ez persze mit sem segít rajtad, ha a kedvenced szeret belakmározni. Sőt, nemcsak a saját ebédjének újrahasznosításáért lelkesedhet, akár más kutyák piszkába is szívesen belekóstolhat.

Miért csinálják?

Nem tudjuk biztosan, hogy egyes kutyák miért eszik meg a saját vagy a fajtársaik ürülékét, a válaszról azonban számos elképzelés született már. Az egyik lehetséges ok természetesen az, hogy ízlik nekik. A másik, hogy az elfogyasztott táplálék salakanyagának újrahasznosításával igyekszenek az utolsó cseppig felhasználni annak minden tápanyagát.

Dr. Benjamin Hart állatorvos készített egy tanulmányt erről a lebilincselő témáról, amit az American Veterinary Society of Animal Behaviour 2012-es évenkénti ülésén prezentált. A vizsgálatai alapján a kutyák jelentős hányada (tizenhat százaléka) súlyos kakievő. Az eredmények arról is árulkodnak, hogy érdekes módon a nőstények hajlamosabbak az ürülék fogyasztására, mint a hímek. Ez egybecseng a saját tapasztalataimmal. Fajtabeli különbségek is vannak. A kutatásban részt vevő uszkárok közül például egy sem evett székletet, a border collie-k harmincnyolc százaléka viszont igen. Úgy vettem észre, hogy a dolog a labradoroknál szintén elterjedt szokás.

Azt viszont tudjuk, hogy a koprofágia jelensége nem csupán az éhező, keveset mozgatott, unatkozó vagy egyéb módon elhanyagolt kutyákra korlátozódik. A gazdájuk szégyenére még a legjobban tartott ebek is beléphetnek a koprofágiás közösségbe.

Lehet tőle baja?

Miután kiszörnyülködted magad a kölyökkutyád új viselkedése kapcsán, elkezdhetsz aggódni, hogy esetleg megbetegítheti magát azzal. Végül is mind tudjuk, hogy a széklet tele van kórokozókkal. Úgy tűnik azonban, hogy a koprofágia sem a kölyök, sem a felnőtt kutyák esetében nem jelent veszélyt.

Most, hogy tudod, a kölyökkutyád nem szenved lelki nehézségtől, és aligha lesz rosszul a legújabb hóbortjától, a következő kérdésed az lehet, hogy hogyan szoktatom le erről? És ez a trükkös rész.

Hogyan szoktassuk le?

Attól tartok, nincs egy egyenes, gyors és fájdalommentes út, ami mindenki esetében végigjárható. Néhányan azt állítják, hogy a kutyájuk étrendjének bővítésével vagy szűkítésével teljes sikert értek el a koprofágia megszüntetésében. Ezt nemsokára bővebben kifejtem. A legtöbben azzal érik el a legjobb eredményt, ha egyszerre tartják kézben a viselkedést és vetnek be bizonyos intézkedéseket. Ezek az alábbiak.

  • A kísértés megszüntetése
  • Az éhes kutya felügyelése
  • Viselkedéstréning

A kísértés megszüntetése

Sok kutya megtapasztalja a koprofágiát időről időre. Ez a szokás nagyobb valószínűséggel jön létre, ha az állat ki van téve a kísértésnek. Talán egyértelmű, de a kedvenced kevésbé végzi koprofágiás tevékenységét, amennyiben igazán elszánt vagy az ürüléke azonnali feltakarítását illetően. Egy kölyökkutyára jellemzőbb lesz a kakievéssel való kísérletezés, ha hosszabb ideig felügyelet nélkül szabadon hagyják a kertben. A dolog valószínűleg tetszeni fog neki, és később ismét vágyik majd az élményre. Minél kisebb helye van odakint, annál valószínűbb, hogy kapcsolatba kerül a saját székletével, tehát ez is egy befolyásoló tényező lehet. A szokás maradéktalan eltörléséhez olykor elég, ha kötelességtudóan feltakarítasz a kiskutyád után.

Az éhes kutya felügyelése

Bár semmi nem utal arra, hogy a kakievő kutyákat rosszul etetnék, úgy veszem észre, hogy az ilyen hajlamú ebek nagyobb valószínűséggel csinálják a dolgot üres hassal és kevésbé van kedvük hozzá, amikor nem éhesek. Ha akkor koncentrálod minden figyelmed, amikor a kölyökkutyád éhes, például a reggelizés előtti első útja során, az hasznosabb lehet, mintha egész nap próbálnál rá figyelni. A kiskutya felügyelése amellett, hogy ne falja fel a saját bélsarát, azért is fontos, mert így lehetőség nyílik a viselkedésváltoztatás programjának megkezdésére.

Viselkedéstréning

A kölyökkutyád szörnyű szokását úgy változtathatod meg, hogy felkínálsz neki egy értékesebb jutalmat azért, ha figyelmen kívül hagyja azt, amihez éppen készül hozzásegíteni magát. Ehhez egy trillázó és kellemes jelzésre lesz szükséged, amit egy igazán fantasztikus jutalomhoz kapcsolsz. Ezt a jutalmat a kutyád viselkedésének változásakor kitörő örömmel adod neki. Nézzük meg mindezt közelebbről.

A kölyökkutyád megtanítása arra, hogy hagyja a kakit a földön

A téma talán nem valami kellemes, de ezeket a dolgokat ki kell mondani. Egy kutya képzése jóval sikeresebb, ha azt tanítjuk neki, amit szeretnénk, hogy csináljon, és nem azt, hogy valamit ne csináljon.

A ne edd meg az ürüléket egy negatív cél. Ha arra gondolunk, hogy ne, hajlamosak vagyunk módokat keresni a kutya megbüntetésére, amikor olyasmit csinál, amit nem szeretnénk. A legtöbb esetben nem fogod cselekvés közben rajtakapni az állatot. Így a viselkedéséért cserébe hozzájut egy kellemes kis időszakonként érkező megerősítőhöz (a finom nasihoz).

Amit szeretnénk, hogy a kölyök csináljon, az a kaki otthagyása, és némi erőbefektetés, valamint pár nagyszerű jutalom árán ezt meg is taníthatjuk neki. Mutatom, hogyan.

Első lépés

Válassz ki egy jelzést. Ez bármi lehet, amit csak szeretnél. Egy véletlenszerű szó, úgy mint a hurrá vagy a nagyszerű, megteszi. Olyasmit keress, ami örömtelien cseng, mivel amikor meglátod, hogy a kutyád befalja azt, ami épp kijött a hátsó feléből, a természetes reakciód az lesz, hogy meg akarod fojtani őt. Egy kellemes, vidám szó segít a nyugalmad megőrzésében.

Második lépés

Kapcsold a jelzésedet néhány csodálatos jutalomhoz — sült csirkéhez, májas hurkához, sajtkockákhoz, bármihez, amiért a kutyád odavan. Egyelőre még ne próbáld vele megszakíttatni a kakievést. Egy nap többször mondd, hogy hurrá, a legkedvesebb vidám hangodon, és dobd oda az ebnek az ínycsiklandozó jutalmát.

Harmadik lépés

Várj, amíg észreveszed, hogy a kutyád ürüléket eszik, vagy ami még jobb, éppen arra készül, és add ki a vidám jelzésed: hurrá! Figyelem: eleinte amikor így teszel, az eb még befalhatja a kakit, és utána indulhat a jutalmáért. Ne ess kétségbe. Ez azért van, mert arra számít, hogy vagy mérges leszel a dolog miatt, vagy megpróbálod elvenni tőle azt. Ne menj a széklet közelébe! És ne dorgáld a kedvenced. Csak a szokásos módon jutalmazd őt.

A harmadik lépés néhány ismétlése után feltűnhet, hogy a kutya érintetlenül hagyja a székletet, és helyette hozzád siet a jutalmáért. Ez nem fog működni, ha zsugorin jutalmazod őt, vagy ha legutóbb nem adtál neki semmit, mert előbb betömte a kakit, és csak utána jött.

Megjegyzés: néhány esetben átmenetileg fennállhat, hogy a kutya a jelzésed hallatán a szájába veszi a kakit, és magával viszi azt. Ki fogja köpni, ha a jutalom elég értékes. Hajítsd arrébb magadtól a falatot, így a kedvenced nem látja majd, amikor összeszeded az ürüléket.”

Ha érdekel, hogyan teheted boldoggá és kiegyensúlyozottá kutyád életét, ez az ajánló neked szól:

furcsa viselkedés kakievés könyvajánló koprofágia kutya ürüléket eszik kutya viselkedése miért rossz szokások ürülékevés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink