hirdetés

Miért félnek a mentett kutyák egyedül maradni otthon? Attól tartanak, hogy elhagyjuk őket

Ferenczi Deborah

2022. február 13 - Képek: Getty Images Hungary

A szeparációs szorongás nem csak mentett kutyákat érintő jelenség, bármelyik ebnél előfordulhat. Ugyanakkor az is tény, hogy a menhelyről elhozott jószágok sokkalta hajlamosabbak lehetnek rá. Mi ennek az oka és miként lehet orvosolni?

hirdetés

A szeparációs szorongásnak teljesen nyilvánvaló jelei vannak, ide tartozik a rombolás, a pánikszerű viselkedés, illetve a folyamatos ugatás. Kialakulásának egyik okát valószínűsíthetően azok a traumák jelentik, amelyeket az állat korábban átélt.

Mi az a szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás olyan zavar, amelyet túlzott ugatás, lihegés, nyáladzás, nyafogás, sírás, rágás, ásás, vizelés, székletürítés és egyéb pusztító viselkedés jellemez. Minden esetben akkor fordul elő, amikor az ebet egyedül hagyják. Fontos tudni, hogy önmagában a romboló mechanizmus nem azt jelenti, hogy az eb szorongásban szenved, hiszen elképzelhető, hogy csak unatkozik. Ellenben ha a jelek összessége erre utal, tehát amikor elmész, követ az ajtóig, látványosan veled akar tartani, majd mikor hazaérsz, azt tapasztalod, hogy erősen nyáladzik és pánikban van, akkor bizony attól fél, hogy nem jössz többet haza.

A félelem nagy úr

Ez a jelenség főleg azoknál a kutyáknál jelentkezhet, akiket a gazdájuk vitt el menhelyre. Mivel az ebek értelmes, érző lények, így traumát tud nekik okozni egy ilyen, kötődésen alapuló kapcsolatból való elszakadás. Ezek a traumatikus élmények pedig ilyen reakciókat váltanak ki. Hiszen a negatív asszociációk azt sugallják minden egyes alkalommal, mikor elmész otthonról és egyedül hagyod, hogy nem jössz többet haza.

Mit lehet tenni ez ellen?

Érdemes lehet akkor is, ha otthon vagy, több ízben elhagynod a lakást vagy a szobát pár percre, majd visszajönni, így az eb egy idő után hozzá fog szokni ahhoz, hogy ugyan elmész, de vissza is térsz hozzá. Az időtartamot és a távolságot fokozatosan növelheted, miközben a nyugodt viselkedést jutalmazod. Továbbá érdemes kint hagyni számára olyan játékokat, amik lekötik akár hosszabb időre is, hiszen a figyelemelterelés a legjobb módja annak, hogy ne szorongjon. Ilyenek lehetnek az olyan speciális rágójátékok, amiket valamilyen étellel töltesz meg. Amennyiben ebben az esetben sem mérséklődnek a tünetek, akkor érdemes lehet szakemberhez fordulni.

Összeségében a legfontosabb egy mentett kutya nevelésében a szeretet és a türelem. Amennyiben ezekben kitartó vagy, nem félsz segítséget kérni, előbb-utóbb sikerrel jársz, és mérséklődnek kutyusod problémái.

Az Én Kutyám Shop

Legyen szó ápolásról, etetésről vagy kutyás felszerelésekről, webshopunkban csak olyan termékeket találsz, melyeket mi magunk is szívesen használunk gazdiként.

shop.azenkutyam.hu

félős kutya kutya szeparációs szorongás kutya szorongás ellen mentett kutya szeparációs szorongás szorongás szorongó kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink