hirdetés

Kutyád szeret a WC-ből inni? Nemcsak gusztustalan, de veszélyes is lehet számára

László Enikő

2022. március 21 - Képek: Getty Images Hungary

Ha furcsa kutyaviselkedésről van szó, a vécéből való ivás gyakran a lista elején szerepel. De vajon mennyire veszélytelen ez a gusztustalan szokás?

hirdetés

Csinál valaha olyan dolgokat a kutyád, amitől irtózol? A WC-ből való ivás gyakori viselkedés az ebeknél, ettől pedig érthető módon meglehetősen undorodnak a gazdik. De bár furcsának tűnik számunkra, a kutyáknak jó okuk van rá, hogy miért teszik ezt.

A kistestű kutyák méretükből adódóan szerencsére nem tudnak a vécéből inni.

Miért vonzza a házi kedvenceket a WC?

Az a tény, hogy a vécében folyik a víz, sokat elárul kedvenced ösztönös természetéről, hogy folyó vizet keressen a vadonban. Dr. Jennifer Coates állatorvos szerint a folyóvíz általában egészségesebb választás, mint az állóvíz természetes környezetben. „Talán néhány házi kedvencünk ösztönösen vonzódik a folyóvízhez, és ezért vonzza őket az otthonunkban zubogó víz” – mondja. Például ezért isznak a macskák is szívesebben a konyhai csapból. A kutyák azonban nehezen tornázzák fel oda magukat, így a WC jobb megoldásnak bizonyul. Sok eb szeret a kerti locsolóból inni, ez a viselkedés is visszavezethető az ősi ösztönre. Más állatorvos szintén az ösztönökre vezeti vissza a furcsa szokást, de ő inkább arra gondol, hogy az ebek ösztönösen szeretnek víz és élelem után kutatni. Ezért turkálnak a szemétben és ezért isznak a toalettből.

„Elképzelhető, hogy egyes háziállatok jobban szeretik a fürdőszoba viszonylagos magányát. Ha a vizestálkájuk egy zűrzavaros, központi helyen van, előfordulhat, hogy nem érzik jól magukat a lakás ezen pontján” – mondja. De persze az is lehetséges, hogy kedvenced táljából kifogyott a víz, vagy túlságosan felmelegedett, ezért fanyalodik a toalettre.

Valósak a WC-ből való ivás veszélyei?

A veszély bizony valós, ezért az állatorvosok semmi esetre sem javasolják a gazdiknak, hogy engedjék kedvenceiket a vécéből inni. Ha a WC nincs gyakran takarítva, kutyád E.coli fertőzést kaphat, ugyanis az ürülék számos különböző baktériumot tartalmaz. De ily módon az ember giardiával is megfertőzheti kedvencét. A kemoterápián részt vett gazdik pedig székletükkel és vizeletükkel mérgező vegyi anyagokat is leadhatnak. Bár az ilyen expozíció esélye kicsi a kutyára nézve, mégis fennáll annak a lehetősége, hogy megtörténjen.

De nem csak a ritka WC-takarítás lehet a gond, hanem a sűrű is. Ugyanis azáltal az eb a különböző vegyszereket juttatja szervezetébe, amivel a vécé fertőtlenítve volt. Sokan használnak akaszthatós WC-tisztítót, ami folyamatosan adagolódik a vízbe. A kutyákra nézve ez akár halálos is lehet.

Hogyan veheted rá a kutyádat, hogy abbahagyja ezt a viselkedést?

A kézenfekvő válasz az, hogy tartsd lehajtva a WC tetejét vagy zárva a fürdőszoba ajtaját. De ezeken kívül van még néhány dolog, amit megtehetsz. A trükk az, hogy a vizesedényét vonzóbbá tedd, mint a hideg WC-vizet. Tartsd frissen és hűvösen úgy, hogy naponta legalább kétszer cseréld, és a forró nyári napokon adj hozzá néhány jégkockát. Ha a kutya ekkor is a toalettre igyekszik, kipróbálhatsz egy kutya-szökőkutat, amely keringetéssel frissen tartja a vizet.

kutya viselkedése kutya wc-ből iszik ösztönök wc-ből ivás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!