hirdetés

A komolyzene jótékony hatásai a kutyákra: így csökkenti a stresszt Mozart

Ferenczi Deborah

2022. február 2 - Képek: Getty Images Hungary

A komolyzene jótékony hatásai napjainkra már bizonyítottak. Kutatások már azt is alátámasztották, hogy nem csak az embereknél csökkenti a stresszt, enyhíti a szorongást. Kutyáknál is elősegíti a szeparációs zavarokon való túllépést, a zenét hallgató ebek pedig az egyedüllétet is könnyebben viselik el.

hirdetés

Joshua Leeds zenekutató az elmúlt 17 évben nemcsak a hangok emberi agyra gyakorolt ​​hatását, hanem azt a reakciót is vizsgálta, ami a muzsika hallgatása során az állatokban pszichésen jelentkezik. Ennek eredményeként elméleteket dolgozott ki arról, hogyan használhatják fel a hangokat az emberi környezetben élő állatok életminőségének javítására.

Idegrendszerre gyakorolt hatása

Joshua Leeds a BioAcoustic Research elnöke, szakterülete pedig a hangok és a zene idegrendszerre gyakorolt ​​hatásának vizsgálata mind emberi, mind állati vonatkozásban. Úgy gondolja, hogy önmagában a zenének és annak impressziójának a kulcsa a frekvenciákban van.

,,Mindannyian hallunk egy bizonyos frekvenciatartományt. A bálnák és a delfinek más-más frekvenciát hallanak. A macskák és a kutyák is eltérőeket észlelnek. A frekvencia maga a rezgés mértéke. Mindennek, ami periodikusan mozog, van rezgése. Van, amit hallunk van, amit nem. De sejtszinten érzékeljük őket.”- nyilatkozta az alapelméletéről Joshua Leeds.

A zene rezgésekből áll. Leeds szerint a muzsika segíthet megváltoztatni egy stresszes állat vagy ember rezgésszámát. “Through a Dog’s Ear” elnevezésű bioakusztikus műve kifejezetten a szeparációs szorongásban és stresszben, depresszióban szenvedő kutyák gyógyítására készült. Eredetileg részben Deborah Wells ír kutató tanulmányán alapul, aki megállapította, hogy az ebek valóban kedvelik a zenét, és különbséget tudnak tenni a heavy metal, rap és a legmegnyugtatóbb hatású klasszikus muzsika között.

Specifikusan kutyáknak írt zenék

Leeds Deborah Wells eredményeit arra használta fel, hogy 17 albumot készítsen, melyeknek klasszikus zenei alapot írt.

„Arra jöttünk rá, hogy sokféleképpen használhatjuk a zenét állataink megnyugtatására” – nyilatkozta. Az Egyesült Államokban a háziállatok körülbelül 10 százaléka szenved szorongástól, mert rendellenes körülmények között élnek. Félreértés ne essék, szeretem New Yorkot, de nem vagyok benne biztos, hogy az ötödik emelet, nemhogy az ötvenedik emelet természetes környezet számukra.”

Az állatok stresszes helyzetekhez való alkalmazkodásának elősegítése érdekében Leeds kifejlesztett egy zenei programsorozatot „iCalmPet” címmel, kifejezetten állati közönség számára. A speciális hangok és zenék széles skálában állnak rendelkezésre, beleértve a CD-ket, online streaminget, sőt elérhető a napjainkba talán legnépszerűbb zene appon a Spotify-on is. Érdemes lehet például betenni a kutyád számára ezeket a lejátszási listákat, ugyanis hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a magányt jobban elviselje.

Filmzenék kutyák számára

Leeds filmzenéket is készített idős kutyáknak, kölyökkutyáknak, macskáknak, valamint olyan állatoknak, akik szeparációs szorongással és zajfóbiával küzdenek. Úgy gondolta, minden tőle telhetőt megtett a munkával, mígnem 2017-ben egy másik tanulmányt publikáltak Skóciában, amelyből kiderült, hogy a kutyák egy másik műfajú zenét is nagyon szeretnek. Ez pedig nem más, mint a reggae. Ami úttörő volt a maga műfajában, ugyanis Joshua az első albumot készítette el állatoknak ilyen jellegű zenei műfajban. Leeds továbbra is kutatja a zene állatokra és emberekre gyakorolt ​​hatásait. Úgy véli, hogy ami megnyugtatja az embert, az hatással lehet kedvenceinkre is, és hozzájárulhat az állatok életminőségének javításához.

komolyzene komolyzene hatása kutya szorongás ellen kutya zenét hallgat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink