hirdetés

Miért fontos, hogy kutyád csak tiszta vízben ússzon? Ezek a betegségek terjednek vízben

László Enikő

2021. július 26

A nyári forróságban üdítő elfoglaltság a kutyák számára is a vízben pancsolás. Azonban ennek is megvannak a maga veszélyei, hiszen egyáltalán nem mindegy, milyen helyen történik a fürdőzés.

hirdetés

A víz nem csak a fulladás miatt lehet veszélyes a kutyák számára. Fontos, hogy ne engedd kedvencedet olyan helyen úszni, ahol te magad sem mártóznál meg szívesen. Ugyanis a vízben számos betegség fenyegeti négylábú társadat. Mutatjuk, milyen fertőzésekre, intő jelekre figyelj.

Leptospirózis

Ez a betegség a világon az egyik legelterjedtebb, állatról emberre terjedő fertőzés. Leggyakrabban a meleg állóvizekben fordul elő, és súlyos hasmenést, hányást, magas lázat, sárgaságot és akár anorexiát is okozhat. A fertőzés nagy mértékben károsítja a vesét és a májat. A legtöbb kombinált oltás magában foglalja a leptospirózis elleni védelmet, így feltétlen ajánlott a vakcinát beadatni kedvencednek. Leggyakrabban a patkányok ürülékével kerül állataink, életterünk közelébe, ezért a szemét igen nagy veszélyforrás. A vízben lévő baktériumnak nincsenek szemmel látható jelei. Ezért is fontos, hogy semmi esetre se engedd, hogy kutyád bármilyen, nem általad adott vízből (például pocsolyából vagy tóból) igyon.

Fülgyulladás

Úszás során a kutya fülébe kerülhet víz, ami főleg a lógó fülű ebek esetében komoly gyulladást okozhat. Pancsolás után ügyelj arra, hogy szárazra töröld kedvenced füleit, ezzel jelentősen csökkentve a gyulladás veszélyét.

Giardiasis

A Giardia intestinalis nevű parazita általában vízben vagy állati ürülékben fordul elő, és súlyos bélfertőzést, hányást, hasmenést okoz. Rendkívül nehéz kiirtani, még a klórozott víz sem pusztítja el ezt az egysejtűt. Általában a kölyköknél vagy az idősebb, gyengébb immunrendszerű ebeknél okoz komoly gondot.

Kokcidia

A kokcidia egy algás állóvizekben megjelenő baktérium, ami a szervezetbe jutva súlyos hányást, hasmenést okoz. Szerencsére jelenlétének látható jele van, így semmi esetre se engedd kedvencedet olyan helyen úszni, ahol a víz felszínén algák találhatóak.

Cianobaktérium

A víz felszínén úszó kékeszöld, habos alga egy másik kórokozó jelenlétét is jelezheti, a cianobaktériumét. Kék algának is nevezik, azonban nevel ellenére ez egy olyan baktérium, ami a kutyáknál idegméreghez hasonló hatást vált ki. Már kis mennyiségben is rendkívül veszélyes, ugyanis bőrirritációt, hasmenést, bénulást vagy akár halált is okozhat. A nyári forróság kedvez a számára, és igen gyorsan szaporodik általa. Semmi esetre se engedd kutyádat, hogy ússzon vagy igyon ilyen vízből!

Pythiosis

A Pythiosis vízben terjedő trópusi betegség, ami sajnos könnyen lehet halálos végkimenetelű. Szerencsére rendkívül ritka, így igen kicsi a valószínűsége, hogy kutyádat ez a veszély fenyegeti. A betegség fekélyes csomókat vált ki a kutya bőrén, de akár a tüdőben, belekben, csontokban, ritka esetekben a nyelőcsőben is okozhat károkat.

Ha úszás után kutyád furcsa tüneteket produkál, az intő jel. Minél előbb vidd állatorvoshoz, akinek azt is mondd el, hogy hol úszott korábban kedvenced.

(Képek: Getty Images Hungary)

alga betegség tünetei fertőzés kutya a vízben kutya betegségei leptospirózis kutya nyár nyári veszélyek úszás vízben terjedő betegségek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink