hirdetés

Mi történik a kutyáddal, ha rockzenét hallgatsz? Így hatnak az ebekre a különféle stílusok

Buzgó Csilla

2021. január 6

A kutyák szeretik a zenét, és ha a számukra ideális műfajok megfelelő képviselőit hallgatják, az a lelkiállapotukra nézve is előnyössé válhat.

hirdetés

Számos kutatás során vizsgálták már az ebek zenére adott reakcióját, és típustól függően más-más tapasztalatokat gyűjtöttek a kutatók. Egy 2017-ben, a Glasgow-i Egyetemen végzett felmérés során 38, kennelekbe zárt kutyának játszottak le különféle stílusokból kiemelt zeneszámokat öt napig. Az eredmény meglepő lett!

A kutyusok reggae és soft rock-rajongók

A műfajok között helyet kapott a pop, a soul, az R&B, a soft rock, a reggae és a komolyzene. A kutatók úgy találták, hogy a kutyusok szívritmusa nyugodtabbá vált a lassú reggae és a soft rock-dallamoktól, tehát ezek csökkentették a stressz-szintjüket.

Azonban bármilyen zeneszámot játszottak le nekik a fentebb említett stílusokból, mindegyikkel kapcsolatban ki lehetett jelenteni, hogy miközben hallgatták őket, az ebek több időt töltöttek békés heverészéssel, mint nyugtalan ácsorgással. Amint abbamaradt a muzsika, hajlamosabbak lettek ugatni is.

Nem csak a műfaj, hanem a hangulat, a hangerő és a ritmus is nagyon lényeges, amikor zenét választasz kutyádnak. Li-ran Bukovza, a PuppyTip nevű tanácsadó weboldal alapítója elárulta, hogy a magasabb percenkénti leütésszámmal rendelkező zenei alkotások, mint például a hard rock, a heavy metal vagy általában a gyorsabb ritmusú számok inkább felizgatják, esetleg idegessé is tehetik az ebeket.

A kimondottan nekik komponált zenére fütyülnek

Egy régebbi, 2012-es tanulmány keretein belül heavy metalt, komolyzenét, illetve olyan klasszikus dallamokat játszottak le 117 kutyának négy hónapig, melyeket tudományos kritériumok alapján komponáltak számukra. Meglepő, de utóbbi gyakorlatilag semmilyen észrevehető hatást nem gyakorolt a négylábúakra, míg a metálzenétől stresszesebbek lettek. A lágy, klasszikus művek viszont lenyugtatták őket.

Bukovza azt is hozzátette, hogy a kutyák intelligenciáját sok tudós kétéves gyerekekéhez hasonlítja, ezért ez egy jó kiindulási pont lehet a zeneválasztást illetően. Ami véleményed szerint egy tipegőnek tetszene, az valószínűleg a kutyusra is pozitív hatással lesz. Természetesen minden állat külön egyéniség, ezért érdemes próbálkozni a különböző műfajokkal.

Mi a teendő, ha nem egyezik zenei ízlésetek kedvenceddel?

Erre is van megoldás, méghozzá a habituáció, azaz az ingerek egyre gyakoribb prezentálása általi szoktatás. Készíts egy lejátszási listát, melyen olyan zeneszámok szerepelnek, amiket a kutyusod szeret. Néha szúrj be olyanokat is, amiktől berzenkedik, majd fokozatosan emeld ezek számát!

Egy idő után a kutyának elvileg hozzá kellene szoknia ahhoz az ingerhez, amit egészen addig nem kedvelt. Érdemes kísérletezned a hangerővel is, hiszen lehet, hogy nem maga a zene zavarja őt, csupán érzékeny fülei nem bírják a zajt.

Mindenesetre ha valóban azt látod, hogy kedvenced a hiperérzékeny kategóriába tartozik, próbáld úgy megoldani a zenehallgatást, hogy a neki nem tetsző műfajok képviselőit inkább csak fülhallgatón keresztül élvezed. Bár, ahogy az ebek hallását ismerjük, ő még így is érzékelni fogja a „fülesből” kiszűrődő neszezést.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutya nyugtató zene kutya zeneszám kutya zenét hallgat tudomány viselkedés zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!