hirdetés

Számos dolog kiválthatja, a tünetek viszont csak későn jelentkeznek: a kutyák veseproblémái

László Enikő

2021. május 19

A vese megbetegedése nagyon súlyos probléma a házi kedvencek körében. A tünetek gyakran későn jelentkeznek, ezért rendkívül fontos a korai felismerés. Dr. Barbara Zacharewiczt kérdeztük a kutyák veseproblémáiról.

hirdetés

A vese megbetegedését nagyon fontos megelőzni, hiszen akár végzetes is lehet. Emellett a tünetek gyakran csak akkor jelentkeznek, amikor már késő. Az efféle problémák sajnos egyre többször fordulnak elő a kutyák körében is. Kiváltó ok lehet például a fogkő, de kullancsok által terjesztett betegség vagy mérgezés is okozhat veseproblémát. Állatorvost kérdeztük a témával kapcsolatban.

Dr. Barbara Zacharewicz /Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

Mennyire gyakori probléma a kutyáknál a veseelégtelenség?

Kutatások szerint az idült vesebetegség a kutyák körülbelül 3%-át érinti. A probléma leginkább idősebb ebeknél fordul elő. A vese betegsége azonban gyakran másodlagos probléma lehet, más problémákkal társulva, akár tünetként is jelentkezhet. Például magas vérnyomás, fertőzések, szívbetegség is kísérheti. Az akut esetek gyakoriságáról éppen ezért nincsenek statisztikák.

Milyen betegségek lehetnek ezek?

Sok minden lehet. Először is veleszületett, genetikai probléma állhat a háttérben, ilyen például a vesediszplázia vagy a glomerulopathia (veseszövet-gyulladás). De a veseprobléma lehet egy másodlagos betegség is egy már kialakult endokrinológiai kórnál, ilyen lehet például a Cushing-szindróma. Fertőző betegségek következtében is kialakulhat, például leptospirózis vagy kullancsok által terjesztett betegségek, babézia, anaplazmózis vagy Lyme-kór (Borrelia) miatt is. A különböző baktériumok tápanyagellátási zavart okozhatnak, ennek következtében akár hypoxia is kialakulhat. Ebben az esetben a vese nem kap elég oxigént és károsodik. Másodlagos problémáként általában mérgezés (például fagyálló) miatt alakul ki vesebetegség.

Milyen óvintézkedéseket tehetnek a gazdák a probléma megelőzésére?

A korai diagnosztika és a rendszeres szűrés nagyon fontos. Ilyenkor megvizsgáljuk a kutyák vizeletét, annak fehérjeszintjét, illetve az eb vérképét. Ultrahang használata is szükséges, mert előfordulhat, hogy csak így mutatható ki valamiféle elváltozás. Ezeket a teszteket célszerű évente egy alkalommal elvégeztetni. Fontos a kullancs elleni megfelelő védekezés, illetve leptospirózis ellen oltás is kérhető. Védekezhetünk cseppekkel, tablettákkal is, de a rendszeres kivizsgálás és a jó minőségű táplálás is nagyon fontos tényező.

Honnan veheti észre a gazda, ha baj van, milyen tünetekkel jár a betegség?

A tünetek sokszor csak nagyon későn jelentkeznek. Általában letargia, csökkent étvágy, fogyás formájában mutatkoznak meg, de néha hányás is előfordulhat. Idült vesebetegségnél a testkompenzáció lehetősége igen nagy, egy ideig jól alkalmazkodik a szervezet a magas karbamid- vagy kreatininszinthez. Akut veseelégtelenségnél a kutya állapota 1-2 nap alatt gyorsan romolhat, ekkor a kreatininszint igen magas lehet. Ez az érték idült esetben is előfordulhat, de akkor viszonylag jobban viselik az állatok.

Az idősebb életkor vagy a kutya fajtája befolyásolhatja a veseproblémára való hajlamot?

Idült vesebetegség sok idősebb kutyáknál fordul elő. Ekkor gyakran szívbetegséggel társul. Minden fajtánál előfordulhat a probléma, de vesediszplázia golden retrievereknél, schnauzereknél, si-cuknál, boxereknél, csau csauknál alakul ki leggyakrabban. A glomeruláris betegségek általában cocker spánieleket, rottweilereket, dalmatákat, beagle-ket és bullterriereket érintenek. Az amyloidosis nagyon súlyos betegség, és leggyakrabban a shar peieknél, esetleg beagle-knél fordul elő. A fanconi-szindróma pedig a basenjik jellegzetes problémája. Emellett létezik a berni pásztorkutyához és a bullterrierhez köthetően is glomerulopathia.

Hogyan kezelhető a probléma, mennyire lehet kordában tartani a betegséget?

A betegség előrehaladottságától függ, mennyire lehet stabil szinten tartani a problémát. Gyógyszerekkel, rendszeres kivizsgálásokkal és megfelelő diétával kordában tartható a betegség. Azonban nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát, hiszen súlyos, előrehaladott esetben akár halálos is lehet. Az idült vesebetegségnek négy stádiumát határozzuk meg. Az első szakaszban csak a megfelelő táplálásra és rendszeres vizsgálatokra, ellenőrzésekre van szükség. A második, harmadik szakaszban már másodlagos problémák is kialakulhatnak, ilyen lehet a magas vérnyomás, a magas fehérjeszint a vizeletben. Ezeket természetesen szintén szükséges kezelni. Ekkor már gyakoribb ellenőrzések szükségesek, amik minden harmadik hónapban esedékesek. A harmadik, inkább negyedik stádiumban már havi rendszerességgel szükséges a kivizsgálás, ekkor már gyógyszeres kezelést, esetleg infúziót, dialízist is alkalmazunk (csak akut vesebetegség esetében).

Milyen diéta javasolt a veseproblémás kutyáknak?

Elsősorban diétás táp ajánlott számukra, ami fehérje- és foszfátszegény. Ugyanis a vesebetegséggel küzdő kutyákat nem szabad fehérjegazdag eledellel etetni. Főzni is lehet nekik, illetve maradhatnak a Barf etetésnél is. Ebben az esetben azonban nagyon fontos, hogy dietetikus állítson össze a kutya számára egy egyéni étrendet. Emellett a fehérje minősége is fontos tényező.

(Képek: Getty Images Hungary, Berecz Valter/kepszerk.hu)

állatorvos betegség tünetei interjú kutya betegségei megelőzés vesebetegség veseelégtelenség veseprobléma

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!