hirdetés

12 jel, ami megmutatja, hogy kutyád boldog melletted

Ferenczi Deborah

2022. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartáshoz szükség van bizonyos fokú pszichológiai ismeretekre. Ahhoz, hogy értsd kutyádat, értelmezned kell testbeszédét, azokat a jeleket, amelyeket küld irányodba. Annak ellenére, hogy nem tudunk minden egyes gesztust vagy mozdulatot megmagyarázni, most mégis segítünk megérteni azokat, melyek arra utalnak, hogy kedvenced boldog és elégedett.

hirdetés

Természetesen minden állat más és más, másképpen kommunikál, mégis vannak olyan tipikus magatartások, cselekedetek, melyek minden ebnél ugyanazt szimbolizálják. Íme a jelek, melyek arra utalnak, hogy kedvenced boldog, és ami legalább ilyen fontos, egészséges.

1. Tiszta szemek

Beth Mullen, a Washington Humane Society viselkedési és képzési igazgatója szerint a boldog kutyáknak nyugodt szeme és tiszta tekintete van. Gyakran pislognak, és lágy a tekintetük. A beszűkült szemek és a kemény nézés ezzel szemben agressziót jelezhet. Míg a tágra nyílt szemek, különösen, ha fehérek, azt jelenthetik, hogy a kutya megijedt.

2. Nyugodt fülek

Dr. Rachel Barrack, a New York-i állat specialistája szerint a fülek formája ugyan fajtánként eltérő, de általában a boldog kutyák nyugodtan, lazán tartják. Ha az eb füle hátra van szorítva, az félelem vagy agresszió jele lehet. Az előreszegezett fülek pedig gyakran azt jelzik, hogy a kutyát érdekli valami, ami körülötte történik.

3. Mosoly

Dr. Georgette Wilson, a DVM tudományos igazgatója szerint a boldog kutyák mosolyognak. A száj nyitva van, és bár néhány fog látható, az állat nem fedi fel azokat, és nem görbíti hátra ajkát agresszív módon. A nyitott szájú lihegést nem szabad összetéveszteni a mosolygással, mivel ez arra utalhat, hogy a kutya stresszes vagy túlmelegedett.

4. Nyugodt test

Tonya Wilhelm kutyakiképző szakember és számos könyv szerzője szerint az egyik leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsuk, boldog-e a kutya, ha megnézzük, hogyan tartja magát. A laza, puha test általában azt jelenti, hogy az állat boldog és egészséges. Ha egy eb tartása feszült, feszes vagy merev, akkor kevésbé érzi magát kényelmesen.

5. A farok mozgása

A boldog kutyák úgy csóválják a farkukat, hogy az egész testük mozog közben. Ha a farok mereven csóvál, de nem rázza meg a test többi részét, akkor előfordulhat, hogy a kutyád éber, és felméri az új helyzetet, esetleg a vadászösztöne ébredt fel benne.

6. Magasba emelt hátsó

Általánosságban elmondható, hogy egy boldog kutya felemeli a farkát. Ellenben ha túl magasra tartja, akkor lehet, hogy izgatott vagy túlzottan stimulált. A test alá szorult farok pedig a félelem erős jele.

7. Az állandó rágás hiánya

Barrack szerint a rágás természetes viselkedés a kutyák számára, mivel a szájukat használják környezetük felfedezésére. De a túlzott rágás, különösen egy felnőtt kutyánál a stressz vagy az unalom jele is lehet. Ezzel szemben a boldog kutyák nem (feltétlenül) teszik tönkre az otthonunkat. A pusztító viselkedés általában az egyedüllét, a boldogtalanság, a szeparációs szorongás jele.

8. Boldog, tartalmas játékidő

Az elégedett kutyák élvezik a játékot és a sétákat. Ha az eb lassul, vagy rendellenesen csendes, esetleg vonakodónak tűnik, az annak a jele, hogy nem érzi jól magát. Lehet, hogy ideje egy állatorvosi vizsgálatnak.

9. Egészséges étvágy

A jó étvágyú kutyák általában boldogok. Bár nem minden kutya éhes állandóan, az étvágy hirtelen csökkenése annak jele lehet, hogy valami nincs rendben. Ezzel szemben annak váratlan növekedése is betegség tünete lehet.

10. Tánc

A boldog kutyák gyakran ugrálnak, vagy legalábbis úgy néznek ki, mintha ugrálnának vagy táncolnának, amikor meglátnak valakit, akit kedvelnek. A gyors mozdulatok általában azt jelzik, hogy az eb elégedett, feldobott és játékra kész.

11. Nyugodt alvás

Mullen szerint az egészséges, boldog felnőtt kutyák általában napi 16 órát alszanak, ilyenkor gyakran még ki is nyújtják a nyelvüket. Ez arra utaló jel, hogy teljes biztonságban érzik magukat, hasonlóképpen a háton fekvéshez. Ha az állat nem boldog, összekuporodva és rosszul alszik.

12. Egészséges szőrzet

Jól mutatja, hogy a kutya boldog-e. Amikor az ebek stresszesek, akkor a szőrük is hullik, előfordul, hogy bőrük is hámlik. Bundájuk fényét veszti, kusza lesz. Természetesen a bőrproblémák betegség jelei is lehetnek, de érdemes figyelned kedvenced megfelelő táplálására is, hátha ott keresendő az ok.

boldog boldog kutya boldogsághormon jelek kutya boldogság kutya farka kutya jól érzi magát kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink