hirdetés

Miért eszi meg a kutya a macskaürüléket? Téves elképzelés kering róla

Szénási Szimonetta

2024. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Sokan úgy gondolják, a kutyák valamilyen hiánybetegség miatt esznek ürüléket, esetleg a szaga vonzza őket. Ám ennél sokkal összetettebb a viselkedés magyarázata.

hirdetés

Főként azok a gazdik tudnának mesélni a zavaró szokásról, akik cicát is tartanak, pláne, ha mindkét jószág benti. Ilyenkor előfordul, hogy a kutya az alomból fogyasztja el a macskaürüléket. Bosszantó és undorító is egyúttal, ám tudnod kell, hogy több oka is lehet ennek a szokásnak. Ráadásul ha rosszul értelmezed, néha komoly probléma felett siklik el a figyelmed.

A kutyák és a macskák együttélése szülhet furcsa helyzeteket.

Koprofágia

A végtermék elfogyasztását szakszóval koprofágiának nevezik. Nemcsak más állatok, de a saját ürülékét is elfogyaszthatja az eb.

Mint a PetMD állategészségügyi szakoldal is kitér rá, ez bizonyos esetekben normális: az anyakutya kicsinyei gondozása közben nyalogatással ingerli őket dolguk elvégzésére, majd a tisztogatás részeként el is fogyasztja a salakot.

Ezzel egyúttal ösztönzi is őket erre a szokásra. Ugyanis a kölykök bélrendszerében még nincsenek jelen az emésztéshez szükséges baktériumok, amiket így tudnak bejuttatni a szervezetükbe. Ám később már nem ez a fő motivációja kedvencednek.

Miért csinálhatja?

Amikor négylábúd elkezd rájárni a cica toalettjére, annak általában két kategóriába sorolható a magyarázata.

Viselkedésbeli problémák

A kutya azért eszi meg a macskaürüléket, mert ez egyfajta szokássá vált. Tehát viselkedésbeli magyarázata van. Az ebek gyakran unalmukban kezdenek ilyesfajta hóbortokba, így érdemes átgondolnod, elég mozgást és figyelmet biztosítasz-e a számára. Kölyköknél a világ felfedezésének részeként is megjelenhet, és bizony sok jószág szó szerint rákap az ízére. Emiatt nagyon nehéz lenevelni őket róla.

Az unalom mellett a stressz is gyakran vezet koprofágiához, és érdekes módon a büntetés is. Ha leszidod a kutyádat, amiért a házba (vagy rossz helyre) piszkított, az arra sarkalhatja, hogy a jövőben elrejtse a „nyomait”. Ha pedig rákap a saját piszkának elfogyasztására, az könnyen kiterjedhet az alomtálca tartalmára is. (Többek között emiatt is fontos a megfelelő nevelési módszer és a következetesség.)

Az unalom, a stressz és a félelem is lehetnek kiváltó okok.

Egészségügyi okok

Bár ritkábban, de megesik, hogy valamilyen orvosi probléma húzódik meg a viselkedés hátterében.

Az egyik lehet az alultápláltság, és az amiatt kialakuló tápanyaghiány. A szakemberek szerint gyakoribb a rosszul összeállított házi koszton, valamint az olcsóbb, nem minőségi eledelen tartott állatoknál.

Ezen kívül bélparazita-fertőzés, hormonális zavarok, endokrin betegségek is vezethetnek ahhoz, hogy a kutya elkezd elfogyasztani a macskaürüléket. Idősebb ezeknél pedig kognitív problémákra is lehet gyanakodni.

Mindenképp lássa orvos a kutyát!

Mindezek miatt mindenképp javaslunk egy látogatást az állatorvosnál, hogy ki tudja zárni a felsorolt okokat. Ezen felül a viselkedési gondokkal kapcsolatban is jó tanácsokkal szolgálhat.

Megbetegedhet-e a kutya a macskapiszoktól?

Sajnos fennáll a veszélye, hogy bélférgek vagy baktériumok jutnak a szervezetébe (leginkább idegen vagy kijárós cicák esetében.) Amennyiben pedig a macska gyógyszert szed, annak maradványai is panaszokat okozhatnak.

Rád is veszélyes!

A macskaürüléket fogyasztó kutya puszijai a gazdira is veszélyt jelentenek, ahogy a tárgyak, például az asztal nyalogatása is.

Mit tehetsz ellene?

Az egészségügyi problémák kizárása után érdemes nagy türelemmel felvértezve nekiállni a rossz szokásról való lenevelésnek. Valószínűleg hosszabb időt vesz majd igénybe. Lehet, hogy ebben szakemberi segítségre is szükséged lesz.

Ami biztos, hogy a macskaalmot a lehető leghamarabb ki kell tisztítani,  és a kertben is össze kell szedni a kupacokat.

Az alom elkerítése is segíthet, természetesen úgy, hogy a macska hozzáférjen. A kisgyerekek számára készült biztonsági rácsok beválhatnak e célra.

Hallottál már a picáról? Sok kutya eszik meg fogyasztásra alkalmatlan holmikat, amik aztán súlyos, akár életveszélyes állapothoz vezethetnek. A jelenség okairól részletesebben ide kattintva tájékozódhatsz.

hormonális probléma koprofágia kutya és macska pica stresszes a kutya unalom

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!