hirdetés

Pontosan miért és hogyan büntet a kutya, ha nem tetszik neki valami? A bepisiléstől a kártevésig

Ferenczi Deborah

2022. augusztus 8 - Képek: Getty Images Hungary

Gondolkoztál már azon, hogy vajon a kutyád szándékosan képes-e téged büntetni, és ha igen, akkor ezt mégis milyen okból kifolyólag teszi? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a cselekedeteket, melyekkel kedvenced az értésedre akarja hozni, hogy éppen haragszik rád.

hirdetés

Shoshi Parks kiképző szerint bár a kutyád mérges lehet, de ehhez képtelen egy feléd irányuló érzelmet társítani. Tehát bosszankodhat, de büntetni, haragudni nem tud rád. Azonban a mérgét igazán egyértelműen ki tudja fejezni, amit az alábbiakban segítünk is értelmezni.

1. Kerülni fog téged

Ha mérges, akkor több mint valószínű, hogy egyszerűen csak ignorálni fog téged. Láthatóan távolságot tart, és figyelmen kívül hagy, sőt még a kedveskedéseidre is próbál teljesen közömbös maradni. Azonban ennek más is állhat a hátterében, ugyanis könnyen lehet, hogy ilyenkor csak fáradt, esetleg rossz a közérzete, vagy fájdalmai vannak és azokat próbálja leplezni. Amennyiben huzamosabb ideig marad fent ez az állapot, akkor fordulj állatorvoshoz.

2. Elfordítja a fejét

Alapvetően a kutyák elsősorban a testükkel kommunikálnak és ezáltal mutatják ki az érzelmeiket. Ha azt veszed észre, hogy kutyád csak félszemmel sandít rád, majd mikor odanézel, gyorsan elfordítja a tekintetét, akkor valóban rosszallhat valamt, és ezt mindenáron a tudtodra akarja adni.

3. Kevésbé fejezi ki a szeretetét

Abban az esetben, ha a négylábú társad hirtelen nem kuncsorog annyi szeretetért mint addig, annak megint csak számtalan oka lehet. Egyrészt elképzelhető, hogy mérges, és éppen a legkevésbé sem vágyik a társaságodra, de emellett, ha hosszabb ideig áll fent ez a viselkedés, akkor elképzelhető, hogy depressziós az állat, esetleg fájdalmai vannak, vagy valamilyen komolyabb probléma áll a háttérben. Mindenképp fordulj szakemberhez, egy egészséges kutya igényli a szeretetet.

4 . Elbújik és nem akar előjönni

Ha kedvenced látványosan kerül téged, sőt még el is bújik előled, az megint csak arra enged következtetni, hogy valamiért kerüli a társaságod, és nem igazán akar látni téged. Azonban ilyenkor mindenképpen vizsgáld meg a külső körülményeket is, ugyanis az is lehetséges, hogy csak megijedt valamitől vagy félelem kerítette hatalmába, vagy éppen stresszel valamitől. Ilyenkor próbáld meg megnyugtatni, és segíteni neki abban, hogy biztonságban érezze magát. 

5. Rápisil a személyes dolgaidra

Ha a kutyád rápisil a cipődre, esetleg a táskádba, vagy netalán a ruháidat találja meg, akkor azt gondolhatod, hogy igencsak kihúztad nála a gyufát. Azonban sokkal valószínűbb, hogy pusztán figyelemre és törődésre vágyik, vagy éppen féltékeny valamilyen új jövevényre (gyermekre, párra, háziállatra). Ilyenkor érdemesebb megtalálni az indokot és azokat kezelni, mintsem leszidni a kutyát, ugyanis ezzel egyértelműen jelezni akar valamit számodra.

6. Romboló viselkedést tanúsít

Ilyenkor az eb úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy közben folyamatosan kárt tesz különböző berendezési tárgyakban. Ilyenkor elképzelhető, hogy négylábú társad unatkozik, vagy éppen szorong, esetleg haragszik rád. Azonban az üzenet mindig egy és ugyanaz: – figyelj rám, és foglalkozz velem! – így a megoldás abban rejlik, hogy megpróbálod lekötni az állat felesleges energiáit, és mind a mentális, mind a fizikai szükségleteit kielégíteni.

büntet a kutya büntetés haragszik a kutya mérges a kutya rombol a kutya szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!