hirdetés

Ezért vonyít a kutya a zenére: nekik is van preferált stílusuk

Hangai Lilla

2023. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordult már, hogy kedvenced is bekapcsolódott, amikor a zenét hallgattál vagy amikor hangszeren játszottál? Szinte olyan volt, mintha duettet akart volna énekelni? A legtöbb kutyatulajdonos számára a hasonló helyzetek nem számítanak kuriózumnak, a kutyák látszólag nagyon érzékenyen reagálnak a zenére. Mi pedig, főleg a YouTube-videókból ítélve nagyon is szeretjük ezt.

hirdetés

De honnan ered ez a különös muzikalitás? Örökölték vagy a háziasítás során lettek rá fogékonyak? Meglepő dolgokat tudhatsz meg legjobb barátainkról.

Nem kell nekik hangvilla, hogy belőjék a megfelelő hangmagasságot

A kutyák vonyításának oka visszavezethető egészen a farkas ősökig. A vadonban a farkasok többek között a vonyítást használják az egymás közötti kommunikációhoz. Ezzel tájékoztatják a falka tagjait arról, hogy éppen hol tartózkodnak, vagy ezzel jelzik, ha a területükre más farkasok vagy állatok hatoltak be. Arra is remek eszköz a vonyítás, hogy összehívják a tagokat és erősítsék a csoport összetartását, identitását.

Úgy működik ez, akár a dominóeffektus; a 101 kiskutyában ugatóláncnak hívták. Amikor a környéken egy kutya vonyítani kezd, egy másik is csatlakozik hozzá; és így tovább és így tovább. Nem mindig tudják, hogy mi az oka a vonyításnak, a viselkedés mélyen a génjeikbe van kódolva.

Az eddig elkészült kutatások alapján alapos okunk van azt hinni, hogy a négylábúk érzékelik a hangmagasságot. Például, amikor a vonyításhoz egyre több farkas csatlakozik, úgy változtatja meg mindegyik a hangját. A felvételek alapján úgy, hogy az eredmény az legyen, hogy mindegyikük más hangot üvöltsön ki.

A kutyák is képesek különbséget tenni a hang magassága és tónusa között. Ahogy azt már biztosan tudod, a kutya füle magasabb frekvenciában is érzékel hangokat, mint az embereké, így sűrűn előfordul, hogy olyasmi miatt kezdenek el üvölteni, amit mi nem is hallunk. Előfordulhat, hogy kutyád szándékosan teljesen más hangmagasságban csatlakozik a hallható zenéhez csak azért, hogy személyre szabja vonyítását. A művészi szabadság elvégre neki is jár.

Elterjedt az a tévhit, hogy bizonyos zenékre azért kezdenek el ugatni vagy vonyítani a kutyák, mert bántja a fülüket. A szakértők azonban biztosak benne, hogy ha egy kutya fájdalmat érezne a zene hatására, nagy valószínűséggel elmenekülne, elbújna vagy eltakarná a fejét, füleit, nem pedig rákontrázna.

Így hatott rájuk Britney és a Metallica

Deborah Wells, a belfasti Queens Egyetem pszichológusa azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtudja, a kutyáknak is vannak-e zenei preferenciáik. A kutatás során különféle zenéket mutatott menhelyi ebeknek, majd árgus szemekkel figyelte a reakcióikat. Olyan előadók műveit használta, mint például Bob Marley, Britney Spears vagy a Metallica, de persze a klasszikusokról sem feledkezett meg. Így meghallgathatták Beethoven Örömódáját, Vivaldi Négy évszakját és Edvard Grieg Hajnal című művét is a szerencsés blökik.

A kutyák nagyon eltérően reagáltak a különféle stílusokra. A popzene nem hozott észrevehető hatást, a heavy metal azonban zabolátlan felfordulást okozott. A kutyák nagyon izgatottak lettek, többen ugatni kezdtek. A klasszikus zene viszont arra késztette őket, hogy abbahagyják az ugatást; megnyugodtak, sőt le is feküdtek.

„Bebizonyosodott, hogy a zene befolyásolhatja a hangulatukat. A klasszikus zene például segíthet csökkenteni a stressz szintjét, míg a grunge zene ellenségeskedést, szomorúságot, feszültséget és fáradtságot okozhat. Manapság úgy tartják, hogy a kutyák ugyanolyan igényesek lehetnek, mint az emberek, ha a zenei preferenciáról van szó.” – magyarázta Wells.

Bár abban nem feltétlenül értünk egyet, hogy a rock vagy a metal zene feltétlenül ellenségeskedést, feszültséget és fáradtságot hozhat létre akár kutyákban, akár emberekben, az biztos, hogy más jellegű energiákat szabadít fel egy Für Elise-hez képest. Ha megfigyeled, hogy mely zenei stílus vagy konkrét dal a kutyád kedvence, nagyon jó ötlet lehet, ha lejátszod neki néha. A zenének elképesztő ereje van, amit szerencsére az ebek is tapasztalnak.

komolyzene komolyzene hatása kutatás kutya nyugtató zene kutya vonyítás kutya zeneszám kutya zenét hallgat kutyahangok vonyító kutya zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink