hirdetés

Ebből tudhatod, hogy te is szeparációs szorongásban szenvedő gazdi vagy

Molnár Enikő

2023. július 29 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a szeparációs szorongásra gondolunk, akkor legtöbbször a kölyökkutyák jutnak eszünkbe, akiket életükben először hosszabb távon is otthon hagy a gazdi. De arról kevesebbet hallunk, hogy nem csak a kutyák élhetnek át szeparációs szorongást.

hirdetés

A szeparációs szorongás számos kellemetlenséget okozhat kedvencünknek, illetve nekünk, gazdiknak is. Többféle viselkedésben is megnyilvánulhat, és súlyosságában is igen változatos tud lenni. A Covid-19 után ez a jelenség sokkal gyakoribbá vált, hiszen hosszú ideig hozzászoktak az ebek ahhoz, hogy a gazdi legtöbbször otthon van. Majd hirtelen ez megváltozott, és a napi 24 órából legalább nyolcat máshol tölt. Ezt nehéz felfogni és elfogadni a kutyáknak, főleg, ha „covid-babák”, és nem ismernek más rendszert.

Mit nevezünk szeparációs szorongásnak?

A szorongás az emberek világában sem ismeretlen fogalom. Ebben a hangos, rohanó és elvárásokkal teli világban nem is meglepő, hogy elterjedt. De nem csak felnőtt korban beszélhetünk róla. A szorongásos zavarok egyik fajtája, szeparációs szorongás egészen kicsiként, már 8 hónapos kortól jelentkezhet, és egyszerűen azt jelenti, hogy a gyermek fél az elválástól. Ennek több tünete is lehet, kortól is függ, hogy milyen erősek illetve, hogy milyen formában mutatkoznak. Például megjelenhet úgy, hogy a személy folyamatosan aggódik, hogy a szeretteinek baja esik, vagy elveszti őket. Sőt, akár pszichoszomatikus tünetei is lehetnek, mint fejfájás vagy hasfájás. Ez a félelem kutyáknál is megfigyelhető, és nagyon kutatott téma manapság.

Szeparációs szorongás a kutyáknál

Az örökbefogadott kutyáknál sokszor visszavezethető traumatikus élményekre, vagy az elhagyatottság érzésére. Röviden: fél, hogy újra elhagyják. De nem csak ez lehet a kiváltó ok. A szeparációs szorongásról készült kutatások széles palettát nyújtanak az okok és tünetek megállapításához, de nincs egy konkrét megfejtés, mint ahogy egy biztos megoldás sincs. Mivel minden helyzet egyedi, és minden kutya más, ezért a szorongás kezelésére egy egyéni terápia lehet a legjobb megoldás.

A szeparációs szorongás sokféleképpen megnyilvánulhat.

Ebben a cikkünkben viszont nem a kutyák szeparációs szorongásáról fogunk beszélni, hanem a gazdákéról. Bizony, a gazdik is átélhetnek szeparációs szorongást, amikor elválnak kedvencüktől. Bár máshogy éljük meg, a szorongás gyakran tagadhatatlan. Elgondolkodunk, hogy vajon minden rendben lesz-e kedvencünkkel, amíg távol vagyunk, vajon most éppen mit csinál, biztosan nagyon szomorú, ha nem vagyunk mellette, mi van akkor, ha valamit megrág, ami miatt baja lehet…szélsőséges esetekben pedig nem megyünk sehova azért, hogy ne maradjon otthon egyedül kedvencünk.

Azt lehet mondani, hogy az az egyén, akinek szeparációs szorongása van,

nehezen éli meg a szeretett személytől történő elszakadást, távolságot, külön töltött időt. ( -Egészségvonal, Szeparációs szorongás)

A gazdik szeparációs szorongása

Míg a kutyák szeparációs szorongása nagyon kutatott terület, a gazdikról jó ideig megfeledkezett a tudomány. Pedig nem csak az eb szoronghat, ha a gazdi elmegy otthonról.

Az felnőtteknél jelentkező szeparációs szorongást (szeparációs szorongásos zavar) 2015-ben ismerte el az Amerikai Pszichiátriai Társaság, mint mentális zavart (a jelenségről előtte is tudtak, de gyerekekhez és serdülőkhöz kötötték leginkább).

Sokszor gondolunk a mentális zavarokra úgy, mint tabu témákra, vagy esetleg félünk tőlük. Máig sok stigma övezi őket annak ellenére, hogy a WHO 2019-es felmérése szerint a világban minden 8. ember él együtt mentális zavarral.

Valóban van kutyával kapcsolatos szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás fogalmát még lehet cizellálni, kritériumokat hozzáadni, de anélkül is jól érthető, hogy hogyan vonatkozhat ez a zavar a gazdik elszakadására kedvenceiktől. Egy 2022-es amerikai felmérés alapján a válaszadók 40%-a nyilatkozott arról, hogy szoronganak, amikor otthon hagyják kedvencüket egész napra. Egy 2020-as ausztrál kutatás ennél mélyebbre ásott. A résztvevőknek négy kérdőívet ellett kitölteniük, amelyek a következőket mérték:

  • Emberekkel kapcsolatos szeparációs szorongás
  • Kedvencükkel kapcsolatos szeparációs szorongás
  • Kedvenchez való kötődés mértéke
  • Észlelt szociális támogatás mértéke

A válaszok alapján azt lehet elmondani, hogy általánosságban azoknál az embereknél gyakoribb volt a szeparációs szorongás, akik erősen kötődtek a kedvencükhöz. Emellett az is kiderült, hogy akik kevesebb szociális támogatást kapnak, azok valószínűbb, hogy szeparációs szorongást élnek át, amikor otthon hagyják kedvencüket. Ami érdekes, hogy a kutyás gazdik gyakrabban jelentették, hogy szoronganak kedvencük nélkül, mint a macskás gazdik. A kutatás rávilágít arra is, hogy azok, akiknek nincs gyermeke jobban szoronganak, amikor otthon hagyják kedvencüket.

A kötődés gazdi és kutyája között nagyon fontos.

A kedvencekkel kapcsolatos szeparációs szorongás nagyban kötődik ahhoz, hogy az állat milyen szerepet tölt be az ember életében. A zavarnak több fokozata lehet, vannak, akik csak kellemetlenül érzik magukat, amikor kilépnek a házból kedvencük nélkül, viszont vannak olyan esetek is, amikor a személy nem akarja elhagyni az otthonát úgy, hogy ott marad a kedvence. Sőt, meglehet, hogy minden programot lemond, ami miatt egyedül kéne hagynia az ebet. Utóbbi nagyban megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes lehet ilyenkor segítséget kérni. A Covid-19 után nem csak a kutyáknak kell visszaszoknia a rendes kerékvágásba, hanem nekünk, embereknek is. A kutyáknál használt módszerek a gazdiknak is segítséget nyújthatnak az elszakadás elősegítésében.

covid gazdi szeparációs szorong kötődés kutya szeparációs szorongás szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink