hirdetés

Kedvenced örömében gyakran bepisil? Így szoktathatod le a nem kívánt reakcióról

Szénási Szimonetta

2023. február 3 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyák többféle módon fejezhetik ki örömüket, ám ha jókedvében bepisil az eb, az bizony bosszantó. Az alábbi módszerrel leszoktathatod kedvencedet róla.

hirdetés

Bizony előfordul, hogy a kutya örömében bepisil. Lehet, hogy te is találkoztál már a jelenséggel, sőt előfordulhat, hogy gyakrabban történik meg, mint szeretnéd. Ebben az esetben az alábbi tanácsok neked szólnak! Ha megfogadod őket, véget vethetsz a kéretlen reakciónak.

Öröm és izgatottság

A kutyák érzelmeiket leginkább testbeszéddel és különféle cselekvésekkel fejezik ki. A bepisilés is egyik eszköze ennek a repertoárnak. Míg a szorongás gyakran rombolásban nyilvánul meg, úgy a lakásba vizelés is utalhat arra, hogy kedvencedet valami felzaklatta.

Ez az izgatottság nem csak negatív lehet, hiszen sokszor éppen a jószágon eluralkodó boldogság az, ami nem kívánt cseppek formájában talál utat magának. Tipikus kép a gazdi hazatérésének önfeledten örülő jószág, aki a hatalmas érzelmek hatására maga alá piszkít. Bár annak minden kutyatartó örül, ha kedvence jól érzi magát, ám az emiatti bepisilés mégis zavaró. Jó hír, hogy le lehet szoktatni róla az ebet!

Az egészségügyi panaszok kizárása

Mielőtt nekikezdenél négylábúdat leszoktatni a – bármilyen érzelmi okból való – bepisilésről, fontos, hogy állatorvos segítségével kizárjátok az esetleges egészségügyi problémákat. Ha valamilyen betegség vagy szervi ok áll a vizeletvisszatartási probléma, azaz inkontinencia hátterében, azt kezelni kell.

Mit tehetsz a „cseppmentes” boldogságért?

Ha kutyád egészséges, és a bepisilés valóban a túlzott örömködés vagy izgatottság miatt történik, az alábbiakat teheted a leszoktatás érdekében.

1.) Ne simogasd meg azonnal!

Amikor hazaérsz a munkából vagy a bevásárlásból, a viszontlátás kutyád számára leírhatatlan boldogság. Ez az extatikus érzelem olyan intenzív, hogy az eb gyakran még a vizeletvisszatartását sem tudja szabályozni. Ha ebben a felfokozott érzelmi állapotban elkezded simogatni, az csak olaj a tűzre. Jobb, ha vársz egy kicsit, míg az érzelmi görbe elkezd lefele szállni, és csak akkor köszöntöd jószágodat.

2.) A köszöntést is told ki

Ahogy a fizikai kontaktus, úgy a hangod is extra inger lehet az ebnek, így jó, ha nem kezdesz már a belépés pillanatában kedves, becéző monológba, inkább megvárod, míg kedvenced kicsit lecsillapodik.

3.) Ne szidd le!

Nem célravezető, ha a kedvenced boldogságára szidással, pláne büntetéssel reagálsz, főleg mert tulajdonképpen egy önkéntelen reakcióról van szó.

4.) Kérj segítséget!

Akár örömében, akár félelmében vagy nyugtalanságában vizel be a kutya, érdemes már a probléma megjelenésekor szakemberi segítséget kérni. Egy kiképző, egy kutyapszichológus vagy akár az állatorvosotok is szakszerű tanácsokat tud adni. Emellett végzettségükből és tapasztalataikból adódóan fel tudják mérni, mi áll a probléma hátterében. Így elkerülhető az, hogy esetleg félreértelmezd az állat jelzéseit, és emiatt kudarcba fulladjon a leszoktatás.

bepisil boldog boldog a kutya inkontinencia kutya bepisil kutya bepisil lelki okai kutya boldogság kutya és ember kutya jelzések kutya testbeszéde örömében bepisil a kutya testbeszéd

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink