hirdetés

Így nyugtasd zenével szorongó kedvencedet: nem mindegy, milyen műfajt választasz

Szénási Szimonetta

2023. február 4 - Képek: Getty Images Hungary

Köztudott, hogy a zene nyugtató hatású. De vajon a kutyák számára is? Kutatók jártak utána a kérdésnek, sőt azt is megmondták, milyen együttest érdemes hallgatnotok.

hirdetés

A zenének számos pozitív hatása van, akkor is, ha játsszák, akkor is, ha hallgatják. Egy jól megválasztott sláger képes ellazítani, kitisztítja a fejed, amitől hamar megnyugszol. A kedvenc dalod pedig még a legborongósabb napodon is képes felpörgetni. A tudományt is érdekelte, hogy mindezek érvényesülnek-e a négylábúak esetében. Mint kiderült, a zene a kutyákra is kifejezetten jó hatással lehet, ha megfelelő a műfaj.

Ami összeköti a kutyákat, a macskákat, a teheneket és a cápákat

A tudósok érdekes kapcsot fedeztek fel a házikedvencként tartott kutyák és macskák, a többnyire haszonállatnak tekintett tehenek, valamint meglepő módon a tengerek ragadozói, azaz a cápák között. A közös pont pedig nem más, mint a zene szeretete. A vizsgálatok alapján ugyanis ezek az állatok pozitívan reagálnak a zenei ingerekre. Ami lényeges, hogy bebizonyosodott, a stresszcsökkentésben az állatok esetében is nagy szerepe van a zenének.

Mivel azonban eltérő az ízlésük, azaz különböző műfajú muzsikával lehetett kiváltani náluk a kedvező hatást, így a Glasgowi Egyetem és a skót, állatkínzási ügyek megelőzését célzó SPCA nevű társaság közösen vizsgálta, milyen stílust érdemes lejátszani a menhelyen élő kutyák számára.

Minden nap más volt a buli a menhelyen

Hogy kiderítsék, melyik műfajjal érhető el a legjobb eredmény, a skót menhelyen minden nap más stílusú zenét játszottak az ebeknek. Eközben a kutatók mérték az állatok pulzusát, illetve a vérükben levő kortizol szintjét (ez a hormon összefüggésben van a stresszes állapot mértékével, ezért gyakran stresszhormonnak is nevezik.) Ezen felül megfigyelték a kutyák testbeszédét is.

Rockot és reggaet minden kutyának!

A vizsgálat eredményei szerint a lágy rockzene, valamint a reggae képesek a legnagyobb nyugalmat elérni a négylábúaknál. Hangsúlyozzák azonban a megfelelő műfaj kiválasztásában nagy szerep van az adott jószág személyiségének. Így sok kutyánál inkább a klasszikus zene hozta meg a legjobb eredményt. Ellenben az r&b, a pop és soul műfajok kevésbé hatottak jól az ebekre.

Ismerősségi faktor

Az is kiderült, hogy míg a macskák számára fontos, hogy egy dallam jól ismert legyen a számukra, a kutyáknak nincs ilyen kitétele. Ők egy új, de kellemes hangzású zeneszámtól ugyanúgy meg tudnak nyugodni, mint egy rongyosra hallgatott, de stílusában passzoló slágertől.

Milyen együttesek jöhetnek szóba?

Az említett irányzatokon belül bármilyen kedvedre való zene jó lehet (mert azért fontos, hogy te se őrülj meg, míg kedvencednek szól a nyugtató muzsika), de az alábbi együttesekkel az ajánlás szerint nem lősz mellé:

 • Eagles
 • Neil Diamond
 • Fleetwood Mac
 • Elton John
 • Bob Marley
 • UB40
 • Inner Circle
 • Seed

Emellett már számos, kifejezetten kutyák számára összeállított lejátszási lista érhető el a különféle online felületeken.

Gyakorlati haszon

A kutatásnak gyakorlati haszna is volt: több glasgowi és edinburghi menhely kezdett zenélni mentettjeinek. A tanulmányt olvasó állatvédők részéről pedig akkora volt az igény egy kifejezetten kutyák számára összeállított album iránt, hogy a vizsgálatban résztvevő skót szervezet el is készítette azt John McLaughlin közreműködésével. Az énekes-dalszerző már számos együttessel dolgozott, de kutyák számára most először komponált.

Hallgassatok együtt zenét!

Jó hír, hogy ezeket a tapasztalatokat te is kamatoztathatod a mindennapjaitok során! Akkor se ess kétségbe, ha sem a rockot, sem a reggaet nem szereted, és a komolyzene sem a te világod. Mutasd meg kutyádnak a kedvenc zenéidet, és figyeld meg, hogyan reagál rájuk. Így könnyen megtalálhatjátok a közös nevezőt.

Vannak azonban szabályok, amiket be kell tartanod, ha négylábúddal együtt élvezitek a muzsikát.

 1. Mivel az ő füle sokkal érzékenyebb, mint a tied, sose tekerd túl magasra a hangerőt!
 2. Ne terheld egyszerre túl sokféle zenével. Mindig csak néhány dalt játssz le neki!
 3. Ahogy te is könnyen ráunsz a gyakran hallott slágerekre, úgy kutyád számára is unalmassá válhatnak a folyton ismételt dalok. Legyen változatos a repertoár!

Hangoskönyvvel is működik

Végezetül álljon itt még egy jó hír, azoknak kedvezve, akik nem akkora zenefogyasztók: a pozitív hatások hangoskönyv vagy podcast hallgatása közben is érvényesülnek. A szabály itt is áll, miszerint ne legyen túl harsogó a lejátszó!

fülek hallás hang fül komolyzene komolyzene hatása kutatás kutya hallása kutya nyugtató zene kutya zenét hallgat menhely nyugalom stressz tudomány zene

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink