hirdetés

Miért eszik földet a kutya? Meglepőbb oka van, mint hinnéd!

Buzgó Csilla

2021. március 1

Nem vagy egyedül, ha kedvenced rendszeresen hozzásegíti magát egy-egy adag “ízletes” földmorzsalékhoz. Mutatjuk, mi állhat ennek a szokásnak a hátterében.

hirdetés

Gyerekként néhányszor talán te is úgy vélted, hogy a sár vagy a homok kulináris élvezetet nyújt, épp ezért marékkal tömted azt a szádba anyukád legnagyobb bosszúságára. Nos, ez lehet, hogy nem a legmegfelelőbb táplálék volt számodra akkoriban, a kutyák számára viszont alkalmasint előnyökkel is kecsegtethet.

Mi az oka a földhabzsolásnak?

Az ebek földfogyasztását számos rendellenesség kiválthatja, épp ezért nem szabad félvállról venni.

Tápanyaghiány

Ugyan a talaj sok fertőzés melegágya lehet, elvitathatatlan, hogy számos hasznos tápanyagot is tartalmaz. A kutyus olyan vitaminokat és ásványi anyagokat próbálhat bevinni általa a szervezetébe, amelyeket a nem megfelelő táplálás vagy valamilyen felszívódási zavar következtében nem kap meg.

A földben emellett hasznos probiotikumok is megtalálhatóak, ezekre is ácsingózhat a hiányállapottól szenvedő állat.

Természetesen az is lehetséges, hogy nincs komoly baj, csak az adott földkupac mélyén valamilyen finom falat vagy kidobott étel rejtőzik, amit az eb szeretne megkaparintani.

Mentális zavar

Unalom, obszesszív-kompulzív zavar, vagy kölykök esetén az orális fixációval társuló felfedezési vágy is vezethet földevéshez. Ha az eb egész nap otthon kuksol, és nincs semmi, ami lefoglalná őt mentálisan, fizikálisan, ilyesfajta pótcselekvések által próbálhatja magát feldobni, belső feszültségét levezeni.

Ezért fontos a rendszeres játék, az idomítás, a feladatok biztosítása a kutya számára, különben előfordulhat, hogy még a földhabzsolásnál is veszélyesebb szokásokat kezd felvenni.

Krónikus betegség

A fentebb említett hiányállapotokat okozhatja például pajzsmirigy-alulműködés vagy IBD, azaz gyulladásos bélbetegség, bélférgesség, esetleg fekélyesedés.
Vérszegénységet eredményezhetnek a vérző tumorok, a vérszívó élősködők, az autoimmun zavarok vagy a krónikus vesebetegségek.

A földevés által ilyenkor a kutya saját magán szeretne segíteni azzal, hogy ösztönösen olyan helyen keresgél, ahol fellelhetőek a normál testműködéshez szükséges anyagok.

Emésztési probléma

Ugyan a legtöbb kutyus füvet rágcsál, ha felkavarodik a gyomra, előfordul, hogy egyesek felismerik a föld potenciális tisztító, méregtelenítő hatásait, ezért fogyasztják azt. Nem csak az emberek, az ebek számára is jótékony hatásokkal bírhat a toxinok, élősködők és nehézfémek kivezetésére alkalmas ehető agyag.

Ez a negatív iontöltésű ásványkomplex segíti a méreganyagok ürülését a szervezetből.

Mi a teendő, ha észreveszed kutyádon ezt a szokást?

Az első lépés mindenképpen az állatorvos felkeresése legyen! Ha nem talál semmilyen komoly elváltozást, és tényleg csak a diéta megreformálására lesz szükség, kérd ki a véleményét a talaj alapú probiotikumok és a természetes tisztító agyag, valamint a vitamin- és ásványianyag-komplexek használatával kapcsolatban! Ezek hasznosak lehetnek kedvenced egészségmegőrzése céljából.

(Képek: Getty Images Hungary)

emésztés földevés kutya földet eszik kutya virágföldet eszik tápanyaghiány unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink